Foto: Reuters/Scanpix
Karalisku dzīvi bauda ne tikai cilvēki, bet arī četrkājainie draugi. Tas īpaši attiecas uz karalienes Elizabetes II iemīļotajiem korgijiem – suņiem, kuri jau vairākus desmitus gadu apdzīvo britu karaļnamu un ir neiztrūkstoša daļa no karalienes ikdienas. Nereti dēvēti par izlutinātākajiem suņiem Lielbritānijā, karalienes korgiji dzīvo tik tiešām neparastu un pat izsmalcinātu dzīvi.

Lielbritānijas karaliskajā ģimenē dažādos laikos mituši vairāku suņu šķirņu pārstāvji, piemēram, medību suņi, spanieli, kolliji un slavenie korgiji. Dzīvnieki iemūžināti gan gleznās un fotogrāfijās, gan apglabāti karaliskajai ģimenei piederošos īpašumos. Kā vēstīts karaliskās ģimenes mājaslapā Royal.gov.uk, terjers Cēzars, kas piederējis karalim Edvardam VII, pat gājis aiz sava saimnieka zārka, kad tas vests svinīgajā bēru procesijā.

Taču karaliene Elizabete II un korgiji ir teju vai neizšķirams savienojums. Kopš karalis Džordžs VI meitas Elizabetes 18. dzimšanas dienā uzdāvinājis viņai korgiju Sūzanu, šīs šķirnes pārstāvji visu turpmāko laiku dzīvojuši karaliskajā ģimenē. Arī līdz tam Elizabete II un viņas mazā māsa Margareta rūpējušās par četrkājainajiem draugiem, un visu turpmāko dzīvi saskarsme ar mazajiem un mīlīgajiem dzīvniekiem karalienei nav bijusi sveša.


Naski ceļotāji un droši pils iemītnieki

Foto: Vida Press

Dzīvnieku uzvedības speciālists Rodžers Magfords apmācījis karalienes Elizabetes II korgiju pulku. Viņš portālam Inquisitr.com stāstījis, ka karaliene mēdz uzturēties vairākos karaļnama īpašumos Skotijā, Norfolkā, kā arī Bekingemas pilī un Vindzoras pilī. Un, protams, līdz ar viņu ceļo arī augumā mazie četrkājainie draugi.
Magfords atceras, ka gadījumos, kad vajadzējis pārvietoties no vienas vietas uz otru un kad attālums nav bijis liels, karaliene pati vedusi savus suņus automašīnā. Zināms, ka karaliene ir laba autovadītāja, un šo prasmi izmantojusi arī kara laikā.

Tāpat korgiji tiek uztverti kā pilntiesīgi ģimenes locekļi, nevis dzīvnieki, kuriem jādzīvo būdā. Tāpēc mazajiem draugiem ļauts arī gulēt kopā ar saimniekiem un uzturēties teju jebkurā pils vietā. Taču, kā reiz izteicies princis Viljams, arī korgiji savu reizi dzirdējuši kādu bargāku vārdu no karalienes, taču viņš apbrīno, ar kādu degsmi vecmāmiņa rūpējas par dzīvniekiem.

Karaliskas pusdienas no Ķīnas porcelāna traukiem

Foto: AP/Scanpix

Katrs korgijs saņem arī karalisku apkalpošanu. Magfords stāsta, ka katram sunim ir sava ēdienkarte, kuras izveidošanā tiek ņemti vairāki faktori, piemēram, suņa vecums un veselības stāvoklis. Tāpat suņi vis neēd no parastas metāla bļodiņas. Kā ēdiena trauciņš, no kā suņi bauda gardu maltīti, tiek minēti sudraba trauki un pat izsmalcinātais Ķīnas porcelāns.
No kā sastāv suņu ēdienkarte? Tiek vēstīts, ka karaliene labprāt savus mīluļus palutina ar gardām maltītēm no steika, truša vai vistas. Tos četrkājainajiem draugiem pasniedz īpašs apkalpojošais personāls.

