Foto: Shutterstock

Ja gribas liela izmēra mājas mīluli, tad, ticams, īstā izvēle būs Norvēģijas vai Sibīrijas meža kaķis. Šie četrkājainie draugi ir krietni lielāki par citiem mājas kaķiem, turklāt ir arī ārkārtīgi pūkaini. Interesanta ir arī vieta, kur abas kaķu šķirnes radušās, jo pūkainais un biezais kažoks viņiem nav tikai skaista ķermeņa rota.

Tie, kuri dzīvnieku izstādēs redzējuši šos lielos peļu junkurus, noteikti piekritīs, ka meža kaķus nevar neievērot. Tie tik tiešām izceļas: lielais augums, kas paslēpts pūkainā spalvu mākonī, noteikti piesaista daudzu jo daudzu cilvēku uzmanību!

Tāpat pasaulē populāri kļuvuši atsevišķi šo šķirņu pārstāvji. "MansDraugs" jau vēstīts par dažādiem internetā populāriem kaķiem, kuri piesaistījuši miljoniem cilvēku uzmanību. Tostarp var atrast, piemēram, Norvēģijas meža kaķi Džesperu, kas mīt Norvēģijā, šķirnes dzimtenē. Tāpat skaistas fotogrāfijas publicē Penelopes un Odiseja, Sibīrijas meža kaķu, saimniece. Savukārt pavisam aizkustinošos kadros var vērot Sibīrijas meža kaķa un meinkūna (kas arī, starp citu, ir visai liela auguma kaķis) jauktenīti Džūnu. Taču Sibīrijas meža kaķis Gendalfs spilgti pierāda, ka arī četrkājainais draugs var iemīļot ceļošanu, un to var aplūkot dažādās interesantās fotogrāfijās.

Ja vēlies rūpēties par kādu no šo šķirņu pārstāvjiem, droši sazinies ar audzētavām Latvijā (Sibīrijas meža kaķus meklē šeit un šeit, bet Norvēģijas meža kaķu audzētavas kontaktus atradīsi šeit).

Sibīrijas meža kaķis – iecienīts krievu ģimenēs

Foto: Shutterstock

Kā ziņots Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā, Sibīrijas meža kaķi ir īstens Krievijas nacionālais dārgums. Šķirnes nosaukums jau nepārprotami liecina, ka kaķi radušies Krievijas teritorijā, turklāt ne tajā siltākajā reģionā. Jau izsenis šiem mīluļiem piedēvētas dažādas spējas (piemēram, izcils darbs grauzēju iznīdēšanā), turklāt krievu ģimenes senākos laikos esot ļoti lepojušās ar "sibīriešiem" kā mājdzīvniekiem, kaķi bijuši ārkārtīgi uzticami un mīļi.

Interesanti, ka Sibīrijas meža kaķa ceļš uz pasauli ticis atvērts vien pagājušā gadsimta nogalē, proti, pēc Aukstā kara starp ASV un Padomju Savienību. Līdz tam Sibīrijas meža kaķis bijis galvenokārt Krievijas iedzīvotāju uzmanības lokā.

Lielais un masīvais dzīvnieks ir spēcīgs, spējīgs, nosvērts, taču vizuāli arī ļoti mīļš. Kaķim ir ārkārtīgi labdabīga purniņa izteiksme, kas tā vien aicina cilvēku paglaudīt kaķīti un murrātāju samīļot. Spalvas krāsa var būt dažādās krāsās, turklāt tā mīluli pasargā no ūdens un saslapināšanās, un aukstuma. Turklāt ir vēl kāda pavisam īpaša pazīme, kas Sibīrijas meža kaķi vēl vairāk izceļ uz citu mājdzīvnieku fona, proti, ausu ļipiņas. Tās galos var klāt neliels, bet tomēr labi pamanāms spalvu kušķītis, kas rada asociācijas ar lūsi. Starp citu, tāda pati pazīme ir arī Norvēģijas meža kaķim.

Sibīrijas meža kaķis ir radis izdzīvot jebkuros apstākļos, sākot ar bargu ziemu, beidzot ar dzīvi siltākā klimatā. Turklāt šīs šķirnes kaķi, pretēji citiem mājas mīluļiem, tiecas izbaudīt ūdens peldes, nevis no tām izvairīties, tāpēc meža kaķa mazgāšana var izvērsties pat par patīkamu, nevis apgrūtinošu procesu.

Skaistie kaķi raksturoti kā īsteni cilvēku draugi, vēlēdamies būt kopā ar ģimenes locekļiem. Parasti ar šiem kaķiem grūtību neesot, turklāt, ja kaķim kas būs uz sirds, mīlulis to izrādīs, ņaudot maigā balstiņā un murrājot.

Norvēģijas meža kaķis – vikingu mīlulis

Foto: Shutterstock

Liels un pūkains četrkājainais draugs, iespējams, ir tas, ko vēlas daudzi topošie saimnieki. Tādam aprakstam noteikti atbilst Norvēģijas meža kaķis – viens no lielākajiem mīluļiem. Viņam ir izteikti biezs un pūkains kažoks, draiskulīga daba, kā arī leģendām apvīta izcelšanās.

Norvēģijas meža kaķis, kā jau liecina šķirnes nosaukums, radies Norvēģijā, turklāt ziņas par šo kaķi meklējamas simtiem, iespējams, pat tūkstošiem gadus senā pagātnē. Leģenda pat vēsta, ka norvēģu dievieti Freju no iešanas bojā izglābuši seši milzu kaķi, tostarp arī Norvēģijas meža kaķa senči.

Taču konkrētu liecību par to, kā radies šīs šķirnes kaķis, nav. Tiek pieļauts, ka tas varētu būt cēlies no Turcijas garspalvainajiem kaķiem vai no vizuāli līdzīgā Sibīrijas kaķa, kas ģeogrāfiski atrodas tuvāk Norvēģijai. Protams, neizbēgama ir arī kaķu saistība ar vikingiem. Tiek vēstīts, ka vikingi kāzu dienā līgavām dāvinājuši šīs šķirnes mīluļus.

Norvēģijas meža kaķis mājokli noteikti piepildīs ar dzīvesprieku, draiskulību un aktivitātēm. Tiek pat vēstīts, ka kaķis centīsies iekarot dažādus augstumus (skapjus, plauktus), tāpēc, ja kaķis būs kaut kur nozudis, to, iespējams, nāksies meklēt nevis uz grīdas, bet drīzāk kādā augstākā vietā mājoklī, piemēram, uz ledusskapja. Šīs vietas iekarošana mīlulim nebūs neiespējamā misija!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!