Foto: AP/Scanpix

Pasaules mediju uzmanību un pārsteigumu dzīvnieku pasaulē radījusi pieaugusi lauvene Bridžeta, kas mīt Oklahomas zoodārzā ASV un kurai aptuveni pusgada laikā izaugušas kuplas krēpes, vēstī "Washington Post".

Parasti krēpes raksturīgas lauvu tēviņiem, tāpēc ilgu laiku speciālistus nodarbinājis jautājums par to, kāpēc lauvenei izaugušas krēpes un kas to veicinājis.

Kā redzams fotogrāfijā, kurā salīdzināts Bridžetas izskats 2017. gada martā un tā paša gada novembrī, lauvenei ap galvu izaugušas gaišas spalvas. Portāls ziņo, ka Bridžeta esot 18 gadus veca un līdz šim viņai šāda ķermeņa rota neesot novērota, turklāt lauvene arī neko neesot mainījusi savā dienaskārtībā: ēdusi to pašu, ko allaž, viņai neesot doti nekādi medikamenti. Tamdēļ liels bijis zoodārza kopēju pārsteigums, kad Bridžetas izskatā parādījušās krēpes.

Speciāli neapstājušies un nolēmuši veikt analīzes, kas, ticams, izskaidrotu neparasto parādību. Zoodārza veterinārās daļas pārstāve Dženifera D'Agostino skaidrojusi, ka vispirms no lauvenes paņemti asins paraugi. Tāpat asins ņemta arī no Bridžetas māsas Tias, un abu datu salīdzināšana palīdzējusi noskaidrot, kas lauvenē ar krēpēm ir tik neparasts.

Kad bijuši zināmi analīžu rezultāti un tie salīdzināti abu māsu starpā, noskaidrots, ka Bridžetas un Tias testosterona līmeņi esot teju vai identiski. Taču vislielākās atšķirības bijušas rādītājos, kas ziņojuši par kortizola un androstendiona daudzumu asinīs. Gan cilvēka, gan dzīvnieka ķermenī kortizols atbild par, piemēram, metabolismu un imūnsistēmu, savukārt androstendions kalpo kā priekštecis dzimumhormoniem, proti, testosteronam. Savukārt tas ir atbildīgs par vīrišķajām iezīmēm, piemēram, cilvēkiem tā ir bārda, bet lauvām – krēpes.

Salīdzinot abu lauveņu asins analīzes, secināts, ka Bridžetai esot divarpus reižu lielāks kortizola līmenis un septiņas reizes lielāks androstendiona līmenis nekā Tiai.

Veterinārārste pieļāvusi, ka šādas hormonu izmaiņas varējis ietekmēt labdabīgs audzējs virsnieru dziedzerī. Taču krēpju izaugšana neesot ietekmējusi Bridžetas izturēšanos vai raksturu, un speciālisti paredzot, ka tas arī turpmāk nenotikšot. Turpmāk gan plānots veikt regulāras asins analīzes, lai sekotu līdzi izmaiņām lauvenes organismā un pārliecinātos, ka veselība nepasliktinās.

D'Agostino izteikusies, ka lauvenes krēpes nepazudīs un ar tām Bridžetai nāksies sadzīvot visu turpmāko dzīvi, taču citas būtiskas izmaiņas neesot gaidāmas. "Viņa turpinās savu ierasto rutīnu šeit, zoodārzā, un visi varēs izbaudīt mūsu īpašo lauveni," tā veterinārārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!