Katrs kaķītis, kas mīt gādīga saimnieka mājās, ir pelnījis būt skaists, labi kopts un mīlēts. Kā dzīvo peļu junkuri sabiedrībā zināmu cilvēku ģimenē? Izrādās, rakstnieces Elitas Veidemanes kuplais kaķu pulks iecienījis sēdēšanu uz galda, dziedātāja Igo mīlulis ļoti ilgojas pēc viņa, kad mūziķis dodas koncertēt, bet izdevniecības "Jānis Roze" direktores Ināras Beļinkajas runcis Leo pat "raksta" savu blogu!

Rakstniece Elita Veidemane rūpējas nevis par vienu, bet gan par veseliem septiņiem peļu junkuriņiem: Elizabeti, Pūci, Čali, Pirkstiņu, Berimoru, Zeķīti un Spuļģīti. "Es savu kaķus lutinu tik ļoti, ka viņi var darīt gandrīz visu. Vienīgie noteikumi ir neskrāpēt sienas un mēbeles, kā arī vakarā visiem jānāk mājās un jāiet gulēt. Viņi arī klausa un apzinīgi ievēro šos noteikumus," teic kuplā kaķu pulka saimniece. "Visus manus septiņus kaķus vieno vājība sēdēt uz galda un gaidīt, kad kaut ko dos." Raksturodama mīluļu vājības, rakstniece teic: "Pirkstiņam tā ir dzīvnieciņu nešana mājās, Pūcei, savukārt, ir kaut kāda sadarbība ar suni Bruno, jo viņa mēdz mest no galda zemē kārumus, ko Bruno pēc tam gardi notiesā."

Savukārt mūziķis Igo par savu mājdzīvnieku sauc runci Otto, kuram ir ārkārtīgi kupla aste, ko dziedātājs pat salīdzina ar karogu. Tā kā dziedātājs diezgan lielu dienas daļu aizvada koncertos un mēģinājumos, Igo nav ne jausmas, kā aizrit runča ikdiena: "Īsti nezinu, ko viņš dara, kad neesmu klāt, bet mans kaķis ir ļoti komunikabls. Tā ir viņa visraksturīgākā iezīme un reizē arī nodarbe. Otto mēdz pats sev atrast izklaidi, bet bieži atrodas mājas otrajā stāvā, savā nodabā pārdomājot dzīvi." Taču nav vis tā, ka Otto par Igo neliktos ne zinis, jo pat tad, ja saimnieks ilgi nav mājās, runčuks tomēr vēlas būt kopā ar cilvēku: "Otto katrā ziņā prot par sevi atgādināt, un arī man ir pieradums ik pa laikam pārliecināties, kur viņš ir, vai nav palicis ārā. Savukārt, kad dodos pie miera, Otto jau ir priekšā un mani sagaida. Viņš ir jāpaglauda pāris minūtes, un tad runcis dodas snaust. Kad ilgi esmu bijis prom un daudz strādājis, jūtu, ka viņš grib mani apsēdināt vienā vietā, lai neeju prom. Viens par otru parūpējamies."

Taču izdevniecības "Jānis Roze" direktore un runča Leo saimniece Ināra Beļinkaja atklāj, ka Leo nav no pašiem aktīvākajiem savas sugas pārstāvjiem: "Bet viņam patīk sabiedrība. Runcis mēdz uzlēkt uz mūsu biroja lielā grāmatu plaukta, kas ir vismaz sešas reizes lielāks par viņu pašu, un tad no augšas noraudzīties notiekošajās sarunās, lai uzzinātu par jaunākajām vēsmām literatūrā. Dažkārt sarunas vidū Leo mēdz pārsteigt biroja ciemiņu ar pēkšņu lēcienu. Viņam patīk atpūsties gan fiziski, gan intelektuāli." Tā kā Leo kļuvis par tādu kā četrkājaino izdevniecības simbolu, viņš dodas apgaitā arī pie citiem darbiniekiem un ir īpaši iecienījis IT speciālistu kabinetu, kur viņam jebkurā laikā pieejams savs ķemmētājs, viens no darbiniekiem. "Ar šo vienu puisi Leo ir vislabākā saskaņa," secina Beļinkaja. Un, izrādās, par Leo dienas gaitām var uzzināt arī viņa personīgajā blogā izdevniecības mājaslapā.

