"Arī es ta'is godos biju, medu ēdu, alu dzēru, gar lūpām tecēja, mutē gan netika..." – apmēram tā beidzas dažas skumjas pasakas. Man veicās labāk: gan slavenajā Oktoberfest Minhenes krogā "Hofbräuhaus" biju, gan alu dzēru, gan mutē ietecēja...

Apceļojot šovasar Bavāriju, protams, iegriezāmies arī Bavārijas galvaspilsētā Minhenē. Ieraugot bavāriešu puišus savos tradicionālajos tērpos, domas tūdaļ raisās pa iestaigātu taciņu: alus – Oktoberfest – alus... (Starp citu, bavārieši ikdienā bieži nēsā kādu no sava tautas tērpa elementiem, daudzkārt biežāk nekā latvieši!) Tātad jāatrod pats lielākais Minhenes alus krogs un jāpaprovē vismaz pa kausiņam!

"Hofbräuhaus" atrast nav grūti, turpat vecpilsētas galā, pie vieniem no lielajiem vārtiem. Bija sestdiena, pusdienlaiks, un līdz lielajam festivālam vēl jāgaida vairāki mēneši. Taču mums par pārsteigumu, krogs bija līdz malām pilns. Tāds troksnis varētu valdīt pie Niagāras ūdenskrituma – pasūtījums alus puisim (vai meitai) ausīs kliegšus jāiekliedz. Ar grūtībām atradām brīvu galdu, un ne jau tajā vērošanai stratēģiski veiksmīgākajā vietā.

Varējām tikai iztēloties, cik pie- un pārpildīts krogs ir festivāla laikā rudenī. Un arī to, kā te izklausījās Hitlera runas, kad viņš savas karjeras sākumā tieši šajā krogā kaismīgi uzrunāja savas tautas dēlus. (Pieļauju, ka meitas tajā laikā vēl uz krogiem tik bieži negāja un tik daudz alus nedzēra. Mūsu dienās gan viss notiek bez aizspriedumiem – cik meiču, tik puišu. Vismaz sestdienas priekšpusdienā jau noteikti! Vairums, kā jau brīvdienā, atnākuši ar visiem bērniem.) Par Hitlera kādreizējo klātbūtni "Hofbräuhaus" gan nekas neliecina, kaut daži Minhenē dzīvojošie latvieši zināja teikt, ka "Hofbräuhaus" tautā joprojām saucot par Hitlera krogu.

Negribējām pārlieku izcelties apkārtējo vidū, tāpēc paņēmām katrs pa kausam alus un desiņas. Kauss alus Bavārijā nozīmē vienu litru. Ja gribat mazāk (teorētiski tāda iespēja pastāv), vajag to īpaši pieteikt un ieskaidrot oberim. Garšoja labi. Vismaz man alus nekur citur nav garšojis tik labi kā Vācijā, Bavārijā, alus krodziņā. Un kur nu vēl tik slavenā kā "Hofbräuhaus"!

Litrs alus karstā vasaras dienā, pusdienlaikā... Iznācām no kroga jautri un sārtiem vaigiem. Vācieši pa tam lāgam jau pasūtīja otro kausu. Nevienu gan neredzēja streipuļojam. Kā viņi var tik daudz turēt? Rūdījums?

Saprotu, ka Oktoberfest trakulībām gan vēl neesmu gatava, drošāk to vērot televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!