Foto: Shutterstock
Privātā kariete, salīdzināšana ar lauvu, nejauša sava saimnieka nodevība, piedalīšanās politisku attiecību kārtošanā... Četrkājaino draugu dzīve jau izsenis ir bijusi krāsaina un notikumiem bagāta. Kuru šķirņu pārstāvji savulaik bija iecienīti karaļu mīluļi? Kāpēc mazākos sunīšus vēlējās izveidot līdzīgus lauvai?

Lai uzzinātu, kādu šķirņu sunīši dažādos laikos bijuši imperatoru un karaļnamu pilntiesīgi iedzīvotāji, ielūkojāmies Temzinas Pinkerelas grāmatā "Suņa gars. Ilustrēta vēsture", kurā bagātīgi aprakstītas desmitiem suņu šķirnes, to izcelsme, vēsture, raksturs un dažādi interesanti fakti.

Vai zināji, ka no Napoleona un viņa sievas Žozefīnes gultas nācās izraidīt mopsi, bet Skotijas karaļa mīlulis savu saimnieku pat teju vai netīši nodeva ienaidnieka rokās? Lūk, piedāvājam desmit suņu šķirnes, kuras savulaik tikušas pat ļoti godātas un nodrošinātas ar personīgo karieti, apkalpotājiem, turklāt vienas suņu šķirnes pārstāvji pat esot apēduši daļiņu debess.

Suns kā diplomātiska dāvana

Foto: Shutterstock
Baltās krāsas samojedu suns ir lielisks palīgs medībās, ganīšanā, kamanu vilkšanā, sargāšanā un visur citur, kur vien suņa darba spējas cilvēks var izmantot savā labā. Tāpēc nav brīnums, ka samojedus iecienījuši arī dižciltīgie. Šī šķirne radusies Sibīrijā, taču Lielbritānijā pirmie samojedi ieceļojuši kā diplomātiskās dāvanas, kuras politiķi no Krievijas pasniedza starptautiskajiem partneriem.

Tāpat Karalienes Viktorijas mazmeita Alise, kura apprecējās ar Krievijas pēdējo imperatoru Nikolaju II, bieži vien dāvanās sūtīja samojedu šķirnes sunīšus. Vienu no viņiem pat iemūžinājis krievu juvelieris Karls Faberžē, izgatavojot mazmazītiņu sunīti no halcedona un rožainiem dimantiem.

Samojedu darbaspējas novērtētas visos laikos, līdzīgi kā viņu patīkamās rakstura īpašības un spēja pielāgoties ikvienam cilvēkam. Samojeds purniņa izteiksmes dēļ allaž šķiet priecīgs, un tālu no patiesības tas nav, jo mīluļu ir ārkārtīgi labestīgi un pozitīvi noskaņoti.

Suns ar personīgo barotāju

Foto: Shutterstock
Čaučau tiek uzskatīta par vienu no senākajām suņu šķirnēm. Šie suņi ir arī leģendām apvīti, piemēram, pastāv uzskats, ka suņu zilganīgās krāsas mēles radušās tāpēc, ka čaučau uzlaizījuši uz Zemes nokritušos debesu gabaliņus. Graciozā izskata mīluļus viņu dzimtenē, Ķīnā, iemīļojuši arī dinastiju pārstāvji un budisti.

Ap sesto gadu pirms mūsu ēras budistu klosterus sargāja tieši čaučau šķirnes sunīši, un arī medībās tika likta lietā suņu spēcīgā oža, sadzenot pēdas vilkiem un citiem dzīvniekiem. Taču, piemēram, arī mājas dzīvē čaučau bija ne mazāk svarīga loma, ko pierāda dokuments, tapis tūkstoš gadus pirms mūsu ēras. Tas liecina, ka ķīniešu pilīs nodarbināti pat īpaši suņu barotāji. Arī parasto jeb vienkāršo ļaužu vidū čaučau bija iecienīts mājdzīvnieks.

Būdams neatkarīgs, taču uzticīgs, čaučau ir cilvēku iecienīts mīlulis, kura izskats nespēj atstāt vienaldzīgu. Protams, te liela loma ir suņa pūkainajam kažokam un jaukajam skatienam.

Karalienes Viktorijas mīlulis

Foto: PantherMedia/Scanpix
Aitu ganītājs borderkollijs ir labs darba suns, kas spēj lieliski uztvert cilvēka teikto un uzdevumu izpildīt. Suņa dzimtene ir Lielbritānija, kur mīlulis galvenokārt palīdzējis lopu ganīšanā.

Tiek vēstīts, ka būtiska nozīme borderkolliju šķirnes attīstībai bija karalienei Viktorijai, kura 19. gadsimta 40. gados rūpējās par diviem kollijiem. Mīluļiem pat tika izveidota karaliska suņu audzētava, taču karaliene šo suņu pavairošanai nopietnāk pievērsās pēc pāris desmitiem gadu. Ar laiku cilvēki novērtēja šīs šķirnes mīluļu darbaspējas.

