Tiem, kuriem bērnības mīļākā grāmata bija Žila Verna "20 000 ljē pa jūras dzelmi", "Delfi Ceļojumi" piedāvā ieskatu neparastajās zemūdens viesnīcās, kur ikviens varēs sajusties kā īsts zemūdens pētnieks.

Pasaules pirmā zemūdens viesnīca ir Žila zemūdens namiņš (Jules' Undersea Lodge), kas atrodas ASV, Key Largo salā pašos Floridas štata dienvidos un ir vienīgā šāda veida naktsmītne visā valstī. Tā atrodas 9 metrus zem okeāna ūdeņiem, tādēļ tai var piekļūt tikai nirstot. Sākotnēji šī bija zemūdens izpētes laboratorija, kas tika izveidota 70-tajos gados un atradās pie Puertoriko krastiem. Pēc tam tā tika pārvietota uz Key Largo salu, kur 1986. gadā tā sāka uzņemt savus pirmos viesus. Tās nosaukums tika izvēlēts par godu franču rakstniekam Žilam Vernam (Jules Verne), kurš ir autors slavenajai grāmatai "20 000 ljē pa jūras dzelmi". Lai varētu nakšņot šajā viesnīcā, nav jābūt profesionālam nirējam, jo viesnīcas personāls saviem apmeklētājiem sniedz īso kursu niršanas mākslā. Žila zemūdens namiņā atrodas 2 guļamistabas, 1 vannas istaba un viss pārējais mūsdienu komfortam nepieciešamais, tajā skaitā arī gaisa kondicionieris, mūzikas centrs un DVD atskaņotājs. Viesnīcas istabās ir apaļi logi, kuru diametrs ir 106 centimetri un caur kuriem var vērot garām peldošās zivis un visu pārējo, kas notiek zem ūdens. Žila zemūdens namiņā ir nakšņojis arī kādreizējais Kanādas premjerministrs un grupas Aerosmith līderis Stīvs Tailers.

Nakšņošanu zem ūdens var izbaudīt arī daudz tuvāk, tepat Zviedrijā, kur ir izveidota Ūdra viesnīca (Utter inn). Tā atrodas Mälaren ezerā pie Västerås pilsētas, kas atrodas nedaudz vairāk kā 100 kilometru attālumā no Stokholmas. Viesnīcas autors ir zviedru mākslinieks Mikael Genberg, kas šo neparasto mītni radīja 2000. gadā un kopš tā laika neparastā naktsmītne ir ieguvusi lielu popularitāti. Šis ir peldošs namiņš, kas sastāv no nelielas, sarkanas koka mājiņas, kas redzama virs ūdens un no istabas, kas atrodas aptuveni 3 metru dziļumā zem ūdens. Šajā vienistabas viesnīcā iekārtojums ir krietni askētiskāks, jo zemūdens istabā atrodas vien 2 gultas un galdiņš. Nelielais dzīvojamais kambarītis līdzinās akvārijam, jo tajā ir izveidoti lieli logi, caur kuriem var redzēt visu ezerā notiekošo. Ūdra viesnīca peld apmēram 1 kilometra attālumā no Västerås ostas un ir sasniedzama ar laivu.

Pagaidām šīs ir pasaulē vienīgās zemūdens viesnīcas, tomēr nākotnē arī citās vietās varēs izbaudīt nakšņošanu kopā ar zivīm. Fidži salās aktīvi noris Poseidona zemūdens kūrorta (Poseidon Undersea Resorts) celtniecība. Pieczvaigžņu viesnīca atradīsies 24 metru dziļumā zem ūdens, blakus koraļļu rifam un tajā būs 24 istabas ar milzīgiem stikla logiem, caur kuriem varēs redzēt visus eksotiskos okeāna iemītniekus. Nakšņošana jaunajā zemūdens luksusa viesnīcā nudien nebūs lēta un vienai personai izmaksās aptuveni 15 000 dolāru. Arī citās pasaules vietās ir izstrādāti līdzīgi celtniecības plāni. Dubaijā plānots izveidot Ūdens disku (Water Discus) un Hidropoles zemūdens kūrortviesnīcu (Hydropolis Underwater Resort Hotel), savukārt Austrālijā plānots izveidot ReefWorld viesnīcu pie paša Lielā Barjerrifa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!