Foto: Shutterstock
Bieži vien suņu šķirnes izvēlē kā viens no galvenajiem faktoriem tiek minēts mīluļa izskats. Daļai šķirņu vienojošā pazīme ir krunciņas, kādās veidojusies suņa āda. Lai arī izskatu tās padara neparastu un skaistu, saimniekam jāpatur prātā, ka līdz ar suņa krunciņām viņa dzīvē ienāks kāds atbildīgs darbs – to tīrīšana.

Krunciņām gan nevajadzētu būt iemeslam, kāpēc atteikties no suņa vai lemt par labu citai suņu šķirnei. Jā, tās ir regulāri jātīra, jo ādas krokās sakrājas netīrumi, taču šis darbiņš neprasīs ārkārtīgi lielu piepūli. Vien jāiegādājas īpašas putiņas vai smēre, kas palīdzēs pret ādas iekaisumu, kā arī var vienkārši ar pirkstu vai salveti rūpīgi iztīrīt krokas. Mazgājot suni, šīm ķermeņa daļām, kas lielākoties ir ap galvu, jāpievērš īpaša uzmanība. Ja nezini, kā pareizi rūpēties par savu krunkaino mīluli, konsultējies ar audzētāju vai veterinārārstu, kas palīdzēs ieteikt pareizo līdzekli.

Ja vēlies uzzināt, kuri ir lielākie suņi pasaulē, ieskaties šajā rakstā, bet, ja, piemēram, prāto, kuri ir labākie sargsuņi un kuriem no mīluļiem tādā ziņā nevajadzētu uzticēties, lūko informāciju šeit.

Iedvesmojoties no "Dogappy", turpinājumā vari lasīt par vairākiem krunkainajiem mīluļiem.

Iemīļotais franču buldogs

Foto: Shutterstock

Franču buldogs ir viens no populārākajiem suņiem pasaulē. Mīluļa mazais augums un lieliskās rakstura īpašības padara "francīti" par populāru izvēli cilvēkiem, kuri mīt dzīvoklī, kā arī tiem, kuru ikdienā fiziskajām aktivitātēm nav tik liela loma.

Franču buldogu īpašu padara arī stāvās austiņas, ko mēdz saukt arī par sikspārņa ausīm. Sarauktais, plakanais purniņš un krunkas padara franču buldoga izskatu īpašu un vilinošu.

Šīs šķirnes suņi ir augumā nelieli, taču masīvi, viņiem nav ieteicams pārāk ilgu laiku pavadīt tiešos saules staros, jo suņiem var būt grūtības atvēsināties. Buldogi spēj būt gan aktīvi, gan arī mierīgi, taču, ja būs kārtīgi noskraidījušies, vismaz dienu vai pat vairākas viņi nevēlēsies kustēties ne no vietas, labprātāk nododoties saldam miedziņam, kura laikā skaļi krākt.

Rakstura ziņā "francīši" ir uzticīgi, draudzīgi, mīļi, uzmanīgi un vislabāk jūtas saimnieka un citu cilvēku tuvumā. īsta kompānijas dvēsele!

Masīvais angļu buldogs

Foto: Shutterstock

Iespējams, angļu un franču buldogus daudzi mēs savā starpā jaukt. Abus suņus vienu no otra atšķir, piemēram, ausis: franču buldogam tās ir stāvas, taču angļu – nokarenas.

Arī angļu buldogs ir masīvs, muskuļots un spēcīgs suns, kam raksturīgas krokas. Varbūt kādam šis suns varētu šķist draudīgs un agresīvs, paskatoties uz suni kopumā, taču patiesībā angļu buldogs ir ārkārtīgi draudzīgs un uzmanīgs, un sargās savus tuvos un mīļos.

Tiesa gan, līdzīgi kā franču buldogs, arī angļu mīlulis var būt slinks un ietiepīgs, nevēlēdamies darīt saimniekam pa prātam. Taču ar angļu buldogu saimniekam būs lieliska dzīve, jo nebūs par daudz fizisko aktivitāšu, taču milzu mīlestība – noteikti!

