Foto: Shutterstock
21. jūnijs putnu vērotājiem ir zīmīga diena, jo pirmo reizi vizuāli izdevies novērot karalisko ērgli.

Biologs un putnu vērotājs Gaidis Grandāns savā "Twitter" profilā arī ievietojis fotogrāfiju, kas ir pirmā vizuālā liecība par karaliskā ērgļa (Aquila heliaca) esamību Latvijā.

Kā liecina informācija portālā "Ornofaunistika", līdz šim karaliskais ērglis ar satelītraidītāju Latvijā novērots trīs reizes – 2013., 2014. un 2015. gadā. Pirmoreiz ērglis Latvijas teritorijā ielidojis 27. maijā no Krievijas puses aptuveni Ciblas novada Līdumnieku pagastā un atstāja valsti 29. maijā, šķērsojot Lietuvas robežu aptuveni pie Subates. Raidītājs putnam uzlikts 2012. gada vasarā Sakaras kalnu rajonā Bulgārijā, kad jaunais ērglis vārdā "Pešo" vēl atradās ligzdā.

Otrajā novērojumā 2014. gada aprīlī putns ar satelītraidītāju šķērsoja dienvidaustrumu Latviju. Ērglis ielidoja Latvijas teritorijā no Lietuvas pāri Subatei 25. aprīlī ap pulksten 13.30. Nakšņoja Riebiņu novadā pie Purmaļu purva un atstāja valsti 26. aprīlī ap pulksten 11.45 šķērsojot Krievijas robežu Baltinavas pagasta ziemeļu daļā. Šim putnam raidītājs uzlikts 2013. gada 10. jūlijā Maķedonijā, kad ērglis vārdā "Viktorija" vēl atradās ligzdā.

Savukārt trešoreiz karaliskais ērglis novērots 2015. gada jūnijā, kad putns ar satelītraidītāju īslaicīgi uzturējās Zemgalē un Kurzemē. Ērglis ielidoja no Lietuvas 26. jūnijā ap pulksten 13.00 pie Elejas. Nakšņoja pie Džūkstes un Užavas laukos un atstāja valsti 28. jūnijā ap pulksten 11.45, šķērsojot Lietuvas robežu pie Rucavas.

Karaliskais ērglis pārsvarā novērojams Krievijas teritorijā, kā arī Turcijā, Mongolijā, Ukrainā, Ungārijā, Austrijā un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!