Foto: Publicitātes foto

Neticami, bet leģendārā filma "Bēgošā līgava", kas reiz iekaroja skatītāju sirdis visā pasaulē, šogad svin savu 25. gadadienu. Lūk, daži aizraujoši un mazāk zināmi fakti par filmu.

Leģendu atkalapvienošanās

"Bēgošā līgava" ir otrā filma, kurā galvenajās lomās iejutušies Džūlija Robertsa un Ričards Gīrs. 1990. gada uz kino ekrāniem iznāca viņu kopīgā filma "Jaukā sieviete", kura padarīja Džūliju Robertsu par vienu no pieprasītākajām aktrisēm Holivudā. Abu aktieru savstarpējā ķīmija TV ekrānos turpināja aizraut skatītājus arī "Bēgošajā līgavā", nostiprinot viņu statusu kā vienam no Holivudas ikoniskākajiem ekrāna pāriem. Interesanti, ka abiem šiem kases grāvējiem ir arī viens kinorežisors un scenārists – Gerijs Māršals.

Filmas ideja attīstīta vairāk kā 10 gadus

Lai gan sākotnēji varētu domāt, ka šī filma tika īpaši radīta Džūlijai Robertsai un Ričardam Gīram, kā turpinājums "Jaukajai sievietei", patiesībā darbs pie šīs filmas ildzis vairāk kā 10 gadus. Šo gadu laikā izskatīti vairāki potenciālie ekrāna pāri, kas varētu atveidot galvenās lomas – Džīna Deivisa un Harisons Fords, Maikls Daglass un Demija Mūra, kā arī Elena Didženeresa un Mels Gibsons. Arī Sandra Buloka tika izskatīta Megijas lomai. Tomēr uzrunājot Ričardu Gīru, kuram filmas scenārijs ļoti patika, viņš atzina, ka piekritīs šai lomai vienīgi tad, ja tajā filmēsies arī Robertsa.

Pretrunīgs vērtējums no kritiķiem

Lai gan filmai bija milzu panākumi, ASV vien nopelnot vairāk kā 150 miljonus dolāru un kļūstot par kases grāvēju, tā saņēma ļoti pretrunīgas recenzijas no kino kritiķiem. Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka kino kritiķi gribot negribot šo filmu salīdzināja ar "Jauko sievieti", lai gan patiesībā šīs filmas savā starpā nebija salīdzināmas un arī aktieri bija mainījušies šo gadu laikā. Tomēr skatītājus visā pasaulē šī filma patiesi aizkustināja, kļūstot par kulta filmu un vienu no skatītāju iecienītākajām filmām vēl šobaltdien.

Džūlija Roberta – bēgošā līgava arī dzīvē

Ironiski, taču Robertsa reiz pati apsūdzēta par bēgošo līgavu, kad viņa 1991. gadā, tikai trīs dienas pirms savām kāzām ar Kīferu Sazerlendu, atcēla kāzas. Bet, kas ir vēl dramatiskāk – Robertsa pēc kāzu atcelšanas aizbēga ceļojumā uz Eiropu ar Džeisonu Patriku, Sazerlenda labu draugu. Viņu attiecības gan nebija ilgas, tomēr tā vien šķiet, ka bēgošās līgavas loma Robertsai nav piespēlēta nejauši.

Filma ilgi nenonāca uz lielajiem kinoekrāniem

Viens no iemesliem, kādēļ filmas nonākšana uz lielajiem ekrāniem tik ilgi ievilkās, bija problēmas ar scenāriju – tas nepaskaidroja, kāpēc Megija turpināja bēgt no altāra. Tāpēc tika nolemts pievienot ainu, kas izcēla Megijas tieksmi attiecībās izlikties par tādu, kādu viņu vēlas redzēt viņas partneris, nevis būt patiesai. Tā tapa slavenā aina, kur žurnālists Aiks Megijai prasa, kādām olām viņa dod priekšroku – vārītām, ceptām vai pagatavotām omletē. Izrādās iepriekš šādu sīku lēmumu viņas vietā pieņēmuši viņas partneri un viņa pati nav īsti nodefinējusi, kas patīk viņai. It kā maznozīmīga aina filmā, tomēr tajā apslēpta dziļa doma un beigu beigās arī atbilde uz to, kāpēc viņa no saviem līgavaiņiem katru reizi aizbēgusi.

Foto: Publicitātes foto

Svinot filmas 25 gadu pastāvēšanas gadadienu, viens ir skaidrs – šī fantastiskā filma joprojām ieņem īpašu vietu kino mīļu sirdīs visā pasaulē. Zinot augstākminētos faktus, iespējams, šogad filmu skatīsies ar citu perspektīvu. Tāpēc nepalaid garām filmu "Bēgošā līgava" 14. februārī pulksten 21 kanālā TV3 Life.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!