Foto: Rīgas Zoo

Ceturtdien, 7. martā, Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori no Saulkrastiem un Laučiem zoodārzā nogādāja divus baltus ronēnus. Abi pelēko roņu mazuļi ir novājējuši un nesasniedz vecumam atbilstošu ķermeņa masu.

Abi nogādātie ronēni ir apmēram divas nedēļas veci un tērpti baltā mazuļa kažokā, informē Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns. Lai arī ārējas brūces veterinārajā apskatē dzīvniekiem netika konstatētas, tomēr to fiziskā kondīcija ir vāja - ronēni sver tikai 13-20 kilogramus, tāpēc zoodārza darbinieki pieņem, ka ronēni ir ilgstoši badojušies. Dzīvnieku sliktā veselības stāvokļa dēļ nevar droši apgalvot, ka mazie izaugs sveiki un veseli. "Darīsim visu, ko varēsim, un cerēsim, ka mazuļi atkopsies un izaugs lieli," stāsta Lielkalns.

Taču šie nebūt nav pirmie Latvijas pludmalē atrastie roņu mazuļi. Pirmais ronēns tika izskalots Saulkrastu pludmalē jau 22. februārī. Piekrastē, visticamāk, ronēns izlīdis, lai sasildītos un uzkrātu spēkus. Pieļaujams, tas Latviju sasniedzis no Igaunijas Pērnavas līča. Vairāk par to lasi te.

Pelēko roņu mammas laiž pasaulē mazuļus Igaunijas piekrastes salās vai tās ieskaujošos ledus laukos. Pūšot spēcīgam ziemeļu vējam, daži ronēni peldus vai uz nelieliem, atlauztiem ledus gabaliem ik pa laikam nonākt arī Latvijas piekrastē. "Patlaban joprojām ir grūti prognozēt, cik ronēnu jau varētu būt Latvijas pludmalēs, taču aicinām ikvienu iedzīvotāju, kas pamanījis roņu mazuli, rūpīgi ievērot galvenos pamatprincipus – paņemt pavadā suni, lai tas nenodara pāri baltajam pūku kamolam. Agresīvāks roņu bērns aizstāvoties var arī savainot jūsu četrkājaino draugu. Savukārt, ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Turpretim, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590. Mēs izvērtēsim situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsimies ar Rīgas Zooloģisko dārzu," aicina Pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts. "Šogad izteikti liels ziņu pārsvars ir par Vidzemes piekrasti no Ainažiem līdz Rīgai ieskaitot. Savukārt no Rīgas līča Kurzemes daļas (no Rīgas līdz Kolkai) esam saņēmuši vienu, divus zvanus."

Rīgas Zooloģiskajā dārzā gandrīz katru gadu tiek atvesti novārguši un ievainoti roņu mazuļi no Latvijas piekrastes. Aukstās ziemās, kad Rīgas līcī ir kārtīga ledus kārta, tie ir tikai daži, savukārt siltās ziemās kā šī to skaits var sasniegt pat 10 līdz 15.

Divu gadu desmitu laikā zoodārzā no piekrastes nonākuši ap 100 pelēko un pogaino roņu mazuļi, tostarp arī slavenais dārza iemītnieks - pelēkais ronis Puika. Diemžēl ne visiem izdodas izdzīvot un izaugt lieliem, jo daudziem ir dziļas un iekaisušas brūces, kā arī ļoti vāja fiziskā kondīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!