Foto: Publicitātes foto
Rosīgākie Rīgas Zooloģiskā dārza dzīvnieciņi, mazie surikati, tikuši pie jaunas un modernas mājvietas, ziņo zoodārza pārstāvji. Tagad draiskuļus ērtāk varēs redzēt gan mazi bērni, gan cilvēki ratiņkrēslos.

Jaunā surikatu mītne atrodas pie Terārija ēkas, un jautro dzīvnieku rosīgo darbošanos tagad var vērot ikviens zoodārza apmeklētājs, jo skatītājus no dzīvniekiem atdala stikla siena. Jautrā 13 dzīvnieku ģimene saņēma arī "sālsmaizi" – ar miltu tārpiem un granulām pildītus caurumainus kartona cilindrus. Dzīvniekiem nācās ripināt kārbas un krietni nopūlēties, lai tiktu klāt gardumiem.

"Ķenguru mājā, kur līdz šim dzīvoja surikati, bija tehniski sarežģīti ierīkot stikla sienu, tādēļ tika pieņemts lēmums pārvietot šos dzīvniekus uz jaunu mītni Terārija ēkā. Šeit ir izbūvēts arī ziemas mājoklis, kas atbilst surikatu labturības prasībām, un kas viegli kopjams zoodārza darbiniekiem. Mītnes izbūve izmaksāja aptuveni 80 tūkstošus eiro. Lielākā daļa projektā ieguldītās naudas ir zoodārza ieņēmumi, tādēļ vislielākais paldies ir jāsaka mūsu apmeklētājiem, tomēr arī bez sadarbības partneriem neiztikt. Tie šajā gadījumā ir "SMScredit.lv", invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" un "Baltic Zinc Technics"", par padarīto priecājas Rīgas zoodārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

Foto: Publicitātes foto

"Atbalstot Rīgas zooloģisko dārzu jau vairākus gadus, esam pārliecinājušies, ka zoodārzs attīstās, kļūst par modernāku un piemērotāku mājvietu dzīvniekiem, kā arī mūsdienīgu atpūtas vietu ikvienam tā apmeklētājam, pateicoties cilvēkiem, kuri šeit strādā. Patīkami, ka soli pa solim zoodārzs iegūst jaunu elpu, un ka mums ir tā iespēja būt daļai no šī projekta. Pateicos visiem šī projekta īstenotājiem, atbalstītājiem un novēlu, lai arī turpmāk Rīgas zooloģiskais dārzs attīstās, kļūstot par vietu, uz kuru mums gribās doties arvien biežāk," stāsta "4finance" izpilddirektors Toms Jurjevs.

Pasākuma gaitā Rīgas zoodārzs arī saņēma dāvanu turpmākai sadarbībai no "Baltic Zinc Technics" – dāvanu karti 2000 eiro vērtībā metāla detaļu cinkošanai. Dāvinājums tiks izmantots citu zooloģiskā dārza ekspozīciju uzlabošanai.

Foto: Publicitātes foto

Jaunajā surikatu ekspozīcijā ir apkopoti daudzi risinājumi, kas ļauj omulīgi justies gan pašiem iemītniekiem, gan arī visiem zoodārza apmeklētājiem. Ekspozīcijas veidošanā izmantoti universālā dizaina principi. Tas nozīmē, ka piekļūt surikatu mītnei var arī ar bērnu ratiņiem un ratiņkrēsliem. Turklāt apmeklētājus no dzīvniekiem atdalošā siena būvēta no stikla, kas dod iespēju ikvienam pilnvērtīgi izbaudīt zvēriņu dzīves ainas. Savukārt dzīvniekiem ir plašs smilšu laukums, kurā rakņāties un meklēt kādus paslēpušos gardus kukaiņus un to kāpurus, bet vēsākām dienām noderīgas būs sildlampas aploka vidū izvietotajā lapenē. Tādā veidā zoodārzā tiks pagarināta surikatu vasara un surikati āra aplokā dzīvnieciņi varēs darboties arī rudenī. Surikati arī priecājās, ka nu viņu dzīve kļuvusi drošāka – ģimenes sargs var uzrāpties uz lapenes jumta un pārlūkot daudz plašāku teritoriju.

Patlaban Rīgas zoodārzā dzīvo 13 surikatu ģimene. Ģimenes galva ir 2008. gadā šeit dzimusī mātīte Undīne. Savukārt tēviņš Jorens dzimis Tallinas Zoodārzā un uz Rīgu atceļojis 2010. gadā. Pāris ir bijis ļoti ražīgs, jo šo gadu gaitā ir dzimuši vairāk nekā 25 mazuļi. Lai ģimene nekļūtu pārāk liela un tajā nesāktos lieki kašķi, pagājušā gadā uz citiem zoodārziem nosūtīti 11 jaunie dzīvnieki – deviņi surikati uz Beļģiju un divi dzīvnieki uz Poliju. Surikatu saimē vairojas tikai bara galvenais pāris, savukārt bērnu aprūpē piedalās visa ģimene.

Foto: Publicitātes foto

Dabā surikati dzīvo aptuveni 10-15 gadus. Tie sastopami Āfrikas dienvidos. Surikati ir plēsēji, kuru pamatbarība ir kukaiņi. Ēd arī skorpionus, zirnekļus, simtkājus, tūkstoškājus, ķirzakas, čūskas, sīkos zīdītājdzīvniekus, putnu olas un augu barību. Retāk apēd pa sīkam putnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!