Pirkt un dāvināt vecas lietas nebūt nav pati sliktākā ideja. Dažkārt dāvanu pirkšana var prasīt milzu pūles, skraidot pa veikaliem, kā arī lielus naudas izdevumus. Viens no veidiem, kā to risināt, ir dāvināt otram kādas paša lietotas, tirgū vai pat internetā atrodamās lietotās mantas, vēsta portāls "Lifehack".

Tā ir "hipsterīga", naudu taupoša un "zaļa" ideja. Vienlaikus gan dāvinātājam jārēķinās, ka ne visiem šķiet pieņemami saņemt ko lietotu, līdzīgi kā daudziem nešķiet labi dāvināt tālāk reiz saņemtas dāvanas. Pirms dāvanu papīrā ietīt komisijas veikalā atrasto cukurtrauku, vērts tomēr apdomāt vairākus šādas dāvināšanas aspektus.

Dāvināšana ir priekš otra

Dāvinot dāvanu, vienmēr primāri jādomā par personu, kura to saņems. Pareizajam cilvēkam arī lietots apavu pāris būs tieši laikā.

Tomēr, ne vienmēr vajag zīmēties ar savu "eko" dāvināšanas pieeju, jo kādu pat veca un reta grāmata aizvainos. Tāpēc vislabāk lietotās lietas pasniegt tikai tiem cilvēkiem, kurus labi pazīsti un līdz ar to neriskē zaudēt kontaktus.

Pārdomāti un derīgi

Nav svarīgi, vai dāvana iegādāta veikalā vai tirgū izrakta no lupatu kaudzes, ja vien tā ir pārdomāta un patiešām noderīga.

Pārdomāt, kas otram cilvēkam ir vērtība, ir svarīgi vienmēr - pavasara kārtošanas laikā atrasta grabažu čupa, kas uzdāvināta tikai tāpēc, ka bija pa rokai, ir un paliks tikai grabažu čupa.

Dažas lietas ir labākas tieši vecas

Pie vērtīgām vecajām dāvanām pieder antīkas mēbeles, "vintidža" apģērbs un mūzikas instrumenti. Ir pat vairākas lietas, kurām nemaz nav laika limita - dažādi pavāru instrumenti, mākslas darbi un ādas jakas.

Tāpat īpaša vērtība ir tām lietām, kuras pieejamas ļoti limitētā apjomā. Tādas ir senas grāmatas, žurnāli, klasiskas rotaļlietas un dažādas kolekcionējamas lietas, kuru vērtību gan nosaka tas, vai tās ir noderīgas apdāvinātajam.

Šīs labāk ne

Dāvinot lietotas, kā arī jaunas lietas, nedrīkst apgrūtināt saņēmēju. Nevajadzētu dāvināt akvāriju ar zivtiņām, jaunpiedzimušo kāmīti no sava pāra pēdējā metiena un pat istabas palmu, kura pašam jau traucē pārvietoties pa divu kvadrātmetru plašo dzīvokli. Protams, ir cilvēki, kuri to visu saņemtu ar prieku, tomēr to labāk iepriekš noskaidro.

Tāpat labais stils nav dāvināt acīmredzami nonēsātas drēbes un apavus, kā arī ierīces, kurām nepieciešams remonts. Pat ja tirgū nopērc vecu, šķietami stilīgu galda lampu, dāvini to komplektā ar jaunu spuldzīti un salabotu kontaktdakšu.

Neslēp, ka manta ir lietota

Ja izdodas nopirkt kaut ko, kas pirmajā brīdī izskatās kā jauns, labāk pasaki, ka esi iegādājies to lietoto preču veikalā. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamām situācijām, ja dāvanai vēlāk atklājas kādi trūkumi.

Tāpat vēlams paskaidrot, ka, piemēram, grāmata "Hobits " ir izlasīta tūkstošiem reižu un zini to no galvas, tāpēc izdomāji to dāvināt tālāk, piedomājot, ka arī saņēmējam tā varētu patikt. Atceries - dāvana ir saņēmēja, ne tavam priekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!