Foto: Publicitātes foto

28. februārī viena mēneša jubileja apritēja pagaidām vēl vārdā nenosauktai ronītei, kas dzimusi Rīgas Zooloģiskajā dārzā, savukārt septiņu gadu jubileju svinēja roņu māmiņa Krista, "MansDraugs" pastāstīja zoodārza darbinieki. Vienlaikus ļaudis aicināti ievērot, kā jārīkojas, ja jūras krastā pamanīts izskalots ronēns.

Tā kā mazulīte ir krietni apvēlusies un nomainījusi balto pūku kažoku pret pieaugušā tērpu, zoodārzā stāsta, ka pavisam drīz jau būs zināms dzīvnieciņa vārds. To plānots paziņot 3. martā.

Taču līdz tam zoodārza pārstāvji aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un iegaumēt, ko darīt, ja gadās krastā pamanīt izskalotu ronēnu. "Pēc siltām ziemām martā un aprīļa sākumā Rīgas līča piekrastē nereti ir atrodami novārguši roņu mazuļi, kas iznākuši krastā sildīties. Ieraugot šādu "bēdubrāli", rodas liela vēlme palīdzēt. Un vislabākā palīdzība ir atstāt viņu krastā, paņemot suni pavadā un informējot par atradumu Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus. Viņi vislabāk spēs novērtēt turpmākās darbības un nepieciešamības gadījumā dzīvnieku nogādās zooloģiskajā dārzā. Pašiem ronēnu pārvietot aizliegts!" informēja zoodārzā.

"Pēdējo divdesmit gadu laikā zoodārzā nonākušo ronēnu skaits tuvojas simtam. Pērn tika atvesti 10 pelēko roņu bērni un viens pogainais ronis. Lielākais vienā pavasarī atvesto skaits bija 16 mazuļi. Pārsvarā tie ir novārguši un savainoti. Pateicoties zooloģiskā dārza darbinieku pūlēm, lielu daļu "bēdubrāļu" izdodas izbarot mākslīgi. Daļa izaugušo roņu nonāk citos zooloģiskajos dārzos vai okeanārijos, savukārt pārējie tiek atlaisti brīvībā Baltijas jūrā," skaidroja zoodārza pārstāvji.

Foto: Publicitātes foto

Janvāra beigās dzimušais mazulis ir krastā izskalota un zoodārzā uzauguša roņa atvase, teica speciālisti: "Zoodārza slavenajam aktierim un vasaras barošanas demonstrāciju zvaigznei roņu tēvam Puikam, kurš arī pats pirms 19 gadiem tika atrasts pludmalē, šis ir trešais sekmīgi augošais pēcnācējs. Divi iepriekšējie, Puikas sadarbībā ar mātīti Ezi, saules gaismu ieraudzīja 2004. un 2008. gada agrā pavasarī. Pirmais pēcnācējs bija meita vārdā Apolonija, savukārt otrais bija puika Puzis."

Baltijas jūrā mīt trīs sugu roņi, no kurām divas ir satopamas arī Latvijas piekrastē. Visbiežāk sastopams ir pelēkais ronis, augumā lielākais Baltijas jūras ronis. Kad ziema ir auksta, mātītes mazuļus laiž pasaulē uz ledus, kur tiem ir liela platība un maza savstarpējā konkurence. Mazos nomaldījušos ronēnus šādos gados ļoti reti var sastapt piekrastē no Kolkas līdz Papei, kā arī tālāk uz dienvidiem Lietuvas teritorijā. Rīgas līcis parasti ir aizsalis. Savukārt siltās ziemās, kad ledus ir maz un līcis nav aizsalis, roņu mātēm mazuļi jālaiž pasaulē Igaunijas neapdzīvotajās salās vai uz tuvumā esošā ledus. Tur konkurence ir lielāka ierobežotās platības dēļ. Pūšot spēcīgiem ziemeļu vējiem, mazie ronēni nonāk Rīgas līča piekrastē no Ainažiem līdz Kolkai.

Retāk sastopams Baltijas jūrā ir augumā vismazākais pogainais ronis. Šī suga vairāk uzturas jūras ziemeļu daļā. Mazuļi dzimst uz ledus vai arī piekrastē.

Trešā suga ir plankumainais ronis, kas uzturas Baltijas jūras dienvidrietumu daļā. Latvijā novēroti tikai divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!