Foto: Vida Press
24 gadus vecais maskavietis Pāvels Sapožņikovs iesaistījies interesantā eksperimentā – viņš viens pats sešus mēnešus mitinās apstākļos, kādos Krievzemē cilvēki dzīvoja X gadsimtā.

Šo mēnešu laikā Pāvels dzīvo bez elektrības, bez krāna ūdens un, protams, bez interneta, televizora un visiem citiem mūsdienu tehnoloģijas brīnumiem. Arī apģērbs un ēdiens viņam ir no atbilstošā laikmeta.

"Šī zinātniski pētnieciskā projekta ideja ir pārbaudīt, vai viens pats cilvēks spēj izdzīvot viduslaiku vidē, un noskaidrot, kādu iespaidu šāds dzīvesveids atstāj uz viņa psiholoģisko stāvokli," komentē projekta autori.

Eksperiments norisinās Hotkovā - nelielā ciematā Maskavas rajonā 45 km no galvaspilsētas, un tas ilgs līdz 22. martam, turklāt rudens un ziema izvēlēti apzināti, lai Pāvela dzīve būtu šajos apstākļos grūtāka un autentiskāka.

Projekta autori padomājuši par visu - piemēram, Pāvels drīkst medīt un makšķerēt, jo apkārtnes mežos esot daudz zaķu un lapsu. Tiesa, šaujamieročus izmantot nedrīkst, jo tie vēl nav izgudroti.

Tāpat Pāvela klēts ir graudaugu pilna, bet tikai tādi, kas bija pazīstami X gadsimta cilvēkiem. Kukurūzas tur nav, jo Kolumbs reizē ar Ameriku to atklās tikai pēc 500 gadiem.

Taču šīs sadzīviskās lietas Pāvelu satrauc vismazāk; viņš ir nobažījies nevis par ēdiena trūkumu vai aukstumu, bet par informācijas badu - ka varētu pietrūkt grāmatu, avīžu, interneta ziņu jeb, citiem vārdiem sakot, visa tā "baltā trokšņa", ko pieradis patērēt mūsdienu cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!