Foto: Vida Press

Par vienu no šīs vasaras karstākajiem kino kumosiņiem kļuvusi filma Magic Mike XXL, kas vēsta par bariņu muskuļotu striptīzdejotāju, un šajā sakarā interese par šo nodarbi pasaulē pieaugusi.

Nesen žurnālā Deviant Behaviour publicēts amerikāņu sociologu veikts pētījums, kura mērķis bijis noskaidrot – kas cilvēkus mudina kļūt par striptīzdejotājiem.

Rezultāti gan nav pārlieku pārsteidzoši – kamēr daiļā dzimuma pārstāvēm galvenā motivācija ir ienākumi, vīrieši vairumā gadījumu šādu karjeru izvēlas, lai celtu savu pašapziņu.

Marena Skulla no Kolorādo štata universitātes Denverā divus gadus intervējusi striptīzdejotājus, kā arī iepazinusies ar viņu darba ikdienu klubos, un šie novērojumi un gūtās atziņas arī socioloģei ļāvuši izdarīt secinājumus.

Sievietēm šis darbs gandarījumu vairumā gadījumu sniedz tikai karjeras sākumā, bet vēlāk tas drīzāk rada psiholoģisku diskomfortu. Vīrieši, kuri bieži vien saņem krietni mazāk par savām daiļā dzimuma kolēģēm, turpretim no šī darba gūst sev tik ļoti nepieciešamo pašapziņas lādiņu.

"Vīrieši turpina dejot striptīzu pat tad, ja šī nodarbe nedod īpašus ienākumus," atzinusi socioloģe, šo fenomenu skaidrojot ar vīriešu un sieviešu atšķirīgo attieksmi pret to, ka tiek uztverti kā seksa objekti. 

Kamēr sievietēm visbiežāk nepatīk šāda attieksme, jo tai bieži seko uzmākšanās un pat izvarošana, vīriešiem patīk izbaudīt to, ka sieviešu publika uz viņiem raugās kā iekāres objektiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!