Krāšņi vainagi, aizkustinošs skatiens un gatavība doties mājās pie jauna saimnieka vieno vairākus sunīšus, kas iekļauti dzīvnieku patversmes "Labās mājas" organizētā fotoprojektā "Ēdenes dārzs". Ar fotogrāfes Innas Grinn palīdzību radīti 13 suņu portreti, kas katru mīluli attēlo īpašā gaismā, gluži kā no žurnāla vāka. Četri no projektā iekļautajiem sunīšiem jau ir atraduši jaunus saimniekus, bet deviņi draugi vēl gaida.

Patversmes direktore Astrīda Kārkliņa atklāj: "Ļoti vēlētos, lai par fotosesijas "Ēdenes dārzs" saukli kļūtu "Uzticies sunim no "Labajām mājām!""." Tematisko fotosesiju viņa raksturo šādi: "Ar krāšņu vainagu un ziedu virteni vai bez, suņi ir dzīvības brīnums, kuri mūs mīl, neatkarīgi no mūsu mantiskās un garīgās bagātības, pilnībā uzticas cilvēkam un tāpēc bieži tiek nodoti. Ar fotogrāfes Innas spēju atklāt katra suņa īpašo šarmu, papildinot to ar skaistu ziedu rotu, mēs vēlamies atsvaidzināt ierastos foto, ar ko dalās patversmes sociālajos tīklos un citviet. Arī patversmes ikdienā un nokļūstot pie savas īstā cilvēka un ģimenes, brāļi Sneips un zilacainais Bozo, brūnā Nika, mazulīte Vika un citi fotosesijas dalībnieki ir un būs tie paši skaistuļi, kas šobrīd veras jums pretim no fotogrāfijas."

Patversmē stāsta, ka īpašais fotoprojekts īstenots jūlijā, taču fotogrāfijas publicētas 22. augustā. Tā kā patversmes paspārnē esošie mīluļi visu laiku mainās (viens tiek adoptēts, bet citam rod vietu patversmē), četri no 13 mīluļiem (Šaņiks, Renārs, Nika, Brenda), kas redzami fotogrāfijās, jau adoptēti uz jaunām mājām. Lai arī, piemēram, Šaņiks, ko patversmē sauca arī par Dadzīti un Duksīti, adoptēts 27. jūlijā un viņa jaunie saimnieki vēl neredzēja sunīša fotogrāfijas no "Ēdenes dārza", "Labo māju" pārstāvji cer, ka cilvēkus un, iespējams, topošos suņu saimniekus šīs fotogrāfijas mudinās aizdomāties par patversmē mītošajiem dzīvnieciņiem.

"Ikviens "Labo māju" iemītnieks sapņo nokļūt savā šīs zemes "Ēdenes dārzā" – mājās, kur to mīl, ciena un novērtē. Visbiežāk to šķirne nav īpaši selekcionēta vai augstmanīga, toties tā ir unikāla – mātes dabas radīta tikai vienā eksemplārā. To vecums ir skaists, un sirds atvērta," stāsta patversmē. Bez fotogrāfijās redzamajiem 13 varoņiem, no kuriem četri jau ir adoptēti, savu satikšanos ar jaunu saimnieku gaida vēl 50 suņi un 70 kaķi.

Īpašo fotogrāfiju autore, fotogrāfe Inna Grinn "MansDraugs" atklāj, ka šī nebija pirmā reize, kad viņa fotografēja patversmes dzīvniekus (par līdzīgu fotoprojektu var lasīt šeit), un iecere ar skaistām ziedu virtenēm attaisnojusies. Tās ļauj patversmē mītošos suņus ieraudzīt kā no jauna, teic fotogrāfe: "Domāju, pateicoties ziedu vainagiem, man izdevās parādīt katru varoni citā gaismā, paspilgtināt katra individualitāti un pievērst viņiem uzmanību."

