Elektroenerģijas cenas pēdējo mēnešu laikā ir viens no karstākajiem tematiem, kas daudziem, saņemot pēdējo rēķinu, lika pārsteigumā ieplēst acis. Šis fakts vēl vairāk nekā iepriekš licis pārskatīt savus ikdienas paradumus, taču – vai maz zinām, cik daudz elektrības katra ierīce patērē? Ja ledusskapis, televizors un veļasmašīna ir elektroierīču klasika, tad decembrī šim sarakstam pievienojas Ziemassvētku rotājumi spuldzīšu virteņu izskatā, par kuru skaisto spīdēšanu maksāsim jau pavisam drīz.

"Elektrum" Energoefektivitātes centra projektu vadītāja Rūta Liepniece skaidro, ka, skatoties uz standarta mājsaimniecību, kura nav pieblīvēta ar dažādām elektroierīcēm, viens no lielākajiem patērētājiem ir elektriskā plīts virsma, ja to lieto katru dienu. "Ja mājoklī nav elektriskās plīts virsmas, lielākais patērētājs varētu būt ledusskapis un saldētava – īpaši tad, ja šī ierīce ir iegādāta pirms vairākiem gadiem." Liepniece arī piebilst – ja runa ir par vienlīdz efektīviem ledusskapjiem, lielākai ierīcei būs arī lielāks elektrības patēriņš.

Ja mājoklī karsto ūdeni silda ar elektrību, lielākais patērētājs būs elektriskais ūdens sildītājs, t.i., boilers vai caurplūdes sildītājs, turpina Liepniece. Savukārt, ja nodrošina elektrisko apkuri, tā būs lielākā patērētāja. "Vēl viens liels patērētājs ir elektriskais veļas žāvētājs, kas patērē pat vairāk elektrības nekā ledusskapis. Ja mājoklī ir televizors ar lielu ekrānu, kas tiek lietots ik dienu un vairākas stundas dienā, televizors arī var būt viens no lielākajiem patērētājiem," tā speciāliste.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!