Ir reizes, kad kāda grāmata pie tevis nonāk tieši īstajā laikā. Tā notika ar Kārenas Kingstonas grāmatu "Kā atbrīvoties no krāmiem", ko laidusi klajā izdevniecība "Avots". Kad remontēju māju, nācās izkrāmēt visus kaktiņus. Žēlīgi grozīju rokās apdauzītu, bet kādreiz skaistu krūzi. Mana remontmeistare Guna smēja: "Atvedīšu tev grāmatu par krāmu izmešanu, lai tu saprastu, ka mantas, kas nekam vairs nav derīgas, ir jālaiž prom no sevis."
Bija brīdis, kad nevajadzīgo lietu pie ārdurvīm sakrājās tik daudz, ka netikām pat laukā. Atkritumus, protams, šķirojām, nostāk atliekot lietas, kas kādam varētu noderēt. Kopumā atbrīvojāmies no krietnas autokravas krāmu. Bet vietas tādēļ neradās vairāk. Nodosim drukāt novembra žurnālu un rīkosim nākamās krāmu medības.

Lai dzīve ritētu veiksmīgi, ir ļoti būtiski nodrošināt labu dzīves enerģijas plūsmu mājās un darbavietā. Fen šui māca daudzus veidus, kā uzlabot šo enerģijas plūsmu, un tieši telpas attīrīšana ir visiedarbīgākā.

Krāmu parādīšanas tavā tuvumā liecina par enerģijas stagnāciju. Ja tu savā dzīvē vēlies pārmaiņas, sakusties: iztīri māju, sašķiro mantas, kas gadu desmitiem krājušās ap tevi un kurām tu ne-esi pieskāries, pat aizmirsis, kur tās nobāztas. Sakārtojot savu apkārtni, tu radi iespēju ienākt izmaiņām savā dzīvē.

Kas ir krāmi?

Lietas, ko tu nelieto un nemīli.

Lietas, kas nav salabotas, nav pabeigtas līdz galam, sajauk- tu mantu jūklis.

Pārāk daudz mantu mazā telpā.

Bieži vien daudzas lietas tavā apkārtnē parādās nejauši: kāds tās uzdāvina, tu ļaujies izpārdošanas trakumam, stiep mājās visu, ko dod dažādās prezentācijās. Protams, es nerunāju arī par pārlieku akurātību. Māja, kas ir tik kārtīga, it kā gaidītu fotogrāfu no interjeru žurnāla, ir enerģētiski sterila, un tas var sagādāt tikpat lielas problēmas kā krāmu pārbagātība.

Uzmanies, ja ap tevi sakrājies pārāk daudz nepabeigtu darbu. Lietas un problēmas, kuras neesi pat mēģinājis sakārtot, atspoguļo to, kas netiek risināts dzīvē un nemitīgi izsūc tavu enerģiju. Pogas, kas jāpiešuj, telefonsarunas, kas nepieciešamas, attiecības, no kurām jātiek vaļā, aizkavēs progresu tavā dzīvē tik ilgi, kamēr tiksi ar to visu galā. Tu būsi pārsteigts, cik daudz dzīves spara pie tevis atnāks, kad paveiksi visus nepabeigtos darbus.

Kad sāku priecīgi stāstīt, kā pārvērtusies mana dzīve pēc atkrāmošanās, daudzi apgalvoja, ka viņiem krāmu nemaz neesot un tās mantas, kas krājas, pēc pusgadsimta kļūs par antikvāru vērtību, tāpēc tās nedrīkst izmest. Lai nu tā būtu. Bet, kamēr tu gaidi savu ieiešanu vēsturē, lieko krāmu ārdošā enerģija tevi aplaimo ar depresiju, nogurumu un miegainību, aizcietējumiem, pelēku sejas krāsu, turklāt krāmu krājēji visbiežāk cieš no liekā svara. Jo gan krāmi, gan tauki ir savdabīga pašaizsardzības forma.

