Foto: DELFI

Lai itin visiem kaķiem patversmē būtu vieta, kur paslēpties no drēgnajiem laikapstākļiem, "Ulubele" nākusi klajā ar paziņojumu – tiek plānota kaķu dārza būvniecība. Neskatoties uz to, ka reiz tas bija tikai sapnis, patversme norāda, ka šobrīd tā kļuvusi par nepieciešamību.

Augustā izplatītajā ziņojumā vietnē "Facebook" pārstāvji ziņojuši, ka 30 no 300 kaķiem, kas atrodas Ulubelē, mitinās āra apstākļos. Vietu trūkums nav jaunums, taču līdz gada aukstākajiem laikapstākļiem jāspēj izbūvēt siltinātās telpas, kuras plānots saukt par kaķu dārzu.

Lai šo projektu realizētu, patversme lūdz finansiālu sabiedrības atbalstu, taču vairāk par to cilvēki aicināti domāt atbildīgi un lemt par kāda dzīvnieka adopciju. Vairāk par ziedošanas iespējām uzzini šeit.

""Ulubeles" Kaķu dārzs ir sen lolots sapnis – atbilstoša dzīves telpa tiem patversmē nonākušajiem minkām, kuri raduši dzīvot āra apstākļos, kuri nav un nekad nebūs mīlīgi klēpja kaķīši uz silta mūrīša. Visbiežāk tie ir ielas kaķu koloniju iemītnieki, kas reiz bezpalīdzīgā stāvoklī – savainoti vai slimi – nogādāti patversmē. Palikšana patversmes iekštelpās viņiem nozīmē spriedumu būt ieslodzītiem uz mūžu, jo bailīgos, mežonīšus un neatkarīgos cilvēki reti izvēlas adopcijai," vēstīts patversmes paziņojumā.

Maijā un jūnijā "Ulubelē" nonāca 20 paglābtie Skanstes dārzu bezsaimnieka kaķi. Tas bija brīdis, kad tika saprasts – sapnis par kaķu dārzu vairs nav atliekams uz nākotni, jo tā ir vitāla nepieciešamība. "Starp Skanstes kaķiem ir mīļi un murrājoši, kam patīk cilvēka uzmanība, bet lielākā daļa šobrīd vēl ir neatkarīgi un cilvēku iztālēm respektējoši minkas," tā patversmes pārstāvji.

Kaķu dārza vīzija ir radīt ierastu un mierīgu dzīvi brīvību mīlošajiem kaķiem patversmes teritorijā – siltas un pieejamas iekštelpas – nodalītas istabiņas, kur paslēpties no sala un vēja, ar iespēju iziet plašā nožogotā dārzā ar nojumēm, kad vien sirds kāro. Pieradināšana pie cilvēku klātbūtnes un uzmanības tiek uzsvērta kā socializāciju veicinošs faktors. Savukārt patversmes apmeklētājiem un "Ulubeles" brīvprātīgajiem kaķu dārzā plānoti soliņi mierīgai laika pavadīšanai kaķu sabiedrībā.

Vēstīts, ka kopējās kaķu dārza izmaksas ir 24 000 eiro, taču līdzekļi tiek vākti jau pēdējo trīs gadu garumā. To laikā saziedoti 8000 eiro, par kuriem iegādāti lietoti jūras konteineri, kuros ielikti logi un durvis, izbūvēts dārza nožogojums un divas nojumes.

Par atlikušajiem 16 tūkstošiem eiro jāizbūvē un jānosiltina iekštelpas, jāievelk ūdens un kanalizācija, jāizbūvē apkures sistēma ar autonomu siltumsūkni, jāizbūvē dārza terases un iekštelpās plaukti kaķu ērtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!