Vasara ir brīnišķīgs laiks, lai apceļotu vietējās āres, aizmirstot par steigu un novērtējot apkārtnes skaistumu. Un kā gan vēl labāk iepazīt Latviju, ja ne dodoties ceļā ar velosipēdu? Īpaši izstrādāti velomaršruti, kur padomāts arī par apskates objektiem atpūtas pauzēs, atrodami visos Zemgales novados. Vajag tikai mīt pedāļus un pavērsies ceļi uz skaisto Latvijas dabu, stāsta Zemgales plānošanas reģiona pārstāve Ilze Lujāne.

Aizkraukles novads

40 kilometrus garais maršruts savieno trīs Daugavas ciemus un pilsētas – Skrīverus, Aizkraukli un Koknesi, kuru apskatei noteikti jāieplāno papildu laiks. Maršrutā var apskatīt dažādus lieliskus objektus, piemēram, bioloģisko saimniecību "Ragāres", Aizkraukles pilskalnu un viduslaiku pilsdrupas, saimniecību "Rīta putni" un Kokneses viduslaiku pilsdrupas. Posmā no Skrīveriem līdz Aizkrauklei var izbaudīt stāvas nogāzes, savukārt līdz Koknesei – plašus laukus un neskartu dabu. Līdz galapunktam Likteņdārzā var nokļūt, arī pārceļoties pāri Pērsei un Daugavai ar laivu.

Bauskas novads

Maršruts Bauska – Brukna – Skaistkalne – Brunava – Bauska (numur 402) ir aptuveni 98 kilometrus garš un apskates vietām bagāts. Maršruts ir piemērots divu dienu izbraucienam, un ļauj iepazīt Zemgali un tās ļaudis. Apļveida velomaršrutu ir ieteicams sākt no Bauskas vecpilsētas, tālāk pēc izvēles dodoties Vecsaules vai Bangu virzienā. Te sanāks braukt gan pa šoseju un lauku ceļiem, gan cauri mežiem, bet Ērgļos Mēmele būs jāšķērso, izmantojot gājēju tiltiņu. Izbrauciena vērts ir arī alternatīvais loks caur Bruknu.

Vairāk informācijas www.visit.bauska.lv.

Dobeles novads

Aptuveni 20 kilometrus garais velo ceļš (numur 406) sākas no Latvijas valsts mežu (LVM) atpūtas vietas pie Zebrus ezera. Tālāk caur Bikstiem jādodas līdz Svētes ezeram, bet pēc tam caur Slagūnes kapiem jāatgriežas sākumpunktā. Maršruts pārsteigs ar Zemgalei netipiski paugurainu ainavu un ceļu līkločiem, kas prasīs arī fizisku piepūli. Ceļojot gida pavadībā, velobraucēji varēs atklāt dažādas kulta un teiksmu vietas Zebrus ezera apkārtnē, bet tie, kam vēl nebūs gana, maršrutu var pagarināt līdz pat Pokaiņu mežam. Ceļa posms pa Krievkalniem būs īpaši ainavisks, taču arī fiziski smags.

Jēkabpils novads

Šis maršruts būs īstais tiem, kas labprāt savieno kustības prieku ar kultūras izzināšanu un piedzīvojumiem. Ceļa garums ir 28 kilometri un tajā var iepazīt Raiņa bērnības takas, kā arī sadzirdēt vēja šalkoņu koku galotnēs. Kā gan citādi – maršruts ved pa meža un vietējiem ceļiem cauri diviem klusiem un mazapdzīvotiem ciemiem: Tadenavu un Kaldabruņu. Ciemi ir bagāti ar dažādiem kultūrvēsturiskiem un mākslas objektiem.

Noderīgi: maršruta karti digitālā formātā iespējams lejupielādēt mājaslapā visit.jekabpils.lv.

Jelgavas novads

Izbraucot septiņu kilometru garu maršrutu (numur 420), kura sākuma un beigu punkts ir Ozolnieku dzelzceļa stacija, ikviens var iepazīt Ozolnieku pilsētvides skaistumu. Turklāt, dodoties ceļā, varēs ne tikai apskatīt pilsētu un ezera promenādi, bet arī novērtēt velobraucējiem draudzīgo infrastruktūru, jo maršruta nozīmīgākā daļa ved pa gājēju un velo celiņiem.

Savukārt maršruts "Pa pirmā Valsts prezidenta pēdām" iepazīstina ar Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzīves un darbavietu. Gleznaini ir arī Teteles parks un medību skatu tornis no kura paveras neaizmirstams skats uz Lielupi un Zemgales līdzenumiem. Maršruta sākuma punkts atrodas Jelgavā, dzelzceļa stacijā „Cukurfabrika", bet gala punkts Jelgavā, dzelzceļa stacijā „Jelgava". Maršruta kopējais garums 45 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!