Lai arī Leo labprāt dodas uz spa procedūrām izdevniecības IT kabinetā, rakstnieces Veidemanes mīluļi ar ķemmēšanos un mazgāšanos, domājams, ir uz "jūs". Taču, piemēram, ķemmēties visvairāk patīk tieši runcim Morsim. "Viņš pēc dabas ir ļoti neatkarīgs un lepns, bet, līdzko sāku ķemmēt muguru, tā runcis uzreiz labpatikā murrā," tā Veidemane. Arī Igo kaķis Otto neiebilst pret ķemmēšanās procedūrām, taču vienliaikus dziedātājs atgādina: "Kā jau ar dzīvniekiem tas mēdz gadīties, ir jābūt uzmanīgam, lai neparautu, kur nevajag, un lai viņam nav jāizlaiž nagi."

Lai arī varētu šķist, ka kaķi visu dienu guļ un neko citu nedara, septiņu kaķu saimniece skaidro, ka visrosīgākie viņas mājoklī saprotamu iemeslu dēļ ir tieši jaunākie kaķi. Mazie mīluļi skraida pa pagalmu, lēkā un staipās. Turklāt savu reizi viņa novērojusi arī kaķu sacensības: "Īpaši Pirkstiņš un Spulģītis labprāt savā starpā sacenšas, skrienot līdz grāvim. Neizpaliek arī medīšana – īpašā cieņā ir cirslīši. Es viņus par to nebaru, jo tāds ir kaķa instinkts." Arī rudais runcis Leo labprāt dotos medībās, taču saimniece viņam šo prieku liedz, skaidrojot, ka tas būtu pārāk bīstami.

Kopā ar peļu junkuriem dzīve, protams, ir aizraujoša un neparedzama. To apstiprina arī izdevniecības direktore, sakot, ka ikdiena ar Leo birojā ir interesanta. Savukārt kuplā kaķu pulka saimniece teic: "Vispār mani kaķi uzskata, ka ir mājas karaļi. Dažkārt man jādomā, kā ieritināties gultā, lai viņus neiztraucētu, jo viens guļ galvgalī, otrs kājgalī, trešais vēl kaut kur pa vidu."

Vai biroja četrkājainais palīgs mēdz sastrādāt nedarbus? "Leo kādreiz mēdz pagaršot, kas ciemiņam ieliets krūzē, – viņš taču, galu galā, ir saimnieks, un viss ir viņa pārvaldībā. Arī biroja ādas mēbeles," min Beļinkaja. Savukārt dziedātājs Igo savu uzticamo draugu sauc par visai naivu: "Viņam ir raksturīgi kaut ko izdarīt un tad brīnīties, kā tas ir noticis."

Kaķis cilvēka ikdienā ienes pozitīvu noskaņu, mīlestību, sirsnību, un to apstiprina visi trīs kaķu saimnieki. Biroja runcis Leo aposta katru darbinieku un ātri vien iekaro visu apkārtējo uzmanību, savukārt mūziķa un rakstnieces mīluļi labprāt laiku pavada ar citiem murrātājiem un, protams, saviem mīlošajiem saimniekiem.

Vairāk par kaķu kopšanu un padomus, kas noderēs sadzīvē ar kaķīšiem, varēs uzzināt 10. un 11. jūnijā Ķīpsalā, kur norisināsies izstāde "Latvijas uzvarētājs 2017". 10. jūnijā izstāde darbosies no pulksten 10 līdz 18, bet 11. jūnijā – no pulksten 10 līdz 17. Plašāk par izstādi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!