Lieliem un maziem izzinoša botāniskā dārza orientēšanās trasīte, augu maskarāde oranžērijā, noslēpumainā augu dzīve mēģenēs, krāšņa Latvijas selekcijas augu šķirņu izstāde un daudz kas cits gaidāms Nacionālā botāniskā dārza teritorijā.

Gadskārtējā Zinātnieku nakts Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) šogad tiks aizvadīta Latvijas simtgades zīmē, pievēršoties senai un mūžīgi jaunai augu selekcijas tēmai un tās moto: "Gleznot ar ziedputekšņiem – augu selekcija Latvijā".

Programma:
Orientēšanās trase ''Atrodi Latvijas selekcijas dārgumus'' no pulksten 17 līdz 21.

Sveču un lāpu uguns gaismās – lieli un mazi varēs doties izzinošajā botāniskā dārza orientēšanās trasītē "Atrodi Latvijas selekcijas dārgumus". Atjautīgi uzdevumi, interesanti objekti, kā arī balvas, silta tēja un ugunskurs finišā sagaidīs visus trases dalībniekus.

Lekcijas un meistarklases

Pulksten 17.15 notiks lekcija – noslēpumainā augu pasaule mēģenēs jeb "Audu kultūras selekcijā" (Dr. biol. Gunta Jakobsone). Lekcijā tiks noskaidrots, kāpēc audu kultūras sterilās mēģenēs ļauj selekcijā panākt ko tādu, kur klasiskās metodes vairs netiek līdzi.

Pulksten 18 lekciju vadīs krāšņo ziedu meistars, selekcionārs Guntis Grants. Tikšanās laikā selekcionārs stāstīs par liliju selekcijas virzieniem, kā arī par sadarbību ar Nacionālo botānisko dārzu selekcijas darbā.

Savukārt pulksten 19 interesenti varēs piedalīties meistarklasē "Selekcionāra meistardarbnīca", kur ikviens interesents varēs sajusties kā īsts selekcionārs un klātienē izmēģināt dažādus ziedu apputeksnēšanas veidus. Meistarklasi vada Guntis Grants un mag. biol. Lauma Ozoliņa.

Zinātnieku nakts laikā apmeklētāji varēs aplūkot arī dažādas izstādes.

"Veltījums" – krāšņa fotoizstāde ar Latvijas selekcijas piemēriem.
"Made in Latvia" – Latvijas selekcijas ziedu un pārtikas augu izstāde.
"Audu kultūras – šķirņu genofonda sardzē" – iespēja iejusties audu kultūru laboratorijas dzīvē.

Savukārt oranžērija izcelsies ar disko bumbu gaismu rotaļām, krāsainiem augiem. Zinātnieku nakts ietvaros oranžērijā notiks naksnīgā augu maskarāde!

Ieeja NBD no pulksten 16.30 bez maksas.

Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!