Foto: Shutterstock
Ne visi zina, ka energoefektīvās spuldzes ir uzskatāmas par videi bīstamiem atkritumiem, tāpēc pēc lietošanas laika beigām tās jāsavāc atsevišķi no citiem sadzīves atkritumiem. Iemesls – luminiscējošā viela jeb luminafors spuldzes stikla kupolā satur niecīgu dzīvsudraba devu. Piedāvājam infografiku ar instrukciju par ekonomisko spuldžu videi draudzīgu pārstrādi.

Jāatceras, ka ekonomiskās spuldzes pēc lietošanas laika beigām jānogādā specializētā savākšanas punktā. Ir arī alternatīva ‒ izlietotās spuldzes iespējams atstāt veikalā, iegādājoties vietā jaunas. Lai nodrošinātu spuldžu savākšanu un pārstrādi videi draudzīgā veidā, uzņēmums "Ekogaisma" ir izveidojis nolietoto spuldžu apsaimniekošanas sistēmu, kurā ietilpst 274 spuldžu savākšanas vietas visā Latvijā − visbiežāk tās ir bīstamo atkritumu savākšanas punkti, kur tiek pieņemti arī citu elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi. Tāpat no spuldzēm iespējams atbrīvoties lielākajos veikalos, kur tiek tirgotas elektropreces, nododot tās apmaiņā pret nopirktajām. Lai padarītu spuldžu nodošanu ērtāku, "Ekogaisma" ir izgatavojusi šim mērķim īpaši piemērotus kartona konteinerus, kas izvietoti veikalos, pašvaldību klientu apkalpošanas centros un citās sabiedriskās vietās.

Pēc spuldžu savākšanas – tās tiek nogādātas pārstrādei speciālās pārstrādes iekārtās Tumē un Liepājā, un no tām iegūtais metāls un stikls tiek izmantots atkārtoti. Ir vērts pieminēt, ka gada laikā tiek savākti un nodoti  pārstrādei daudzi tūkstoši dzīvsudrabu saturošu spuldžu, sniedzot iedzīvotājiem iespēju dot savu ieguldījumu Latvijas vides saglabāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!