Foto: DELFI
Vairākās Latvijas upēs aizvadītajā diennaktī paaugstinājies ūdens līmenis, bet Aiviekstē pie Lubānas sākušas applūst zemākās palienes, liecina Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Daugavā no augšteces līdz Verhņedvinskai ūdens līmenis paaugstinājies 1-12 centimetriem, bet Vaikuļānu-Jersikas posmā 3-9 centimetriem diennaktī. Neliela ūdens līmeņa pazemināšanās bijusi Piedrujas - Daugavpils posmā un pie Jēkabpils par 1-7 centimetriem diennaktī, bet Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām – par 72 centimetriem diennaktī.

Ūdens līmenis Ullā samazinājies ar intensitāti 2 centimetriem, Ogrē 2-4 centimetriem, Lielajā Juglā pie Zaķiem 24 centimetriem, Gaujā 1-10 centimetriem, Ventā pie Vārdavas 5 centimetriem.

Aiviekstē pie Lubānas sāk applūst zemākās palienes. Pārējos upju posmos novērojamas nelielas ūdenslīmeņa svārstības. Ūdens līmenis paaugstinājies Daugavā pie Andrejostas, Gaujā pie Carnikavas un Lielupē posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam par 6-20 centimetriem.

Daugavā pie Suražas, Zeļķiem un Pļaviņām novērojama ledus sega ar lāsmeņiem. Posmā no Ullas līdz Vaikuļāniem novērojama reta līdz vidēja vižņu iešana. Pie Veļižas vērojama bieža vižņu iešana, bet pie Jēkabpils - reta ledus iešana un palieku piesalas. Tās novērotas arī Drissā, Ogrē pie Lielpečiem, Lielajā Juglā, Gaujā pie Velēnas, Amatā, Salacā pie Lagastes.
Aiviekstē pie HES novērotas pārkaru piesalas. Daugava pie Krāslavas, Ulla, Disna, Dubna, Rēzekne, Aiviekste pie Lubānas, Gauja posmā Valmiera-Carnikava, Salaca pie Mazsalacas, Lielupe, Mēmele un Venta pie Kuldīgas ir brīvas no ledus.

Tuvākajās dienās upju notece palielināsies, bet ūdens līmeņi paaugstināsies. Daugavā turpināsies ledus un vižņu iešana. Savukārt Aiviekstes zemākās palienes applūdīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!