Pēdējo 25 gadu laikā Eiropas robežas un to šķērsošana ir krasi mainījusies. Vietas, kas kādreiz tika stingri apsargātas, tagad var caurbraukt bez aizķeršanās un apstāšanās, neuzrādot ceļošansa dokumentus. Savukārt kādreizējie robežpunkti stāv tukši, ir pussabrukuši vai kļuvuši par apskates objektiem.

Pagājušajā nedēļas nogalē tika svinēt Vācijas atkalapvienošanās 25. gadadiena, un tieši tik gadu ir pagājis, kopš tika likvidētas Vācijas iekšējās robežas. Kopš 1995. gada Eiropas rietumu un centrālās daļas valstis izveidojušas tā saukto Šengenas zonu (līgums pie Šengenas tika parakstīts jau 1985. gadā, bet stājās spēkā tikai pēc 10 gadiem), kas būtiski samazināja robežpunktu skaitu Eiropā. 

Savukārt 2007. gada 21.decembrī arī Latvija kopā ar citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm Lietuvu, Igauniju, Poliju, Čehiju, Ungāriju, Slovākiju, Slovēniju un Maltu pievienojas Šengenas līgumam. Līdz ar to Latvijas robežas ar Lietuvu un Igauniju ir kļuvušas par Šengenas telpas iekšējām robežām, uz kurām personu kontrole vairs netiek veikta. Tagad šīs robežas var šķērsot jebkurā vietā.

Pirms tam gan daudzviet uz robežām tika uzbūvēti plaši robežkontroles punkti, kas tagad stāv tukši.

Kā Eiropas iekšējās robežas izskatās tagad, piedāvājam apskatīt fotogalerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!