Foto: Shutterstock

Ziemassvētki jau būs pēc dažām dienām, bet līdz tam laikam jāpaspēj ne tikai sarūpēt dāvanas saviem mīļajiem, bet arī ienest mājoklī eglīti. Ko darīt, lai tā ilgāk saglabātos zaļa, lūkojam pašmāju pieredzi "Cālis" forumā un ārzemju portālu ieteikumos.

"Tavs Dārzs" ir apkopojis "Cālis" foruma aktīvistu ieteikumus un ārzemju portālu informāciju, lai eglīte pēc iespējas ilgāk būtu skaistāka un zaļāka – tāda, kura spētu izturēt vēl 2019. gada sagaidīšanu, nevis pēc pāris dienām būtu jāizmet laukā nobirušo skuju dēļ.

  • Visu par eglīšu kopšanu, rūpēm un izstādīšanu vari izlasīt plašāk šajā rakstā.

Vispirms jau der atcerēties pamatnoteikumus, proti, eglīti nelikt pie sildelementiem, tajā skaitā radiatoru un krāšņu tuvumā, bet tad, kad atbilstošākā vieta izraudzīta, var ķerties klāt pie svētku kociņa uzstādīšanas.

Ūdens – tas ir eglītes mūža ilguma un noturīguma atslēgvārds. Tiesa, jāliek aiz auss tas, ka eglītei nedrīkst liet aukstu ūdeni, bet tam, kā savulaik stāstīja stādaudzētavas ''Blīdene'' dārzkopes Solveiga Dzene, vajadzētu traukā būt siltam vai vismaz istabas temperatūrā.

Ja esi no tiem, kuriem nereti nākas piemirst lietas, kur nu vēl aplaistīt augus vai pieliet eglītes statīvā ūdeni, tad vari aizņemties ''Blīdene'' dārzkopes padomu, proti, traukā ievietot floristikas oāzi, kas ilgāk saglabās mitrumu un nodrošinās egli ar ūdeni.

No savas pieredzes "Tavs Dārzs" iesaka eglīti ievietot burkā vai citā traukā, kur iekšā ir iebērts smilšu-ūdens maisījums. Laika gaitā nāksies tikai papildināt to ar devu ūdens. Šāda eglīte būs arī nedaudz stabilāka, bet, lai tā nesāktu gāzties uz vienu sānu, tad burkā var ievietot arī skaliņus. Arī foruma "Cālis" iesaka šo pašu metodi, tiesa, tie skaliņu vietā izmanto akmeņus, kas palīdz eglītei būt stabilākai. Ja nav pa rokai ne floristikas oāzes, ne akmeņu vai malkas skaliņu, tad der arī klasisks variants – ievietot egli ūdens traukā bez kādiem palīglīdzekļiem.

Kāda "Cālis" aktīviste ieteikusi arī neierastāku metodi – egli nopūst ar matu laku, jo tad skujas labāk turas klāt. Šeit gan jāņem vērā, ka matu lakas pūšana paaugstina ugunsbīstamību, jo līdzeklis ir viegli uzliesmojošs.

Interesantu metodi "Youtube" ir ievietojis kāds lietotājs, kurš eglītes stumbrā izveido vairākus caurumus, lai tā efektīvāk uzsūktu ūdeni.

Ja arī tev ir kāds lielisks padoms, lai eglīti ilgāk saglabātu mājoklī, tad neturi sveci zem pūra, bet padalies ar to komentāru sadaļā vai arī raksti uz e-pasta adresi: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!