Pusi mājokļa aizņem krāmi

Tagad padomā, cik daudz līdzekļu tev nepieciešams, lai aprūpētu savus krāmus? Aplūko katru telpu un palīgēkas un parēķini, cik katrā no tiem ir lietu, kuras tu lieto reti vai nemaz? Neaizmirsti aprēķinos iekļaut arī balkonu, pagrabu, bēniņus, pažobeles, klēti, garāžu un šķūnīti. Un atklāsies, ka daudziem apmēram pusi dzīves telpas aizņem krāmi! Tātad vismaz pusi naudas, ko tu izdod par īri, kredītu, mājokļa būvēšanu, tu maksā, lai glabātu krāmus. Vēl pieskaiti nejēdzīgi izķērnāto laiku, ko tu esi pavadījis, ķemmējot veikalus, izdevumus, ko tu tērē par kastēm, mēbelēm, plauktiem un piebūves celšanu, lai krāmus varētu godam noglabāt. Tad vēl iedomājies to visu apdrošināt vai nolīgt apsardzi, tad vēl transporta izdevumi, lai pārceļoties savus krāmus ņemtu līdzi. Arī tad, kad tu izlemsi atbrīvoties no krāmiem, tas tev prasīs laiku un naudu, lai to visu aizgādātu prom. Beigu galā - tu varētu divreiz mazāk strādāt un daudzreiz vairāk laika priecāties par dzīvi, ja nebūtu apkrāvies ar lietām, kuras nekad neesi lietojis.

Lielākoties ar mantām mēs apaugam, domājot: ja nu kādreiz ievajagas? Ja tu tā dari, tu netici savai nākotnei. Turklāt šī zemapziņā dzīvojošā doma ir daļa no nabadzības psiholoģiskā apziņas stāvokļa un parasti tā tiek mantota no iepriekšējām paaudzēm. Tikai tad, kad tu atbrīvosies no krāmiem, tu iemācīsies ticēt, ka dzīve pati par tevi parūpēsies. Un dzīve tiešām tevi mīlēs aizvien vairāk.

Ļauj lietām no sevis aiziet

Un palaid vējos savas bailes, kas liek turēties pie lietām, kuras tev nav vajadzīgas. Daudzām mantām tu esi vien īslaicīgs sabiedrotais, turklāt virtuves bufetes saturu tu kapā līdz nepaņemsi. Un diez vai tu to gribētu - pat tad, ja varētu. Viss materiālais ir tikai enerģija kādā pārejas posmā. Tu vari domāt, ka tev pieder māja vai nauda bankā, taču īstenībā tev nepieder pat ķermenis, kurā mīt tava dvēsele. Tas ir tikai iznomāts no zemes, un tad, kad būsi beidzis savas Zemes gaitas, augums sadalīsies un parādīsies jaunā formā bez tevis. Tu esi gars - lielisks, mūžīgs un neiznīcināms gars.

Fen Šui bagua

Nevarētu teikt, ka es dikti ticētu rietumnieku vajadzībām piemērotajai fen šui mācībai. Taču, lai iedvesmotos izkrāmēt visus kaktus, es ieskatījos fen šui bagua vienkāršotajā diagrammā, domās to piemēroju savam mājoklim un gatavojos izkrāmēt nomaļo antresolu. Un tev vajadzēja redzēt, ar kādu apņēmību mēs ar kolēģiem sakārtojām projektu sektoru! Jo tūdaļ taču Vides aizsardzības fonds lems par finansējumu masu medijiem nākamajam gadam!

Es varu tev ieteikt vienu: kaut izlasi Kārenas Kingstonas grāmatu "Kā atbrīvoties no krāmiem". Un tad sāc atbrīvošanos! - pa atvilktnei, pa plauktam, pa kaktam...

Derīgi padomi

Vispirms izanalizē, kā nevajadzīgajām lietām dot otro dzīvi. Ja esi nopirkusi jaunu šujmašīnu, veco atdod sievie-tei, kas tādu grib, bet nevar nopirkt. Sazinies ar labdarības fondiem, saviem draugiem un paziņām un apjautājies, vai viņiem nevajag kādu mēbeli, ledusskapi vai tērpu. Gan jau arī tev ir zināmi cilvēki, kam būtu vajadzīgas mantas, kas pie tevis jau savu laiku ir nodzīvojušas.

Atdod atpakaļ visu, ko esi no kāda aizņēmies!

Žēl, ka Latvijā nav ieviesušies krāmu tirdziņi, kad noteiktā dienā visu nevajadzīgo izliek pārdošanai ielas malā, vakarā atlikumus savāc atkritumu apsaimniekotāji.

Salabo lietas un turpini tās lietot, nevis izmet un pērc jaunas.

Visu, ko otrreizēji pārstrādā, nogādā šķiroto atkritumu laukumā, pārējo - atkritumu konteinerā.

Turpmāk neļaujies kārdinājumam stiept mājās krāmus, neļauj tiem uzkrāties un esi laimīgs! •

K.Kingstonas grāmatu "Kā atbrīvoties no krāmiem" pārlasīja Anitra Tooma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!