Foto: Shutterstock
Pirms sava dīķa ierīkošanas ir vairākas lietas, kas jāņem vērā un bez kurām nav iespējama darbu uzsākšana – projekta izstrāde, vietas izvēle, ģeoloģiskā izpēte. Viens no nozīmīgākajiem posmiem visā šajā dīķa rakšanas procesā ir dokumentācija, lai process būtu legāls.

Marta Bleija, uzņēmuma "Mans dīķis" mārketinga daļas vadītāja un valdes locekle, norāda, ka visa nepieciešamā dokumentācija atkarīga no dīķa virsmas platības – ja tā nepārsniedz pushektāru, tad dīķis klasificējas kā 1. grupas hidrobūve vienas zemes vienības robežās.

Dokumenti, ko nepieciešams iesniegt būvvaldē papildus izstrādātam paskaidrojuma rakstam (to izstrādāt var tikai sertificēti projektētāji) par dīķa izveidi:

  • tehniskie vai īpašie noteikumi, ja tos nosaka normatīvie akti;
  • paredzētās dīķa vietas fotofiksācija;
  • zemes robežas plāns vai derīgs topogrāfiskais plāns mērogā 1:500;
  • ja darbi paredzēti meliorētā zemē, jāpievieno arī zemes īpašuma meliorācijas pases vai meliorācijas kadastra datu kopija ar iezīmētu dīķa atrašanās vietu un galvenajiem parametriem (garumu, platumu, dziļumu u.c.);
  • paredzamā dīķa plāns atbilstošā vizuāli uztveramā mērogā (M 1:500; M 1:1000; M 1:2000; M 1:5000), kurā norādīti paredzētā dīķa galvenie parametri (garums, platums, dziļums u.c.).


Ja plāno dīķi lielāku par pushektāru, tad dīķa ierīkošanas process būs laikietilpīgāks, un speciāliste norāda, ka šādā gadījumā rakšanas darbu iesniegumam jāpievieno arī būvprojekts minimālā sastāvā.

Pirms dīķa projektēšanas uzsākšanas nepieciešami šādi dokumenti vai to kopijas:

  • zemes robežu plāns vai kopija no nekustamo īpašumu kadastra kartes, zemes vienības situācijas plāna;
  • ja projekts skar meža zemi, meža zemju plāns, kurā iezīmēta zemes vienība, kurā paredzēti būvdarbi;
  • ja zeme ir meliorēta, nepieciešama zemes īpašuma meliorācijas pase;
  • ja dīķis iecerēts meža teritorijā, jāpievieno meža inventarizācijas dokumenti un meža zemes transformācijas atļauja, kā arī plānošanas un arhitektūras uzdevums.


Speciāliste norāda, ka dīķiem mērogā M1:500, M1:1000 vai M1:2000 jāizstrādā būvprojekts uz topogrāfiskā plāna, kā arī jāpievieno hidrotehniskās būves tehniskās pārraudzības atzinums saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 550. Būvprojekta tehnisko risinājumu pamatošanai apkopo informāciju par agrāk veiktajiem inženierizpētes darbiem un, ja nepieciešams, veic ģeotehniskās, hidromelioratīvās un hidrometeoroloģiskās izpētes darbus un esošo būvju uzmērījumus. Gadījumos, kad dīķa ierīkošanai nav nepieciešams ietekmes uz vidi novērtējums, jāpievieno no Valsts vides dienesta (VVD) reģionālās pārvaldes saņemtie tehniskie noteikumi. Kārtību, kādā reģionālā vides pārvalde izdod tehniskos noteikumus, nosaka MK noteikumi Nr. 30.

Vairāk par dīķa rakšanas darbiem, kas jāņem vērā, lai ūdenstilpe pildītu savas funkcijas, un ar ko vispār sākt, ja vēlies savā īpašumā ierīkot dīķi, lasi rakstā "Pašam savs dīķis: rakt vai nerakt, tāds ir jautājums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!