Aizvadītajās dienās sociālajos tīklos populārs kļuvis video ar 23. aprīļa notikumu zivjērgļu ligzdā Kurzemē. Tajā redzams ligzdas saimnieks, kas cenšas noturēties ligzdā, taču neveiksmīgi piezemējas tajā.

Zivjērgļa piedzīvojums ligzdā noticis aprīlī, kad Latvijas Dabas fonda nodrošinātajā tiešraidē varēja vērot vien abus zivjērgļus un oliņas vēl nebija izdētas. Tad ligzdā mēdza paviesoties jūras ērglis, kas nekrietni centies demontēt zivjērgļu mājvietai piestiprināto tiešraides kameru.

Taču 23. aprīļa dienā zivjērglis ligzdā bijis viens. Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka putns ligzdā uzturas diezgan droši un ar spēcīgajiem nagiem ir kārtīgi ieķēries izturīgajā mājokļa konstrukcijā, visai drīz arī putna spēki tiek pārbaudīti. Putns piedzīvo tik spēcīgu vēju, ka ātri vien nogāžas ligzdā. Par laimi, putns noturas un netiek no tās izpūsts pavisam.

Tiesa, arī vēlāk putnam nākas sacensties ar brāzmainu vēju, kas gandrīz vai aizkavē zivjērgļu tēviņa pacelšanos no ligzdas. Taču, pievarējis šķēršļus, putns tomēr aizlaižas savās dienas gaitās.

Maija vidū zivjērgļu ligzdā sagaidītas jau trīs oliņas, ko mātīte cītīgi silda. Turklāt zivjērgļu ligzdā maija sākumā novērotas arī biezas sniega kupenas.

Jāpiebilst, ka spēcīgais vējš novērots arī tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas Durbē, kur putni vairākkārt cīnījušies ar brāzmām. Vējam putnus arī izdevies izpūst no ligzdas.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas Kurzemē skatāma šeit.

Forums par zivjērgļu ligzdā notiekošo rodams šeit.

Vienuviet skatīt visas Latvijas Dabas fonda nodrošinātās tiešraides var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!