Nereti gan rodas domstarpības cilvēku vidū, jo vieni domā, ka suns ir labāks darba suns, nevis skaistumkonkursu dalībnieks, savukārt citi uzskata, ka suņi ir spējīgi piedalīties sacensībās, neņemot vērā darba spējas, kuras gan galvenokārt cilvēki vēlas saglabāt un attīstīt.

Francijas karaliskais suns

Foto: Shutterstock
Francijā radusies suņu šķirne, kuras pārstāvji ir galvenokārt baltā krāsā un ar labām darba spējām. Tas ir Pireneju kalnusuns, kura priekšteči meklējami jau trešajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras.

Karalis Luijs XIV 17. gadsimtā Pireneju kalnusuņus izvēlējās par Francijas karaliskajiem suņiem. Tiek vēstīts, ka šie mīluļi aristokrātu aprindās bija īpaši iecienīti. Ģenerālis Lafajets suņus pat esot aizvedis uz ASV, savukārt Anglijā Pireneju kalnusuns nokļuvis līdz ar Francijas karaļa Luija Filipa I dāvinājumu karalienei Viktorijai. Tiesa, nekāda patīkamā dāvana tā vis nav bijusi, jo tiek vēstīts, ka kalnusuns bijis īpaši satrakojies un nemierīgs, kļuvis pat agresīvs un iekampis karalienei rokā.

Parasti kalnusuns ir čakls un strādīgs, agrāk viņš gan sargājis, gan ganījis lopus. Darbīgie mīluļi ir labi cilvēka kompanjoni, kuri labi saprotas ar dažāda vecuma ģimenes locekļiem.

Suns, ko izraidīja no Napoleona gultas

Foto: Shutterstock
Saistībā ar karavadoni Napoleonu Bonapartu, jāmin divas sunu šķirnes – briārs un mopsis.

Tiek vēstīts, ka pašam Napoleonam esot piederējuši divi briāra šķirnes mīluļi, kuri, ticams, apsargājuši karavadoņa īpašumu. Jāpiebilst, ka briāri bijuši arī franku karaļa Kārļa Lielā iecienītie suņi. Četrkājainos draugus karalis ņēmis līdzi medībās.

Foto: Shutterstock
Savukārt ar mopšiem Napoleonam ir pavisam amizanta saistība. Izrādās, mopšus iecienījusi karavadoņa pirmā sieva, Žozefīne de Boarnē. Mīluļiem pat esot bijusi pašiem sava kariete un aprūpētājs, taču nebija tā, ka suņiem tika ļauts viss. Nostāsti liecina, ka mopšiem, īpaši suņuks Fortūns, labprāt padzīvojās arī pa Napoleona un Žozefīnes laulības gultu, turklāt kādā kaislīgas nakts laikā karavadonim pat iekodis. Napoleons suni izraidījis, bet pēc tam mopši gultā vairs neesot laisti.

Tāpat tiek vēstīts, ka karalienei Viktorijai valdīšanas gados kopumā piederējuši 36 mopši.

Britu karaļnama vizītkarte

Foto: Shutterstock
Runājot par šķirnes suņiem un karalisko ģimeni, noteikti ilgi nav jādomā. Jā, tik tiešām, daudzi uzreiz iedomājas par karalienes Elizabetes II aizraušanos ar mazajiem, draiskulīgajiem Velsas pembrokkorgijiem, kas teju vai kļuvuši par britu karaliskās ģimenes atpazīstamības zīmi.

Karaliene Elizabete II joprojām rūpējas par šīs šķirnes mīluļiem, taču pirmais korgijs viņas rokās nonāca 18 gadu dzimšanas dienā. Kucēnu Elizabete nosauca par Sūzenu, un visi turpmākie korgiji, par kuriem rūpējās karaliene, bija Sūzenas pēcnācēji.

Iespējams, ka viss būtu citādi, ja Elizabetes tēvs, karalis Džordžs VI, nebūtu iegādājies šīs šķirnes mīluli. Tāpēc par mūsdienās labi zināmo draudzību starp karaliskās ģimenes pārstāvjiem un Velsas pemnrokkorgijiem, ticams, nebūtu tik daudz ziņu.

Velsas pembrokkorgiji tiek raksturoti kā augumā mazi suņi ar lielām darbaspējām un izturību. Korgiji visos laikos tikuši uzskatīti par lieliskiem lopu ganiem, taču apņēmīgi saimnieki šos mazos draugus izvēlas arī kā savus kompanjonus ikdienas dzīvē.

Suns, kas gandrīz iegāza savu saimnieku

Foto: Shutterstock
Ar šo suņu šķirni saistās kāds mīklains un teju vai neticams gadījums, kas notika 14. gadsimta pašā sākumā. 1306. gadā Roberts Brūss kļuva par Skotijas karali, bet drīz vien viņu gandrīz nonāvēja paša bladhaunds Donhads.