Mazais mopsis

Foto: Shutterstock

Mopša izskats noteikti nespēj atstāt vienaldzīgu. Mazs ķermenis un salīdzinoši lielas, izteiksmīgas acis – tas raksturo šo mīluli. Vai suns ir sabozies, satraukts? Iespējams, tā nodomās tie, kas suni redz savā priekšā. Nebūt ne! Izskats ir maldinošs, un to varētu teikt arī par to, cik liels savā raksturā jūtas mopsis.

Par neliela auguma četrkājainajiem draugiem mēdz teikt - liels suns mazā ķermenī. Un tas noteikti attiecas uz mopsi. Viņi ir tik dzīvelīgi un draiskulīgi, ka nekautrēsies izaicināt par sevi krietni lielākos sugasbrāļus, lai arī spēku samērs šajā duelī, saprotams, nebūtu vienāds.

Mopsis ir ideāli piemērots dzīvei šaurībā, jo pats ir gana mazs, turklāt viņam nav nepieciešamas ārkārtīgi lielas fiziskās aktivitātes. Regulāras pastaigas, kā jau katram sunim, un mopsis būs vairāk kā laimīgs! Un, ja vēl tam visam klāt pievieno saimnieka mīlestību... Laime pilnīga!

Atpazīstamais Neapoles mastifs

Foto: Shutterstock

Varbūt atpazīsti šo suni no filmām par burvi Hariju Poteru? Jā, mežziņa Hagrida mīlulis Ilknis bija Neapoles mastifs, suns ar brīžam tik skumjo paskatu. Nokarenā un krunkainā āda rada īpatnēju veidolu, aiz kura paslēpies patiesībā ļoti mīļš suns.

Gan Neapoles mastifu, gan arī iepriekš minētās suņu šķirnes raksturo siekalošanās, ar ko saimniekam pavisam noteikti jārēķinās. Taču Neapoles mastifu no citiem mīluļiem atšķir arī augums, tas ir krietni lielāks, līdz ar to var radīt draudīgāku iespaidu.

Taču no mastifa nav iemesla bīties, ārēji šķietami skumīgais suns ir ārkārtīgi mīļš, mierīgs un draudzīgs! Lielā auguma dēļ ne sunim, ne arī tiem, ko viņš sargā, neviens neuzdrīkstēsies tuvoties.

Šim mīlulim gan būs nepieciešamas fiziskās aktivitātes, tāpēc Neapoles mastifu neiesaka nepieredzējušiem saimniekiem vai tiem, kuru mājās aug mazi bērni, vēstīts "Dogappy".

Visīpašākais šarpejs

Foto: Shutterstock

Ja būtu jānosauc kāds suns, kuram raksturīgas krokas, tas noteikti būtu šarpejs. Šī mīluļa skatienu burtiskā nozīmē var nomākt krokas jeb āda, kas pār acīm stiepjas. Krokas klāj visu suņa ķermeni, tostarp ķepas, vēderu, muguru, galvu.

Līdzīgi kā čau čau, arī šarpejam raksturīga zilgana mēle, kas suņu pasaulē ir retums. "Dogappy" norādīts, ka kucēniem kroku esot daudz vairāk, nekā suņiem, kas jau ir pieauguši, tamdēļ esot jārēķinās, ka īpatnējā pazīme, kas šos mīluļus atšķir no sugasbrāļiem, ar laiku nedaudz noplaks.

Šarpejiem raksturīga ietiepība, taču tas nenozīmē, ka suņi neko nesaprot, patiesībā viņi ir ļoti gudri un izdarīgi. Ar saviem ģimenes locekļiem mīluļi būs draudzīgi un sapratīsies lieliski, taču pret svešiniekiem var izturēties ar pietāti un nemesties apskāvienos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!