Foto: Shutterstock
Daži dzīvnieki (un arī kukaiņi) uzreiz liek saprast, ka te nekādas draudzības nebūs, bet citi izskatās tik piemīlīgi un jauki, ka rada maldīgi jauki priekšstatu par sevi, bet patiesībā ir agresīvi, naidīgi vai indīgi.

"Discover Magazine" ir noteikuši šo "viltus mīlīgo" dzīvnieku topu, sākot ar bīstamākajiem.

Leopardronis jeb jūras leopards

Foto: Shutterstock

Plankumotais jūras plēsējs izskatās amizanti — it kā visu laiku smaidītu, bet neļaujieties apmānam, jūras leopards ir bīstamākais plēsējs Antarktikā, medī visu, kas vien tajā apkārtnē kustas: pingvīnus, zivis, putnus un pat citu sugu roņus.

Leopardronis ir izveicīgs un ātrs plēsoņa ar lieliem un ļoti spēcīgiem žokļiem. Lai arī šis dzīvnieks nav pārdrošs un no cilvēka labprātāk izvairās, 2021. gadā tika fiksēts jūras leoparda uzbrukums peldētājiem jūras līcī pie Dienvidāfrikas. Trīs vīrieši devās zemūdens medībās, kad viņiem uzbruka ronis. Trīs pieauguši vīrieši, turklāt spēka gados un labā fiziskajā formā — divi džiudžitsu treneri un glābējs — vairāk nekā pusstundu cīnījās ar agresīvo dzīvnieku, un tikai biezais hidrotērps paglāba nirējus no letālām traumām, raksta "USA Today". 2003. gadā jūras leoparda uzbrukumā gāja bojā 28 gadus veca britu zinātniece, jūras bioloģe Kērstija Brauna. Parasti niršana ir aizliegta, ja tuvumā ir manīti jūras leopardi, bet tajā gadījumā dzīvnieks netika pamanīts.

Gulbis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Karaliski cēlais baltais gulbis ir biežs "rotājums" pilsētu kanālos, muižu parkos un zoodārzos. Taču arī šajā gadījumā ārējais aristokrātiskais miers ir maldīgs, jo gulbji ir visagresīvākie no ūdensputniem, kas nebaidās uzbrukt cilvēkam, ja jūtas apdraudēti. Un tā kā šie putni arī pilsētvidē nav pieradināti, tad apdraudēti tie jūtas ikreiz, kad tiem pietuvojaties.

Īpaši no gulbjiem jāizvairās uz ūdeņiem, un vēl jo īpašāk — ja tiem ir mazuļi. Ir fiksēti gadījumi, kad lielo, spēcīgo un agresīvo putnu uzbrukumā iet bojā cilvēki. Ir fiksēti gadījumi, kad gulbji uzbrukuši gan peldētājiem, gan airētājiem, gan tiem, kas atpūšas uz ūdensslēpēm. 2012. gadā Čikāgā gulbis uzbruka vīrietim, kurš turklāt vietējā dīķī rūpējās par šiem putniem, aizgaiņājot zosis no gulbju dzīvesvietas. Gulbji apgāza laivu, iegāza 37 gadus veco vīrieti ūdenī un tik ilgi sita ar spārniem, neļaujot izpeldēt, kamēr viņš noslīka, rakstīja "Chicago Tribune".

Un nav jau arī nemaz tik tālu jāmeklē — tepat Rīgā, Kundziņsalā, 2010. gadā gulbis, sargājot savu ligzdu, noslīcināja vīrieti. Tāpēc skatam, kad Ķengaraga promenādē vecāki dod bērniem maizīti, lai tie "pabaro gulbīti", vajadzētu izsaukt šermuļus…

Panda

Foto: morgueFile

Kas? Panda? Bīstama? Jūs ko! Taču tā tas ir — lai arī milzu panda izskatās pēc liela rotaļlācīša, tas patiesībā ir spēcīgs un agresīvs dzīvnieks. Ja pandas jūtas apdraudētas, tās bez vilcināšanās var likt lietā asos zobus un nagus, kā arī spēcīgos žokļus un muskuļus. Pieaudzis melnbaltais lācis galu galā sver vairāk nekā 127 kilogramus! Tiesa, lielākoties pandas labprāt izvairās no konfliktiem, taču ir fiksēti gadījumi, kad tās uzbrukušas cilvēkiem. Par fatāliem gadījumiem ziņu nav, taču par sakostiem locekļiem gan — lielākoties zooloģiskajos dārzos, jo divkājainajiem taču par katru cenu vajag pabakstīt vai paglaudīt dzīvnieku, jo pandas taču ir tik mīlīgas! 2006. gada septembrī 28 gadus vecs iereibis ķīniešu tūrists Pekinas zooloģiskajā dārzā ielēca pandu mītnē, lai parādītu savam čomam, cik foršiņi un miermīlīgi ir šie lielie lāči. Rezultātā ārsti diezgan ilgi kopa kosto brūci pārdrošnieka ikrā, liecina pētījums par milzu pandu radītajām traumām.

Loris


Vēl viens dzīvnieks kura "mīlīguma pakāpe" šaujas debesīs. Pūkainie, maziem lācīšiem līdzīgie lori ar milzīgajām acīm izskatās tik jauki un bezpalīdzīgi, bet patiesībā var tevi sapūdēt dzīvu. Nu labi, ne tik dramatiski, bet sagādāt sāpes un ciešanas gan.

Lai arī cik pārsteidzoši tas nebūtu, lori ir vienīgie indīgie primāti. Mazajiem resnajiem loriem elkoņu iekšpusē ir dziedzeri, kas izdala smirdīgu vielu, kas sajaukumā ar lora siekalām ir indīga. Mātes šo toksīnu arī ielaiza mazuļu vilnā, kad atstāj tos, pašas dodamās barības meklējumos. Toksīns nav nāvējošs cilvēkam, tomēr izraisa sāpīgu satūkumu un var izraisīt vispārēju šoku. Tiesa, nāvējoši uzbrukumi nav fiksēti, bet varbūt tāpēc, ka nevienam taču neienāks prātā, ka pie vainas ir logi — Āzijā galu galā visādu indīgu mošķu papilnam.

Tasmānijas velns



Grūti iedomāties, ka kāds Tasmānijas velnu varētu pieskaitīt jaukumiņiem, par to diezgan parūpējusies multfilmu industrija, radot amizantu, bet diezgan patiesu mežonīgā melnā dzīvnieka tēlu.

Jā, Tasmānijas velns, kas izaug apmēram kaķa izmērā, varbūt izskatās tāds, kam gribētos pakasīt aiz auss vai balto krūtežu, bet tas nepavisam nav ieteicams. Šie dzīvnieki ir gaļēdāji un savvaļā piekopj "bezatkritumu tehnoloģijas" barošanos, jo viņu spēcīgie žokļi un stiprie zobi ļauj samalt arī kaulus. Kaķa lieluma plēsējs, kas mierīgi tiek galā ar kritušu govi, aitu vai ķenguru, tā ka pāri paliek tikai ragi un nagi…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!