"Pieredzējuši esam daudz, bet šobrīd esam saskārušies ar situāciju, kura ne tikai šokē, kas būtu maigi teikts, bet ir ārpus katra saprāta robežām," 4. aprīļa rītā savā "Facebook" lapā vēstīja dzīvnieku aizsardzības biedrības "Liberta" aktīvisti. No lauku mājām izņemti vairāki suņi un kaķi, par kuriem rūpējusies kāda kundze gados un kuri dzīvojuši neatbilstošos apstākļos. Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) par šo gadījumu uzsākta administratīvā lietvedība, noskaidroja "MansDraugs".

Ziņa "Facebook" vēstī: "Lauku māja, kundze gados, kura to it kā pieskata, nekas neierasts, bet tad atklājas kas neprātīgs – mājas iekšienē norit nekontrolēta dzīvnieku vairošanās savā starpā, māte ar dēlu, tēvs ar meitu, brāļi ar māsām... Dzīvnieki dzīvo tikai mājas iekšpusē, laukā netiek, pārtiek no vārītiem kartupeļiem, piena un no tā, ko atrod mājā, nokārtojas turpat, guļ, kur atrod vietiņu, un tā dzīvo gadiem, vairojas, dzemdē un eksistē... Ieejot mājā, pārņēma sajūta, ka esam šausmu filmā – par nenormālo smaku nemaz nerunājot. Verandā metru garā ķēdē piesieta kucīte, tai pretī liela kaudze ar izkārnījumiem, atverot durvis, lai ietu tālāk, jāuzmanās, jo bēniņos esošie suņi skrien klāt ''grīdas'' malai, rej un rūc.

Ejot tālāk, redzam vēl citus suņus un kucēnus un piecus kaķus, visi mājā esošie suņi nobijušies mūk, ja tos mēģina paglaudīt, kliedz un rūc.
dzīvnieku aizsardzības biedrība "Liberta"

Saprotot, ar ko mums ir darīšana, sākām rīkoties, kā arī esam patiesi patīkami pārsteigti par PVD rīcību, jo tieši viņi bija tie, kuri reaģēja un sazinājās ar mums, lai rastu risinājumu dzīvniekiem. Esam arī pateicīgi veterinārārstei Annai Briedei, kura piedalījās dzīvnieku apsekošanā un glābšanas operācijā. Šobrīd esam pārveduši piecus kaķus, sešus kucēnus un grūsnu kucīti. Kopumā diena bija ļoti smaga – ja kaķus vēl varējām paņemt un mierīgi ielikt konteineros, tad kucēni bija jāķer pa visu ''māju''. Milzu bailes no cilvēkiem lika kucēniem bailēs kliegt un kost. Bija nepieciešamas vairāk kā divas stundas, lai noķertu sešus kucēnus – beigu beigās bijām nočurātas, nokakātas un sakostas... Milzu bailes, un mazajiem ir vien 3-4 mēneši... Arī kucītes iekārtošana mašīnā bija vesela operācija – rūkšana, centieni iekost, bet mēs nepadevāmies un rezultātu sasniedzām, arī kucīte veiksmīgi tika transportēta."

Foto: Kadrs no video

Sarunā ar "MansDraugs" biedrības vadītāja Ildze Leimante pastāstīja, ka par dzīvniekiem viņa uzzinājusi pagājušajā trešdienā, 29. martā, kad saņēmusi zvanu no PVD ar lūgumu palīdzēt. Pirmais brauciens kopā ar mājas īpašnieku bijis 30. martā, lai saprastu, kāda ir situācija. "Pirmdien noķērām sešus kucēnus un kucīti, bet vakar noķērām trīs lielos suņus, kurus diemžēl nācās eitanizēt, jo viņi bija agresīvi," teica Leimante, skaidrojot, ka līdzi braukuši arī divi dzīvnieku ķērāji un veterinārārste. No mājas vēl neesot izņemti visi dzīvnieki, bet to biedrība esot apņēmusies mēģināt darīt, jo suņus nemaz tik viegli nevarot noķert.

Leimante skaidroja, ka lauku mājā tās īpašnieki nedzīvojot, tā vietā mājā mīt kāda sieviete. Mājas īpašnieki par situāciju savā īpašumā uzzinājuši no PVD. Dienesta darbinieki lūguši Leimantes biedrībai izņemt dzīvniekus. Daļa no tiem atrodas pie biedrības pārstāvēm, bet daļa nogādāti dzīvnieku patversmē "Lauvas sirds" Liepājā.

Biedrībā stāstija, ka kucēnus, kuri ir aptuveni trīs četrus mēnešus veci, plānots socializēt un vēlāk meklēt saimniekus, bet par lielajiem suņiem vēl lems, jo var draudēt arī suņu eitanāzija. Dzīvnieki ir agresīvi un nav socializēti, tāpēc ir bīstami gan cilvēkiem, gan citiem dzīvniekiem. Biedrībā pieļauj, ka pieaugušie suņi pat bijuši ārā un skraidījuši pa Liepājas apkārtni. Šāds gadījums biedrības pieredzē esot pirmo reizi, jo dzīvnieki mituši briesmīgos apstākļos un neesot bijuši pietiekami labi baroti.

Foto: Kadrs no video

"MansDraugs" sazinājās arī ar PVD, un pārstāve Ilze Meistere šī gadījuma sakarā norādīja: "Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudes laikā konstatējis būtiskus suņu un kaķu labturības prasību pārkāpumus, t.sk. dzīvnieku nekontrolētu vairošanos. Par konstatētajiem pārkāpumiem pret dzīvnieku īpašnieci ir uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība."

"Priekšā ir nopietns darbs, lai tos socializētu, kā arī tie visi ir jāattārpo, jāatbluso, jāuzbaro, jāvakcinē, jāčipē un jāsterilizē, kas būs milzīgas izmaksas, tāpēc mums ļoti, ļoti nepieciešams finansiāls un materiāls atbalsts, lai to visu paveiktu. Ļoti aktuālas ir arī pagaidu mājas, kur varētu uzņemt kaut vienu kucēnu vai suni. Tikai cilvēki ar pieredzi suņu audzināšanā! Šie suņi neprot neko, baidās no visa! Šobrīd mums ļoti, ļoti nepieciešamas šādas lietas: barība kucēniem, attārpošanas zāles suņiem un kaķiem, avīzes, vilnas, vatētas segas, mitruma uzsūcošie paladziņi, kaklasiksnas un pavadas suņiem (pavadas vislabāk 3 metru vai "flexi" pavadas)," minēja biedrībā.

Ja vēlies un vari palīdzēt, to var darīt ar zvanu vai pārskaitījumu:
Ziedojumu tālrunis 90006685 (1 zvans- 1.42€)
Dzīvnieku aizsardzības biedrība LIBERTA
Reģ.nr. 40008222864
Konts: LV33HABA0551038261946
BIC/swift kods: HABALV22
Paypal: biedriba_liberta@inbox.lv
Mērķis: Atbalsts suņiem un kucēniem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!