Lai arī cik eksotisku vai piedzīvojumiem bagātu braucienu uz ārzemēm esi iztēlojies, pirms ceļojuma plānošanas uzsākšanas rūpīgi pārbaudi konkrētā galamērķa drošības līmeni. Kuras ir tās valstis un teritorijas, ko drošības apsvērumu dēļ 2019. gadā neiesaka apmeklēt?

Kompānija "International SOS" sadarbībā ar konsultējošo uzņēmumu drošības jautājumos "Control Risks" izveidotā ceļošanas riska karte ataino bīstamības līmeni katrā valstī, kas balstīts uz šī brīža draudiem no vairākiem aspektiem – terorisms, sociālie nemieri, kā arī noziedzības līmenis. Kā skaidro laikraksts "Independent", izvērtējot riska līmeni katrā valstī, tikusi ņemta vērā arī drošības un neatliekamās palīdzības dienestu efektivitāte un valsts spēja reaģēt dabas katastrofu gadījumos. Kartē uzskaitītas piecas riska kategorijas: nenozīmīgs (zaļā krāsā), zems (dzeltenā), vidējs (oranžā), augsts (sarkanā) un ekstrēms (tumši sarkanā).

Nenozīmīga riska kategorijā iekļuvušas pavisam nedaudzas valstis, piemēram, Luksemburga, Dānija, Slovēnija, Šveice, Norvēģija, Somija, Islande, kā arī pavisam niecīgam riskam ir pakļauta Grenlande.

Zema riska kategorijā iekļuvušas valstis, kurās ir zems vardarbības un nozieguma līmenis, tās ir efektīvi neatliekamās palīdzības dienesti un terorisma draudi šajās valstīs ir ļoti reti. Šajā kategorijā ietilpst Latvija, Igaunija un Lietuva, Vācija, Francija, Irāna, Ķīna, ASV, Kanāda un daudzas citas.

Kā vidēja riska valstis noteiktas Krievija, Turcija, Saūda Arābija, Brazīlija un citas, savukārt kā augsta riska valstis galvenokārt drūzmējas Āfrikā (tostarp daļā Ēģiptes, Nigērijas) un Amerikas centrālajā daļā (tostarp daļā Meksikas, kā arī Venecuēlā). Starp citu, Ārlietu ministrija nupat aktualizēja ceļojuma brīdinājumu saistībā ar situāciju Venecuēlā, kurā "stingri aicina neapmeklēt" šo valsti, savukārt valstspiederīgajiem, kas tur atrodas, tiek ieteikts izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties.

Runājot par ekstrēmu riska līmeni, jāatzīmē Afganistāna, Sīrija, Lībija, Mali un citas. Plašāk ar šīs kartes saturu iespējams iepazīties šeit.

Foto: Kadrs no video
(ekrānuzņēmums veikts 30.01.2019., interaktīvajā kartē informācija tiek atjaunota)
Līdzīga interaktīvā karte izveidota arī Ārlietu ministrijas mājaslapā, kur ikvienam ceļotājam pirms savu brīvdienu plānošanas ārzemēs būtu vērts pārliecināties par drošību galamērķī, izvēloties konkrēto valsti. Savukārt plašāk par katru valsti vai to teritorijām, kurām ir ceļojumu brīdinājumi, lasi šeit.

Pirms došanās ārpus Latvijas Ārlietu ministrija aicina:

  • noskaidrot, vai uz izvēlēto valsti/teritoriju ir droši ceļot;
  • pārbaudīt ceļojuma dokumentu derīguma termiņu;
  • Latvijas Valsts robežsardzē noskaidrot, kādi dokumenti nepieciešami bērnam;
  • noskaidrot, vai ir nepieciešama vīza;
  • noformēt ceļojumu apdrošināšanu un Eiropas veselības apdrošināšanas karti;
  • papildus noformēt privāto apdrošināšanu;
  • noskaidrot visu par vakcīnu nepieciešamību;
  • reģistrēties Konsulārajā reģistrā;
  • ārkārtas situācijā zvanīt uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni: +37126337711;
  • ielādēt savā viedtālrunī mobilo aplikāciju "Ceļo droši".

Ko darīt, ja jau esi galamērķī un iestājusies krīzes situācija?

"Tūrisma Gids" un Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāvji jau skaidroja, ka ja vietā, kur atrodies, notikusi kāda nelaime, terora akts vai kāda cita neparedzēta krīzes situācija, tad svarīgi, pirmkārt, paziņot saviem tuviniekiem, ka ar tevi viss ir kārtībā. Ja cilvēks nav reģistrējies Konsulārajā reģistrā, Konsulārais departaments nevar ar viņu sazināties un pārbaudīt, vai viņš ir cietis. Tādēļ Ārlietu ministrija šādās situācijas aicina izmantot kaut vai sociālos tīklus, lai paziņotu, ka viss ir kārtībā un nomierinātu tuviniekus.

Tāpat, ja ir iespējams, vēlams sekot līdzi aktuālajai vietējajai informācijai. Savukārt, ja nepieciešama palīdzība, jāzvana uz Konsulārā departamenta diennakts dežūrtālruni (+37126337711). Krīzes gadījumos Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāvji aicina arī sazināties ar Latvijas vēstniecību attiecīgajā valstī.

Plašāk ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāvju ieteikumiem dažādās krīzes situācijās, var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!