Tāpat arī karaliene labprāt baro savus mīluļus. Tiek vēstīts, ka suņi sasēžas pusaplī un karaliene viņus pēc kārtas baro.

Protams, karalienes dienas kārtībā ir vairāku jomu pārraudzīšana un iepazīšana, turklāt viņa regulāri pieņem Lielbritānijas premjerministra vizītes, tāpēc Elizabetei II jābūt lietas kursā par notiekošo valstī. Taču – tiklīdz runas nonāk līdz viņas mīļajiem mājdzīvniekiem, tiek vēstīts, ka karalienes attieksme mainās, viņas sejā atplaukst smaids, turklāt rodas vairākas idejas par dzīvnieku aizsardzības un labklājības jautājumiem, kā arī labdarības pasākumiem.

Olimpiādes zvaigznes un neparastās dāvanas

Foto: Vida Press

Karalienes korgiji ir piedalījušies arī Londonas Olimpisko spēļu atklāšanā 2012. gadā. Tiesa, tās bija pāris minūtes īpaši izveidotajā atklāšanas sižetā, kurā redzams, kā britu aktieris Daniels Kreigs, attēlojot spiegu Džeimsu Bondu, ierodas pie karalienes. Protams, viņai seko arī neiztrūkstošā "pavadošā svīta" – mazie korgiji. Taču filmēšanas grupa korgijus ir paslavējusi, sakot, ka viņi uzvedās pat labāk nekā pieaicinātie cilvēki.
Kā vēstīts portālā Theguardian.com, korgijs Montijs, kas piedalījās Olimpisko spēļu atklāšanas video filmēšanā, drīz pēc spēļu atklāšanas nomira, būdams 13 gadus vecs.

Taču ne tikai korgiji ir karalienes cienīti dzīvnieki. Viņa labprāt nododas izjādēm ar zirgiem un lielos rikšotājus arī pabaro ar kādu gardu burkānu. Tiek vēstīts, ka Elizabete II vizīšu laikā dažādās valstīs saņēmusi arī visai neparastus dāvinājumus. Piemēram, 1968. gada vizītē uz Brazīliju karalienei tika uzdāvināti divi sliņķi, bet no Kanādas viņa pārvedusi jaguārus un melnus bebrus. Tiesa, dzīvnieki Bekingemas pilī neuzturējās un tika nogādāti Londonas zoodārzā.

Zināms arī, ka karaliene ir liela zirgu fane un savulaik cītīgi sekojusi līdzi zirgu sacensībām hipodromā.

14. paaudze, iespējams, būs pēdējā

Foto: Vida Press

Karalienei Elizabetei viņas dzīves laikā piederējuši vairāk nekā 30 suņi. Mīluļus, kas dzimuši šo gadu gaitā, karaliene nav pārdevusi, taču vairākus suņus dāvinājusi citiem cilvēkiem. Pašlaik viņai pieder četri mīluļi – divi korgiji un divi dorgiji. Dorgijs ir jauktenis starp korgiju un taksi, un radies, kad karalienes ģimenes korgijs neplānoti sapārojies ar Elizabetes II māsas, princeses Margaretas taksi Pipkinu. Jāpiebilst, ka visu karalienei piederošo korgiju dzimtas saknes meklējamas Sūzenā, karalienes pirmajā korgijā. Izdevums Vanity Fair ziņo, ka pašreizējie suņi ir radinieki Sūzenai 14. paaudzē.
Korgiji Hollija un Vilova, kā arī dorgiji Kendija un Vulkāns ir, iespējams, pēdējie suņi, par kuriem rūpējas karaliene. Tiek vētīts, ka neviens no pārējiem karaliskās ģimenes locekļiem nevēlētos uzņemties rūpes par jauniem suņiem, tāpēc arī jauni suņi ģimenē netiek radīti.

Kad karalienes iemīļotie sunīši šo pasauli pamet, viņiem tiek izrādīts gods un dzīvnieki tiek apbedīti Balmoralas pils teritorijā.

Plašāk par korgijiem lasiet šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Royal.gov.uk, Independent.co.uk un Thedailybeast.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!