Mūziķis Jānis Šipkēvics jeb Shipsi devās uz dzīvnieku patversmi, lai kādam četrkājainajam draugam palīdzētu atrast mājas. Taču, izrādījās, ka no vairākiem desmitiem mīluļu viņš tomēr nespēj izvēlēties vienu dzīvnieciņu, tāpēc pirmo reizi dzīvē devās uz aklo randiņu. Kā tas notika? Par īpašo tikšanos vēstī raidījums "Ķepa uz sirds".

Ierodoties patversmē, vispirms Jānis apciemo kaķus. Mūziķis atklāj, ka arī pats nesen uzņēmies rūpes par diviem kaķēniem. "Es gāju palīdzēt draugiem, kas bija paņēmuši kaķēnus, piecus brāļus un māsas, kam vairs nebija vietas patversmē," atceras Jānis. Draugi lūguši nofotografēt mazos mīluļus un ievietot sociālajos tīklos bildes, tādējādi, iespējams, atrodot kaķēniem mājas. Taču pats Jānis no kuplā kaķēnu pulka mājas devis diviem mīluļiem. "Sapratu, ka viņiem būs interesantāk divatā," tā mūziķis, paskaidrojot – tagad viņa mājās dzīvo brālītis Miķelis un māsiņa Elza.

Pats sevi Jānis neuzskata ne par suņu, ne kaķu cilvēku, jo nespēj dot priekšroku vieniem vai otriem. Tomēr mūziķis piekrīt, ka abi dzīvnieki no cilvēka sagaida nedaudz atšķirīgas mīlestības izpausmes.

"Ja suns tavu cieņu un mīlestību jūt, tad kaķim, man šķiet, ir būtiski parādīt, ka viņš tiek samīļots ar cieņu," uzskata Jānis. Samīļot četrkājainos draugus viņam patīk īpaši pēc koncertiem.

Mūziķis atzīst, ka savus mājdzīvniekus apzināti sauc cilvēku vārdos.
Uzzinot, ka patversmē šobrīd mājo 83 kaķi un 87 suņi, Jānis saprot, ka nespēs izvēlēties vienu vienīgu dzīvnieciņu, kuram palīdzēt sameklēt mājas. Tādēļ viņš piekrīt nelielai avantūrai – satikties ar savu krustbērnu ārpus patversmes, proti, aklajā randiņā, iepriekš vienojoties, ka uz satikšanos nāks suns.

Uz aklo randiņu Jānis gan vēl nekad neesot devies, taču uzskata – aklie randiņi nepārtraukti notiek katra cilvēka ikdienā. "Mēs visu laiku sastopam cilvēkus, kurus mēs iepriekš neizvēlamies. Tādā ziņā tas ir interesanti, ko liktens dzirnavas piespēlē," viņš prāto.

Un nu ir pienācis brīdis aklajam randiņam. "Čau, Rūdiņ, tu esi galīgi rudiņš!" tā savu krustbērnu, mazo suņuku, satiek mūziķis.

Jo ar lielāku cieņu un izpratni tu izturies pret dzīvnieku, jo arī viņš pret tevi ir ļoti tolerants, empātisks un inteliģents.
Jānis Šipkēvics, mūziķis
Izrādās, Jānim mājās ir ne tikai divi kaķi, bet arī suns Roberts. Mūziķis atzīst, ka savus mājdzīvniekus apzināti sauc cilvēku vārdos, taču hierarhiju saglabā stingru, jo tieši viņš, Jānis, ieņemdams saimnieka lomu, ir atbildīgs par dzīvnieka labsajūtu, mājvietu un iztikšanu.

"Es tiešām cenšos izturēties ļoti cilvēcīgi. Jo ar lielāku cieņu un izpratni tu izturies pret dzīvnieku, jo arī viņš pret tevi ir ļoti tolerants, empātisks un inteliģents," stāsta Jānis. Pēc viņa domām, cilvēkiem no dzīvniekiem būtu jāmācās spēja priecāties par vienkāršām un ikdienišķām lietām.

"Rūdiņš varētu būt arī man pašam piemērots. Ja es vēl nebūšu Rūdiņu savācis, tad es iesaku kādam to izdarīt pirms manis," smaidot stāsta mūziķis.

Rūdiņš ir nepilnu gadu vecs neliela auguma suņu puika. Pirms pāris mēnešiem viņš tika atrasts Mārupē un nogādāts patversmē, bet neviens viņu nemeklēja un pakaļ nenāca. Jautrs, sirsnīgs, kārtīgs, mazliet gan vēl skolojams, bet ļoti mīļš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!