Foto: Shutterstock

"Everests ir sācis smirdēt, jo ekstremālo temperatūru dēļ cilvēku atstātie izkārnījumi tur pilnībā nesadalās. Tieši tāpēc tiem, kas plāno kāpt Everestā, tie būs jāsavāc un jānogādā atpakaļ bāzes nometnē," ar organizācijas paziņojumu iepazīstina BBC.

Pašvaldība, kuras pārraudzībā atrodas lielākā daļa Everesta reģiona, ir ieviesusi jauno noteikumu kā daļu no plašākiem pasākumiem, kas tiek īstenoti: "Mēs saņemam sūdzības, ka uz klinšainajiem akmeņiem ir redzami cilvēku izkārnījumi. Tas nav pieņemami un grauj mūsu tēlu!"

Tāpēc alpīnistiem, kas mēģinās uzkāpt Everestā, kas ir pasaules augstākā virsotne, un uz tuvējo Lhotse kalnu, bāzes nometnē liks iegādāties tā sauktos "kaku maisiņus", kas pēc atgriešanās pat tiks pārbaudīti.

Kur nokārtoties, ja esi kalnā?

Kāpšanas sezonas laikā alpīnisti lielāko daļu laika pavada bāzes nometnē, lai aklimatizētos augstumam, kur atsevišķas teltis tiek uzceltas kā tualetes, zem kurām atrodas mucas fēču savākšanai un uzglabāšanai. Taču, kad viņi sāk savu ceļojumu, viss kļūst daudz sarežģītāk.

Lielākajai daļai alpīnistu un atbalsta personālam ir tendence izrakt bedri, taču, jo augstāk kalnā esi, jo visbiežāk mazāk sniega tur ir, tāpēc uz tualeti ir jāiet ārā. Ļoti maz cilvēku, kāpjot Everesta virsotnē, nes savus fēces atpakaļ bioloģiski noārdāmos maisos.

Lai gan aizvien biežāk tiek rīkotas dažādas šī reģiona sakopšanas kampaņas, atkritumi joprojām ir liela problēma Everestā un citos kalnos šajā reģionā.

"Atvērtā tualete"

Kā raksta BBC – atkritumi joprojām ir galvenā problēma, jo īpaši augstāk esošajās nometnēs, kur nav iespējams piekļūt. Lai gan oficiālu datu nav, nevalstiskās organizācijas "Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC)" izpilddirektors lēš, ka starp pirmo nometni Everesta pakājē un ceturto nometni virsotnē ir aptuveni trīs tonnas cilvēku izkārnījumu.

Starptautiskais kalnu gids Stefans Keks, kurš organizē arī ekspedīcijas uz Everestu, sacīja, ka ceturtā nometne (visaugstāk kalna virsotnei) ir ieguvusi "atvērtās tualetes" reputāciju: "Ledus un sniega gandrīz nav, tāpēc visapkārt redzamas cilvēku kakas."

Pašlaik no ASV ir iegādāti aptuveni 8000 maisu, kas paredzēti aptuveni 400 ārvalstu alpīnistiem un 800 atbalsta personāla darbiniekiem gaidāmajai kāpšanas sezonai, kas sāksies martā. Organizācija ir ierosinājusi, ka tas vispirms būtu jāievieš kā izmēģinājuma projekts Everestā un pēc tam jāīsteno arī citos kalnos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!