Foto: Shutterstock
Ar drošu pārliecību var teikt, ka klāt vasaras gaidītākais brīdis - sezonas izpārdošanas veikalos, kad industrijas līderi visām precēm sola atlaides līdz pat 80%. Šajās dienās, nedēļās un dažviet pat mēnešos, veikalos valda īsts neprāts - pircēji (lielākoties dāmas) ķer visu pēc kārtas, radot ne ar ko nesalīdzināmu kņadu un jucekli. Piedāvājam populārāko iepirkšanās vietu ģeogrāfiju un laikus - kur un kad vislabāk iepirkties.

Iepirkšanās Francijā

Sezonas izpārdošanā francūži iegādājas elektrotehniku, parfimēriju un kosmētiku, mēbeles un mākslas priekšmetus. Vadošie zīmoli un iepirkšanās centri ik gadu piedāvā grandiozas atlaides - līdz par 80% no preces sākotnējās cenas. Īsti šopoholiķi iepirkties dodas uz Parīzi - vietu, kas diktē modi. Ja plāno doties tieši uz Francijas galvaspilsētu, noteikti jāapmeklē veikali Montaigne avēnijā, Rue Saint-Honoré, Vendôme laukumā un vēsturiskajā Le Marais kvartālā - tur par pieņemamu cenu var iegādāties Chanel, Dior, Azzaro, Calvin Klein un citu pasaulslavenu zīmolu preces. Izpārdošanas lielākoties ilgst līdz 31.jūlijam.

Vasaras izpārdošanas Vācijā

Vāciju varētu dēvēt par Eiropas iepirkšanās paradīzi - lai gan tirdzniecības apjomi un mērogi ļauj rīkot atlaižu akcijas katras gada sezonas izskaņā, parasti ievērojamākās akcijas notiek jūlija otrajā pusē, nedaudz vēlāk izpārdošana sākas smalkajos Maksimiliāna ielas (Maximilianstraße) butikos Minhenē, kur vasaras atlaides ir līdz augusta beigām. Te sev piemērotāko var atrast visām gaumēm un visdažādākajām budžeta iespējām. Saldas cenas piedāvā gan lielveikali Minhenes centrā, piemēram Ludwig Beck, tirdzniecības centrs Oberpollinger pie Karlsplatz vai elitārais iepirkšanās centrs Lodenfrey. Vīriešiem der ielīkoties Minhenes veikalā Hirmer - kašmira apģērbi no 250€, svīteri no 199€ līdz 299€, bikses 160€ — 199€, no šīm cenām izpārdošanu laikā jāatņem 30-50% atlaide.

Izpārdošanu laiks Itālijā

Itālijā vasaras sezonas izpārdošanas tradicionāli ir jūlijā, tomēr katrā reģionā konkrētais atlaižu sākums atšķiras. Tādēļ, ja plāno doties šopingā uz Itāliju, vēlams laicīgi noskaidrot, kad sākas izpārdošanas konkrētajā reģionā. Šaubu nav - vislabākā iepirkšanās Itālijā ir Milānā (Via Monte Napoleone, Via Senato un Via Alessandro Volta) un Romā (sezonas izpārdošanas šogad sākušās jau 6.jūlijā). Rūdītas iepirkšanās speciālistes iesaka apmeklēt veikalus, kas atrodas Piazza di Spagna, Via Condotti, Via Nazionale, Via del Corso un Via Cola di Rienzo. Ja lieka kņada un tūristu pūļi nevilina, dodies iepirkties uz Florenci, kur uz Via de' Tornabuoni ielas izkārtojušies dažādu pasaulslavenu zīmolu (Gucci, Armani, Versace, Prada u.c.) modes nami un butiki. Izpārdošanas te parasti ilgst līdz septembrim, turklāt, ja sākumā tiek piedāvāta aptuveni 30% atlaide, tad vasaras beigās tā sasniedz 50-60%.

Vasaras sezonas izpārdošanas Lielbritānijā, īpaši Londonā

Ideāla vieta zīmolu apģērbu iegādei. Gluži tāpat kā Francijā, arī Lielbritānijā visprātīgākais ir sagaidīt sezonas izpārdošanu (lai vasaras vidū nepaliktu ar tukšu maku). Speciālisti atzīmē, ka vasaras izpārdošanas Lielbritānijā nav tik saistošas, salīdzinot ar ziemas sezonu, turklāt briti nav ieviesuši fiksētu atlaižu sezonas sākuma un beigu datumu, tādēļ katrs veikalnieks pats nosaka, kad piedāvāt atlaides saviem klientiem.

