Jau ilgu laiku espresso ir Itālijas kultūras simbols un neatņemama itāļu ikdienas sastāvdaļa. Lavazza zīmols pasaulē pazīstams kā itāļu espresso vēstnesis. Vairāk nekā gadsimta garumā uzkrātais pieredzes spēks, augstākās kvalitātes izejvielas un progresīvo tehnoloģiju resursi nodrošinājuši tai līdera pozīcijas espresso maisīju ražošanas industrijā. Luidži Lavaca (Luigi Lavazza) 25 gadu vecumā ieradās Turīnā un iegādājās veikalu, kur 1895. gadā tika dibināta Lavazza. Izrādās, ka viņš ir iegājis vēsturē kā pirmais, kurš izdomāja sajaukt dažādu šķirņu augstākā labuma kafijas pupiņas, veidojot pilnīgi jaunas, unikālas garšas kafijas maisījumus. Lavazza ģimene savas tradīcijas un zināšanas kafijas mākslā nodod jau ceturtajai paaudzei.


Laba kafija

ir espresso pamats. Kafijas baudīšanu var salīdzināt ar vīnu degustēšanu ‒ iesācējiem parasti garšo salda, balta kafija, bet tieši biezais, melnais, rūgtais espresso ar savu izteiksmīgo garšu un patīkamo pēcgaršu atklāj šī dzēriena patieso vērtību, ko iemīlam pēc laika.

Klasisku espresso iespējams pagatavot arī mājas apstākļos ar īpaši tam paredzētu kafijas aparātu. Kopš pirmsākumiem espresso kafijas automāti ir nogājuši garu ceļu. Pirmie eksemplāri tika kurināti ar oglēm, tad kā kurināmais tika izmantota malka, vēl pēc laika parādījās īsta tā laika inovācija - ar gāzi darbināmi espresso automāti. Starp citu, pirmais espresso aparāta prototips bija idejiski aizgūts no krievu patvāra un interesanti, ka vēl šodien atsevišķos Itālijas kalnu reģionu mazajos ciematos ir saglabājušies un darbojas pat 70 gadus veci ar gāzi darbināmi espresso automāti. Ap 20. gadsimta 40. gadiem sākās elektrisko espresso automātu triumfa gājiens.

Salīdzinot ar mūsdienu ierīcēm, lai iegūtu espresso, vecajos aparātos bija nepieciešams lietot divreiz lielāku kafijas daudzumu un nepastāvīgā, vājā spiediena dēļ espresso bija bez putu kārtiņas (crema). Mūsdienās labs espresso bez tās nav iedomājams. Ideālai espresso putiņai ir smalka, krēmīga tekstūra, tā klāta gaišām strīpām, ir aptuveni 3‒4 mm bieza un tās krāsa variē no lazdu riekstu brūnas līdz tumšākai.

Pirmajiem kafijas aparātiem bija vairāki radziņi. Tas nozīmēja, ka, lai pagatavotu vairākus espresso, bija nepieciešami vairāki bārmeņi, kuri to apkalpoja, vai arī vienam bija zibenīgā ātrumā jāskraida apkārt aparātam. Espresso aparātu "vectētiņiem" bija arī daudzi citi trūkumi ‒ bieži vien espresso sadega, jo aparātā nebija iespējams uzturēt vienmērīgu temperatūru un tvaika padevi, divreiz ilgāka ekstrakcijas laika dēļ espresso saturēja arī vairāk kofeīna.

Mūsdienās tasi espresso kafijas var pagatavot 20‒30 sekunžu laikā (tas ir vislabākais un optimālākais laiks espresso pagatavošanai, kas nozīmē, ka ir pareizs spiediens, pareizs malums un kafija), līdz ar to kafijas malumam jābūt ļoti smalkam. Agrāk lietoja rupjāku maluma kafiju, tāpēc pirmos espresso gatavoja lielākā porcijā, lai ūdens ilgāk filtrētos cauri. Arī standarta espresso tasītes lielums, laikam ejot, ir mainījies līdz divos malkos izdzeramam daudzumam jeb 25‒30 ml.

Piesātināts un īsts

Kafijas baudīšanas tradīcijas dažādās valstīs stipri vien atšķiras, bet nemainīgs paliek fakts, ka klasiskam espresso jābūt piesātinātam garšā ‒ atkarībā no maisījuma, tajā būs sajūtamas ziedu, augļu un šokolādes nianses. Tas nedrīkst būt pārāk ass, rūgts vai skābs - garšai jābūt ideāli sabalansētai. Lai izpatiktu katra kafijas baudītāja gaumei,
Lavazza
piedāvā visdažādāko veidu espresso maisījumus.

Svarīgi atcerēties, ka, lai espresso acumirklī neatdzistu un saglabātu aromātu, svarīgi izvēlēties piemērotu tasīti - tai jābūt ar biezām maliņām, konusveida un, pats galvenais, iepriekš sasildītai. Ja tasīte būs par lielu, espresso virspusē pārāk ātri atdzisīs. Espresso putas ir kā vāciņš - tās satur lielu daudzumu ēterisko eļļu un veido emulsiju, kas palīdz saglabāt nemainīgu temperatūru, tādēļ būtu ieteicams tasītes saturu pirms dzeršanas samaisīt. Daudzviet kopā ar miniatūro kafijas tasīti pasniedz arī glāzi ūdens, jo ūdens palīdzpēc maltītesattīrīt garšas kārpiņas, tādejādi ļaujot labāk izbaudīt espresso.

Bagātīgais aromāts un zīdaini krēmīgā tekstūra atšķir espresso no citiem kafijas dzērieniem, jo prasmīgi pagatavots espresso dāvā neatkārtojamo glāsmaina samta pieskāriena sajūtu. Pamēģiniet, jo tas ir kas īpašs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!