Foto: Shutterstock
Gan apkures, gan elektrības lielie rēķini cilvēkos raisījuši pārdomas – dažs izvēlas vakariņot sveču gaismā, tādējādi elektrību patērējot par kripatiņu mazāk, savukārt citi apsver iespēju mainīt gāzes katlu pret citu apkures iekārtu, kuras kurināmais izmaksās lētāk. Tomēr, pirms sper nopietno soli par labu apkures iekārtas maiņai, apdomā, vai, nedaudz pamainot savu paradumus, vienlaikus nemazināsi summas, kas jāizdod rēķinu apmaksai. Lūk, pavisam vienkāršs veids, kas palīdzēs ietaupīt!

Cenas nav prognozējamas nevienam no apkures veidiem, jo pašlaik cena ceļas kā gāzei, tā šķeldai, elektrībai un citiem kurināmajiem, skaidro RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūta katedras vadītājs profesors Anatolijs Borodiņecs, piemetinot, ka vienīgā iespēja, lai cenu kāpumu neizjustu tik krasi, ir ēkas nosiltināšana. Tomēr nevajag skumt ar klēpī saliktām rokām, jo rēķinā redzamo summu iespējams nedaudz pazemināt, arī nemainot apkures iekārtu un nenosiltinot ēku.

Kā izrādās, arī piedomājot pie ūdens sildīšanas, iespējams ietaupīt uz apkuri, sarunā ar "Delfi Māja&Dārzs" norādīja SIA "Enerģija G" pārstāvis Guntis Šantars. "Karstā ūdens sagatavošana prasa būtisku siltuma enerģijas daudzumu, tāpēc noregulē temperatūru pēc iespējas zemāku, tomēr ne zemāku par +45 grādiem, jo tad slēgtās ūdenstilpnēs var veidoties baktērijas," teic Šantars. Savukārt, ja karstais ūdens tiek uzsildīts boilerā, izmanto automātikas iespējas un uzstādi ūdens temperatūru atbilstoši diennakts stundai – nakts laikā, piemēram, pavisam noteikti nav nepieciešams uzturēt ūdeni +60 grādu pēc Celsija temperatūrā.

Bet pats vienkāršākais triks – vienmēr atstāj ūdens maisītājus (krānus) aukstā ūdens pozīcijā, jo bieži vien ūdens maisītājs tiek atvērts tikai uz brīdi, lai noskalotu rokas, saslapinātu lupatiņu vai traukā ielietu ūdeni, un, ja maisītājs atradīsies karstā ūdens pozīcijā, ieslēgsies katls un tiks iztērēts karstais ūdens no tvertnes, palielinot arī siltuma enerģijas patēriņu.

Citus visnotaļ noderīgus ieteikumus, kā ietaupīt, nemainot apkures sistēmu, atradīsi šajā "Delfi Plus" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!