Londonā vasaras izpārdošanu laiks ilgst līdz jūlija vidum. Tie, kuri nevar aizbraukt līdz Londonai un izmantot izdevību iegādāties slavenus zīmolus par zemākām cenām, to var darīt, iepērkoties internetā. Cenu līmenis atkarīgs no prasībām pret kvalitāti un zīmola nosaukumu. Ja esi dārgu zīmolu cienītāja, dodies uz Oxford Cyrcys rajonu, kur izvietojušies visvairāk dārgu zīmolu veikalu, tāpat tur atrodas slavenais universālveikals Selfridges. Vēl viena vieta, kas jāapmeklē - Bondstrīta ar dārgajiem modes veikaliņiem.

Ja meklē ko demokrātiskāku, tad vispirms jāizķemmē TK Maxx tīkla veikali (šos veikalus varētu pielīdzināt dārgo zīmolu outletam), tirdzniecības centrs Westfield, kā arī Top Shop, River Island u.c.

Vasaras sezonas izpārdošanu laikā ļoti īpašas cenas piedāvā arī britu interneta veikali, daudzi no tiem piedāvā piegādi arī uz citām valstīm, ieskaitot Latviju.

Vasaras iepirkšanās Spānijā

Madrides veikalos (Plaza Puerta del Sol, Salamanca rajons, Via Serrano) pircējus vilina atlaides no 15 līdz 70%, tāpat daudzās tirdzniecības vielās papildus pirkumiem dod dāvanas, tādējādi cenšoties piesaistīt pēc iespējas vairāk klientus.

Barselonā (Plaza Catalunya, Les Corts rajons, Via Diagonal) izpārdošanu laikā atlaides ir no 30%, sezonas beigās sasniedzot 50%. Madridē vasaras izpārdošanas sākas 21.jūnijā un ilgst līdz 21.septembrim, Barselonā - no jūnija līdz 31.augustam. Maljorkā un Menorkā atlaižu sezona sākas 7.jūlijā, bet Ibicā un Formenterā - jūlija pēdējā pirmdienā.

Jāatceras, ka Spānijā siesta jeb pusdienlaika atpūta ir svēta lieta, tādēļ no plkst. 13 līdz 17 veikali, kā likums, ir slēgti.

Iepirkšanās Beļģijā

Beļģijā visos reģionos pieņemts sezonas izpārdošanas rīkot vienlaicīgi - no 1. līdz 31.jūlijam. Tādēļ, ja vēlies pārbaudīt, ko nozīmē iepirkšanās Beļģijā, jāpasteidzas, jo sezona drīz noslēgsies.

Ceļojums uz Beļģiju ir lieliska iespēja izstaigāt Briseles ielas vai izpētīt vietējos universālveikalus un mazos veikaliņus.

Iepirkšanās Latvijā

Lai gan ne tik vērienīga kā citās iepirkšanās citadelēs, atlaižu sezona sākusies arī pie mums. Var doties uz lielajiem iepirkšanās centriem, piemēram, Alfa, Mols, Origo vai Spice, kā arī apmeklēt konkrētu zīmolu veikalus, piemēram Zara, Aldo u.t.t. H&M dažām precēm piedāvā līdz pat 70% atlaidi, lielākajai daļai preču atlaide ir līdz 50%. Līdzīgi piedāvājumi atrodami arī Mango, Zara u.tml. veikalos.

Vasaras izpārdošanu laiks citās valstīs

Austrija: no jūlija līdz augusta beigām;
Bulgārija: no jūlija beigām līdz augusta beigām;
Ungārija: vasaras vidus - rudens sākums;
Grieķija: no 15.jūlija līdz 31.augustam;
Dānija: no jūnija līdz augusta beigām;
Islande: jūlija sākums - augusta vidus;
Īrija: līdz jūlija beigām;
Nīderlande: līdz augusta beigām;
Polija: no jūlija līdz augusta beigām;
Portugāle: 15.jūlijs - 15.septembris;
Rumānija: no 1.augusta līdz 31.oktobrim;
Slovākija: no jūlija sākuma līdz augusta beigām;
Slovēnija: 60 dienas, sākot no jūnija otrās pirmdienas.
Čehija: līdz augusta beigām;
Somija: līdz jūlija trešajai nedēļai;
Zviedrija: līdz jūlija beigām;
Igaunija: visu jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!