Kad dodamies uz lidostu, patīkamas aizbraukšanas sajūtas mijas ar īgnumu, iedomājoties par šauro personisko telpu, lēnajiem gājējiem un mantu krāmētajiem, skrējējiem, kuri vienmēr spraucas garām un blakussēdētāju, kurš krēslā iezveļas tā, ka visu ceļu jāsēž gandrīz elpu aizturējušam. Piekritīsiet, tas tiešām spēj sabojāt omu! Lai lidošanu padarītu kaut nedaudz ērtāku gan sev, gan citiem, "Delfi Ceļojumi" apkopoja blogeres Ērikas Goldenas lidmašīnas pasažieru "zelta uzvedības likumus".

Necenties pirmais izspiesties cauri pūlim un nokļūt savā vietā. Grūstīšanās un līšana citiem pa priekšu pavisam noteikti nerāda laba pasažiera priekšzīmi.

Izvēloties sēdvietu, Ērika Goldena  iesaka sēdēt vietā, kas atrodas tuvāk ejai, nevis logam, jo grūstoties un "stūķējoties" vietās pie loga cilvēki bieži mēdz "iekrist" citu pasažieru klēpjos. Vienīgie gadījumi, kad tas būtu pieļaujams ir, ja esat grūtniece un nespējat  īsti aptvert savus jaunos "gabarītus", turbulences gadījumā vai tad, ja esat vecāka gadagājuma cilvēks, kuram neliela grīļošanās ir piedodama.

Ja dodaties pa eju uz labierīcībām un nespējat noturēt līdzsvaru , tad, pirmkārt, samaziniet savas gaitas ātrumu un, otrkārt, viegli atbalsties pret blakus esošo sēdekļu sāniem nevis augšu, jo tas krēslu pavilks uz leju un izraisīs neērtības krēslā sēdošajam.

Vidējai lidmašīnas sēdvietai pienākas abi roku balsti, jo šajā vietā ir vismazāk iespēju izkustēties. Kamēr pie loga sēdošiem ir burvīgs skats pa logu un vismaz 5 centimetri vairāk vietas rokai, un pie ejas sēdošais var izstaipīties un paliekties uz ejas pusi, vidējam sēdētājam nav šādu "ekstru". Vienīgais, kas viņam spēj sniegt brīvākas personiskās telpas sajūtu, ir roku balsti. Lai arī jūsu blakussēdētājs tos neizmanto, uzliekot savu roku uz balsta, tiek samazināta viņa telpa un gan jau zināsiet, cik neveikla un nepatīkama ir sajūta, kad kāds svešinieks jums atrodas pārāk tuvu.

Liekot savas mantas rokas bagāžas nodalījumā vai meklējot nokritušas lietas, cenšaties pēc iespējas ātrāk atbrīvot eju. Ja kavēsieties minūtēm ilgi, visa lidmašīna jau būs nosprostota un neizpaliks arī pārējo pasažieru burkšķēšana.

Vairākumam aviokompāniju noteikumi paredz, ka lidmašīnas salonā drīkst ienest tikai vienu rokas bagāžas vienību. Cenšaties to ievērot arī savas un arī pārējo pasažieru ērtības labā. Iedomājaties, kas notiktu ja visi pasažieri lidmašīnā iekāptu, turot rokās somiņu, iepirkumu maisiņus, mēteli, ēdienu, planšetdatoru, žurnālus, ūdens pudeli un vēl arī lācīti. Tas viss tiešām nesatilptu rokasbagāžas nodalījumā.

Vienmēr atcerieties, ka nav patīkami kļūt par kāda pasažiera "spilvenu", tādēļ pacenties arī kontrolēt savu miegu vai iekārtoties tā, lai aizmiegot nekrītat virsū blakus sēdošajam pasažierim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!