Skotijas karalis Brūss zaudēja kaujā pret Anglijas karali Edvardu I, kā rezultātā viņam nācās atkāpties un meklēt patvērumu. Taču viņa mīluli Donhadu notvēra ienaidnieki, lai gan bladhaunds, liekot lietā savu ārkārtīgi spēcīgo ožu, kas ir viena no lielākajām suņa priekšrocībām un spējām, varēja sadzīt Brūsam pēdas. Tiesa, viņš tādējādi pie sava saimnieka aizveda arī ienaidniekus, taču drīz vien saprata, ka Skotijas karalis ir briesmās un gan sevi, gan Brūsu metās aizstāvēt. Par laimi, abi izglābās.

Bladhaundu izskats nereti liek domāt, ka suņuks vienmēr ir noskumis un nelaimīgs, taču patiesībā šīs šķirnes suņi ir teicami ģimenes mīluļi. Sirsnība, labestība un draudzīgums pret tuvajiem šim mīlulim nav svešs.

Suns, ko izglāba no kuģa

Foto: Shutterstock
Prasmīgais putnu suns, kurš spēj veikli atrast mednieka nomedīto lomu un to atnest pie cilvēka, strādā jebkādos laikapstākļos, pat ūdenī. Zināms, ka šķirnes nosaukums radies suņa specifiskās darbības dēļ, proti, mīlulis spēj izbiedēt putnus tā, ka tie palecas gaisā un nokļūst mednieka raidītas lodes gūstā.

Tiek vēstīts, ka angļu springerspaniels vārdā Mampers bija karaļa Džeimsa II mīlulis. Karalis savam četrkājainajam draugam bija tik ļoti pieķēries, ka reiz pat iekūlās nepatikšanās. 1682. gadā nogrima Džeimsa II kuģis, kuru viņš pats pametis. Vēlāk karaļa virzienā tika raidīti pārmetumi, ka karalis uz kuģa pametis visus, "izņemot savu suni un garīdzniekus", grāmatā "Suņa gars. Ilustrēta vēsture" raksta Pinkerela.

Galvenokārt suņos tiek augstu vērtēts patīkamais temperaments un, protams, arī lieliskās darbaspējas. Gudrais, aktīvais, kā arī vizuāli skaistais suņuks ir īpaši iecienīts kā mājas mīlulis.

Suns, kas ietilpst piedurknē

Foto: Shutterstock
Mazie šicū ir vieni no tiem suņiem, kas allaž izskatās skaisti, sakopti un paši par sevi dižciltīgi. Radušies Tibetas un Ķīnas apvidū, šīs šķirnes mīluļi jau izsenis dzīvojuši līdzās imperatoriem.

Dalailama šicū šķirnes sunīšus sūtījis uz Ķīnu kā dāvanu Ķīnas imperatoriem. Zīmīgi, ka lielākā šķirnes attīstība novērota tieši Ķīnā, ne Tibetā. Tiek vēstīts, ka Cinu dinastijas imperatoriem šie sunīši īpaši iepatikās, un viņi sāka mīluļus pavairot.

Interesanti, ka mazā un parocīgā auguma dēļ šicū dēvēja par pagaldes un piedurknes suņiem. Četrkājainie draugi esot labi un ērti ietilpuši imperatoru un aristokrātu apģērbu platajās piedurknēs.

Šicū šķirnes sunīši ir mazi, taču ļoti lepni, pašpārliecināti un drosmīgi. Pretēji citu šķirņu pārstāvjiem, šicū nav bijuši ne medību, ne ganu suņi, arī ne sargsuņi. Viņu pirmais un, ticams, vienīgais uzdevums ir būt par burvīgu cilvēka kompanjonu.

Suns kā lauvas aizstājējs

Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdzīgi kā šicū, arī pekinieša dzīvē teju vai galvenā loma ir būt par uzticamu cilvēka kompanjonu un lielisku draugu. Šo uzdevumu mazais, draiskais suņuks pilda perfekti.

Interesanti, ka agrāk pekinieši tika radīti tādi, lai radītu iespaidu par mazu lauvu. Tika pat panākta vizuāla līdzība, suņus regulāri apcirpjot. Tas darīts ar nolūku, lai imperatorus viņu dienas gaitās pavadītu lauva, kas ir viens no nozīmīgākajiem budisma simboliem. Tā kā Ķīnā un Tibetā tolaik, aptuveni piektajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, lauvas nedzīvoja, mazie pekinieši kļuva par kompakta izmēra lauvas aizvietotājiem.

Lai saglabātu suņu izskatu pēc iespējas līdzīgāku lauvām, līdzekļi netika žēloti. Galvenais uzdevums bija panākt, lai suņukiem ir gaiša kažoka krāsa un lai mazie mīluļi iepatiktos imperatoram.

Elegantie un majestātiskie suņi joprojām ir cēli un saimniekam uzticīgi, kas pekiniešus padara par joprojām populāriem. Tiesa, augumā mazie draugi var būt arī ietiepīgi un uzstājīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!