Paskaidrot to, ko zivjērglis īsti dara, diemžēl nevar, "MansDraugs" pauž Latvijas Dabas fondā. Taču tiešraidē vērojamās ligzdas saimnieks sarūpējis amizantus mirkļus, izrādot dīvainu uzvedību un gandrīz apmetot kūleni.

Portāla "Dabasdati.lv" lietotāji secinājuši, ka ligzdā 7. aprīlī atradies zivjērgļu tēviņš Teo, kurš sarīkojis neparastu izrādi ar dīvaino uzvedību, teju vai apmetot kūleni. Vēlāk putns novērots, uz ligzdu atnesot zarus un labiekārtojot tās konstrukciju. Zīmīgi, ka video redzamā kārpīšanās novērota arī vēlāk.

Foruma dalībnieki minējuši, ka, iespējams, arī pērn Teo izrādījis šādas prasmes, ligzdā metot kūleni. "Vēl viena raksturīga zīme, kurš katrs zivjērglis nemāk salto uz atpakaļu," rakstījis viens no foruma aktīvistiem. Interesanti, ka tobrīd ligzdu neesot skāris liels vējš, kas mudinātu zivjērgli apgāzties.

Tāpat novērots, ka Teo dzīvesbiedre Tīna līdz šim neesot atgriezusies, taču ligzdā manītas svešas zivjērgļu mātītes.

Arī pērn ligzdā bijis līdzīgs gadījums, kad stipra vēja dēļ zivjērglis ar galvu pa priekšu iegāzies ligzdā.

Portālā "Dabasdati.lv" norādīts, ka tiešsaistē vērojamā ligzda atrodas Kurzemē – Saldus novadā. Šī zivjērgļu ligzdošanas teritorija zināma jau kopš 1989. gada, kad tika atrasta ligzda bebrainē. 90. gadu sākumā tika uzstādīta mākslīgā ligzda eglē, diemžēl koks nolūza 1996. gadā. Pēc tam zivjērgļi ligzdojuši bebrainē dažādos nokaltušos kokos.

2007. gada novembrī Aigars Kalvāns uzstādīja mākslīgo ligzdu priedē, kuru 2010. gadā pirmo reizi apdzīvoja zivjērgļu pāris. Diemžēl tajā gadā ligzdošana nebija sekmīga. No 2012. līdz 2015. gadam ligzda bija apdzīvota un ligzdošana sekmīga – 2012. gadā tika izvesti trīs zivjērgļa mazuļi, 2013. gadā – viens, 2014. gadā – divi un 2015. gadā – trīs. 2016. gadā ligzda bija apdzīvota, bet ligzdošana gan nesekmīga. 2017. gadā ligzdošana bija sekmīga – ligzdā izauga divi mazuļi, bet trešo aiznesa jūras ērglis.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas skatāma šeit.

"Dabasdati.lv" forums par zivjērgļu ligzdā notiekošo rodams šeit.

Vienuviet skatīt visas Latvijas Dabas fonda nodrošinātās tiešraides var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!