Foto: Publicitātes foto

Kā pasargāt sevi no ceļu satiksmes krāpniekiem, kuri cenšas pierādīt, ka esat vainīgs avārijas izraisīšanā? Kā pierādīt, ka krustojumu šķērsojāt pie zaļā luksofora signāla? Dažas sekundes var būt izšķirošas un, iespējams, būs diezgan grūti noskaidrot vainīgo avārijas izraisīšanā.

Objektīvs avārijas liecinieks atklās vainīgo

Lietuva ir īpaši slavena ar “ceļu ērgļiem”, huligānismu, rupju, nekaunīgu un pat agresīvu braukšanu. Situācija uz Lietuvas ceļiem nemaz nav iepriecinoša. Saskaņā ar statistikas datiem 2022. gadā kopumā tika konstatēti 1 465 568 ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi – gandrīz pusotra miljona! No tiem pat 664 201 reizi pārsniegts atļautais braukšanas ātrums, 12 337 reizes autovadītāji pieķerti alkohola vai narkotisko vielu reibumā, un 6506 reizes viņi atstājuši ceļu satiksmes negadījuma vietu.

Foto: Publicitātes foto

Un cik vēl “ērgļu” uz ceļa netiek sodīti par agresīvu braukšanu vai transportlīdzekļu vadīšanu reibumā vai bez vadītāja apliecības? Turklāt daudzi aizbēg no negadījuma vietas, lai izvairītos no atbildības.

Pēdējā laikā apdrošināšanas sabiedrības ir novērojušas tendenci, ka cilvēki, kas sabojā citu cilvēku automobiļus autostāvvietā vai citā sabiedriskā vietā, pamet notikuma vietu.

Kā novērst šādus nepatīkamus pārsteigumus uz ceļa un laika izšķiešanu, meklējot godīgus lieciniekus vai garāmbraucošus automobiļus, kuriem ir videoreģistratori un kuri fiksējuši negadījumu? Kā atrast vainīgo negadījumā un izvairīties no zaudējumiem? Pat ja jums ir KASKO apdrošināšana, ja negadījumā nav vainīgā, jums būs jāmaksā pašrisks.

Foto: Publicitātes foto

“Šādā situācijā var palīdzēt objektīvs liecinieks – videoreģistrators. Dažās pasaules valstīs apdrošināšanas sabiedrības piedāvā atlaides, ja automobilis ir aprīkots ar videoreģistratoru. Šī nelielā ierīce, kas maksā no dažiem desmitiem eiro, var atklāt īsto negadījuma vaininieku un pasargāt jūs no tūkstošiem eiro lieliem zaudējumiem,” ieteikumos dalās pasaulē vadošā videoreģistratoru ražotāja “Mio” pārstāvis Lietuvā Mindaugs Fresdorfs (Mindaugas Fressdorf).

Tikai 3 neuzmanības sekundes var izraisīt avāriju

Vai zinājāt, ka vidēji ir nepieciešamas tikai trīs sekundes, lai izraisītu avāriju, ja autovadītājs novērš uzmanību? Īpaši bieži satiksmes negadījumi notiek, kad autovadītāji lieto tālruni. Statistika liecina, ka īsziņu rakstīšana braukšanas laikā palielina avārijas iespējamību par 23 reizēm.

Foto: Publicitātes foto

Autovadītāji pēc avārijas bieži vien ir lielā stresā, nespēj pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu par ceļu satiksmes negadījumu un rekonstruēt avārijas detaļas. To izdarīt būs daudz vieglāk, ja jums būs videoieraksts.

“Visā pasaulē populārie videoreģistratori palīdz rūpēties par drošību uz ceļa un pasargā no nepatiesām apsūdzībām. Tie sniedz pierādījumus par ceļu satiksmes negadījumiem, kad tie ir visvairāk vajadzīgi. Tāpēc katram autovadītājam būtu jāiegādājas videoreģistrators,” apgalvo M. Fresdorfs.

Nereti nākas dzirdēt stāstus par to, kā nācies noskaidrot, kurš ir vainīgs avārijas izraisīšanā, vai nu tiesā, vai meklējot lieciniekus, kuriem ir videoreģistratori. Ir neskaitāmas situācijas, kad videoreģistrators būtu noderīgs.

Foto: Publicitātes foto

Jums ir uzlikts naudas sods un zināt, ka neesat vainīgs? Atstājāt automobili pie veikala vai pagalmā un pēc atgriešanās konstatējāt, ka tas ir bojāts? “Pazaudējāt” automobili milzīgā autostāvvietā? Droši vien pasaulē nav neviena autovadītāja, kuram vismaz reizi mūžā nebūtu nācies meklēt kaut kur atstātu automobili.

Šajā gadījumā, pēc videoreģistratoru ražotāja “Mio” pārstāvja domām, ļoti noderētu videoreģistratoros iebūvēta automobiļa meklēšanas funkcija. Savienojot tālruni ar videoreģistratoru, varēsiet redzēt ne tikai atstātā automobiļa atrašanās vietu, bet arī precīzu trajektoriju līdz tam.

Jaunākās viedās tehnoloģijas automobilī

Mūsdienu jauno automobiļu tirgotāji bieži slavē tādus jauninājumus kā joslu uzraudzības sistēma vai frontālas sadursmes brīdinājuma sistēma, taču tādas pašas priekšrocības var piedāvāt arī videoreģistratori.

Videoreģistratoriem ir patiešām noderīgas funkcijas, kas glābj cilvēku dzīvības. Tiem ir pilns viedo funkciju komplekts, kas uztur autovadītāju modrību. Viena no tām brīdina, ja automobilis novirzās no savas braukšanas joslas, otra brīdina par frontālas sadursmes iespējamību, trešā brīdina par iespējamu sadursmi aizmugurē, ceturtā atgādina par vidējo atļauto ātrumu konkrētā ceļa posmā un palīdz izvairīties no naudas soda.

Visas šīs videoreģistratora funkcijas ir lielisks preventīvs pasākums, lai noturētu autovadītāja uzmanību un izvairītos no noguruma izraisītiem negadījumiem,” saka eksperts.

Foto: Publicitātes foto

Videoreģistratori ir paredzēti ne tikai vieglajiem automobiļiem. Šo tehnoloģiju var izmantot arī kravas automobiļu, motociklu un kvadriciklu vadītāji. Jūsu izvēlētā ierīce un tajā iekļautās funkcijas noteiks, cik droši būsiet jūs un jūsu vadītais transportlīdzeklis.

“Tā kā diennakts tumšais laiks vienmēr ir lielāks izaicinājums satiksmes dalībniekiem, tas palielina satiksmes negadījumu skaitu. Izvēloties videoreģistratoru, novērtējiet, cik kvalitatīvs ir ieraksts pēc tumsas iestāšanās vai sliktos laikapstākļos. Jo labāka ir ieraksta kvalitāte (ieteicama Full HD vai 4K izšķirtspēja) un jo inovatīvāka ir nakts filmēšanas tehnoloģija, jo lielāka iespēja, ka satiksmes negadījumā videoieraksts būs noderīgs un objektīvs liecinieks,” norāda kompānijas “Mio” pārstāvis Lietuvā M. Fresdorfs.

Turklāt ik reizi, kad ierīce jums atgādinās par ātruma ierobežojumu, jutīsieties drošāk. Runa nav tikai par izvairīšanos no naudas soda un ātruma ierobežojumiem kādā posmā, bet tieši par lielāku negadījumu skaitu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!