Suns nav tikai cilvēka kompanjons. Daudziem cilvēkiem dzīvnieks, par ko rūpēties, pa īstam dod dzīves jēgu.
Fotogrāfe Inna Grinn

Atminoties fotosesijas norisi, Inna pastāsta, ka fotografēt suņus nebija nemaz tik grūti, jo līdzās bija palīgi. Krietni grūtāk bija panākt, ka suņi "sadzīvo" ar vainadziņiem: "Ne visiem tie bija ērti, daudziem traucēja ausis un rotaļīgais temperaments. Tāpēc dažiem tos nācās ar lentīti apsiet ap kaklu."

Pēc padarītā darba emocijas ir dalītas, atzīst Inna. "Protams, ir bezgala skumji un žēl, ka šos suņus kāds kaut kad ir pametis, ka viņiem visiem trūkst mīlestības un glāstu, māju un cilvēka! Nevaru iedomāties, kā var paņemt dzīvnieku no patversmes, bet pēc tam viņu nogādāt atpakaļ. Dot viņam mājas un cerību, bet tad to visu atņemt..." Projektā iekļautos 13 sunīšus fotogrāfe raksturo kā mīļus un uzmanīgus, ar viņiem bijis viegli strādāt. Gluži kā fotomodeļi viņi klausījās tajā, ko Inna saka. "Viņi gribēja man iepatikties, mīlinājās un cerēja, ka, iespējams, es esmu tieši tas cilvēks, kas viņus paņems mājās, dos mīlestību un rūpes," atklāj Inna, pieminot, ka tieši tas bija grūtākais visā fotosesijā – skatīties, kā nofotografētie suņi atgriežas savos voljeros...

"Tāpēc es ļoti ceru, ka, iespējams, šīs fotogrāfijas iedvesmos cilvēkus bagātināt viņu dzīvi, atbraukt uz dzīvnieku patversmi un pieņemt savā ģimenē mīluli, kam nepieciešama mīlestība un kas to simtkārt atlīdzinās," stāsta fotogrāfe Inna. "Suns nav tikai cilvēka kompanjons. Daudziem cilvēkiem dzīvnieks, par ko rūpēties, pa īstam dod dzīves jēgu: iemeslu rītos kāpt ārā no gultas, iemeslu vakarā pārnākt mājās. Suns piepilda cilvēka mūžīgo vēlmi un nepieciešamību mīlēt un būt mīlētam."

Jau adoptētā fotosesijas dalībnieka Šaņika jeb Duksīša saimniece Lauma par savu jauno mīluli patversmes darbiniekiem atklājusi: "Duksītis ir burvīgākais sunītis pasaulē – to atzīstam ne tikai mēs ar draugu, bet arī kolēģi, kaimiņi un ģimenes locekļi. Duksītis tiek ļoti mīlēts, lolots un aprūpēts. Gribas viņam pierādīt, ka pasaule var būt laipna, laba un mīloša. Duksītis ir kļuvis par mazu Rīgas švītiņu - katru dienu ejam pastaigās pa Krastmalas promenādi, Spīķeru kvartālu, Uzvaras laukumu, AB dambi un citām skaistām vietām. Kad kājeles piekūst, tad Duksītis tiek likts savā īpašajā Dukša somā, no kurienes vēro apkārt notiekošo. Bieži ciemojamies kafejnīcā "Terapija", kurā Duksītis jau jūtas gandrīz kā mājās – pats pirmais droši dodas iekšā, kur viņu allaž gaida svaiga ūdens bļodiņa. Duksītis tiek arī regulāri ķemmēts, kas viņam ārkārtīgi patīk. Vakaros viņš čakli piedalās asistēšanas darbos – vēro, kā tiek mazgāta veļa, trauki un gatavotas vakariņas... Grūti saprast, kā varēju dzīvot bez viņa."

Lūk, vari aplūkot fotoprojektu "Ēdenes dārzs"! Zem šīs galerijas atradīsi arī kadrus no aizkulisēm – fotosesijas tapšanas.

Kā tapa interesantās fotogrāfijas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!