Ir pagājis mēnesis, kopš Anita Antonova no patversmes mājās pārveda Džeri. Diemžēl viss nav tā, kā viņa būtu vēlējusies. Džeri nekādi nevēlas pieņemt Anitas abi kaķi – Maksis un Pikselis. Raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, ko darīt, ja dzīvnieki viens otru nepieņem.

Māja ir pārvērtusies par īstu karadarbības zonu. Kaķiem atvēlēta guļamistaba, bet Džerim – viesistaba. Divas nedēļas pirms Džera adoptēšanas nomira Anitas iepriekšējais suns Džeira. Anita stāsta, ka ar iepriekšējo sunīti kaķi bijuši draudzīgi. Kāpēc jauno suni kaķi nepieņem?

Sieviete atceras – pirmajā dienā, kad suns tika pārvests mājās, tam uzbrucis Maksis, viens no kaķiem. Kopš tā mirkļa attiecības esot ļoti saspringtas.

Kurš kuru šobrīd nevēlas pieņemt? Kaķi suni vai suns kaķus? Lai to noskaidrotu, padomu sniedz kaķu uzvedības eksperte Ieva Jūrmalniece.

Redzi, viņš laiza deguntiņu. Tā ir uztraukuma pazīme. Viņš ir ļoti satraucies.
Ieva Jūrmalniece, kaķu uzvedības eksperte
Lai gan saimniecei šķiet, ka problēmas vairāk sagādā Maksis, Ieva uzskata, ka lielākā uzmanība jāpievērš Pikselim, jo tieši viņš ir tas, kurš ir pārbijies un nesaprot jauno situāciju. "Redzi, viņš laiza deguntiņu. Tā ir uztraukuma pazīme. Viņš ir ļoti satraucies," paskaidro kaķu uzvedības eksperte.

Viens no iemesliem, kādēļ kaķi varētu nepieņemt Džeri, ir tas, ka viņi vēl aizvien sēro pēc drauga. "Pieļauju, ka viņi īsti vēl nav sapratuši, kas noticis ar iepriekšējo suni. Viņi jūt, kas notiek. Arī kaķiem var sākties depresija," tā Ieva.

Šādās situācijās eksperti iesaka rīkoties pakāpeniski un neko nesasteigt. "Ja kaķīši tagad ir atsevišķā telpā un suns te, vienā brīdī var dzīvniekus samainīt, kad suns ieiet kaķu telpā un kaķīši atnāk šeit. Dzīvnieki kontaktējas ar smaržām, un viņi varēs iepazīties caur smaržu," iesaka eksperte.

Nākamais solis ir dzīvniekus satuvināt fiziski, nodrošināt iespēju uzturēties vienā telpā, vienam otru neapdraudot. Ieva novēro, ka suns pārāk strauji tuvojas kaķiem, jo viņš grib draudzēties.

Sunim jāiemāca tas, ka viņam jābūt vietā, jāsavalda emocijas.
Ieva Jūrmalniece, kaķu uzvedības eksperte
Pēc Makša un Džera tikšanās eksperte spriež, ka šobrīd vaina vairs nav kaķī, bet sunī. Makša reakcija kaķa klātbūtnē ir adekvāta. "Problēma ir sunī un savaldībā. Kaķis pat grib iet iepazīties, viņš ir suni pieņēmis," apstiprina eksperte.

Savukārt Pikselim, kurš vēl aizvien ir lielā stresā, varētu palīdzēt, ja viņa būrītis tiktu novietots augstāk, īpaši, ja telpā ienāk suns. "Viņam, tāpat kā cilvēkam, nav iespējas patverties. Ja viņam suns skatās acīs un elso no augšas, viņš ir sprukās," skaidro eksperte Ieva.

Eksperte uzsver, ka, viņasprāt, arī Džeris nav agresīvs. Viņš ir jauns un enerģisks suns, kurš ir par maz nodarbināts. Viņam ir nepieciešamas garas pastaigas un aktīvas rotaļas. Šajā gadījumā labs palīgs var būt arī interaktīvās rotaļlietas. "Sunim jāiemāca tas, ka viņam jābūt vietā, jāsavalda emocijas," atgādina kaķu uzvedības eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!