Foto: Shutterstock

Režisora Vesa Andersona filmu estētikas iedvesmots, Valijs Kovals pirms pāris gadiem izveidoja "Instagram" kontu "Accidently Wes Anderson". Viņš (un nu jau vesela cilvēku komanda no visas pasaules) apkopo unikālo, simetrisko, netipisko, atšķirīgo dizainu un apbrīnojamo arhitektūru, kas raksturīga Andersona filmās redzētajam, vēsta "Conde Nast Traveller"..

Tās ir īstas vietas, kas izskatās kā no režisora fantāziju pasaules. "Instagram" kontam "Accidentally Wes Anderson" ir 1,6 miljoni sekotāju, savukārt 2020. gadā izdota grāmata ar tādu pašu nosaukumu, kurā iekļautas vairāk nekā 200 interesantākās vietas no teju 2000 "Instagram" kontā publicētajām, turklāt tās visas akceptējis pats režisors. Aplūko 10 vietas, kas apkopotas grāmatā, un gūsti iedvesmu savam nākamajam ceļojumam, īpaši, ja esi Andersona darbu cienītājs.

Izdevums "Condé Nast Traveller" citē pašu režisoru, kas iedvesmojis unikālo "Instagram" kontu: "Grāmatā apkopotas fotogrāfijas, kuras uzņēmuši cilvēki, kurus nekad neesmu saticis. Turklāt tajās atspoguļotas vietas un lietas, kuras vēl neesmu redzējis, taču plānoju to izdarīt. Ņemot vērā, ka tās ir aptuveni 200 vietas, tad to apceļošana man var aizņemt pat vairākas desmitgades. Toties tagad es saprotu, ko nozīmē būt "nejauši par mani"."

Viesnīca "Opera", Čehija

Sārti rozā viesnīcu Prāgā, kas atgādina gardu konditorejas izstrādājumu, 1918. gadā nopirka Karels Ceška (Karel Ceška). Taču Eiropā brieda Otrais pasaules karš, kas stipri ietekmēja viesnīcas likteni. 1945. gadā, kad krievi ieņēma Prāgu, tika nacionalizēta arī viesnīca "Opera". Tikai pēc Padomju Savienības sabrukšanas viesnīca atgriezās savu īsto īpašnieku rokās, un līdz pat šodienai tā darbojas visā savā krāšņumā.

Centrālā ugunsdzēsēju stacija, ASV

Šī unikālā celtne atrodas mazā Teksasas štata pilsētā Marfā. Savulaik tā tika dibināta kā ūdens pietura, kur uzpildīt tvaika dzinējus, bet mūsdienās kļuvusi par mājām vienam no populārākajiem mākslas festivāliem ASV. "Marfa Open" ik gadu pulcē apmēram 40 tūkstošus apmeklētāju.

"Crawley Edge" laivu māja, Austrālija

Kādreiz Nattrasu ģimenes mazajai laivu mājai draudēja nojaukšana, taču nu tā kļuvusi par visvairāk fotografēto vietu visā Pērtā.

Roberta kotedžas, ASV

1928. gadā AJ Klarks nopirka zemes gabalu piejūras kūrortā Oušensaida (Oceanside) Kalifornijas štatā. Tur viņš uzcēla 24 kotedžas, kuras joprojām var īrēt. Savukārt kotedžu savdabīgajam dizainam bija liela loma visas pilsētas apbūvē.

Piestātnes ēka, Jaunzēlande

Teju gadsimtu līdz Glenorhi (Glenorchy) apmetnei varēja nokļūt vien ar tvaikoni. Tā kā lielākā rosība notika tieši piestātnē, ar laiku tā kļuva par pilsētas centru. Arī tad, kad tika uzbūvēti ceļi un piestātnes ēka zaudēja savu nozīmi, vietējie iedzīvotāji to joprojām uztur kārtībā.

Ameras forts, Indija

Ameras forts Radžastānā – karaliskā pils un militārais cietoksnis, atrodas kalnā pie Maotas ezera. Forts būvēts četros līmeņos, kur katram ir savs pagalms. Kaut arī no ārpuses forts izskatās ļoti askētisks, tomēr tā iekšpuse atklāj detaļu eklektiku.

Gaisa vagoniņš Ķelnē, Vācijā

Ķelnes trošu ceļš ved virs Reinas upes. No šī burvīgā sarkanā vagoniņa paveras skats uz visu pilsētu, tostarp neticami majestātisko Ķelnes katedrāli.

"Nagashima Spa Land", Japāna

Japānas pilsētā Kuvanā atrodas īsta arhitektūras pērle – amerikāņu kalniņi "Baltais ciklons". Kā amerikāņu kalniņus var padarīt īpašus? Uzbūvējot tos no koka. Turklāt Japānā – valstī, kur ir ļoti stingri koku izciršanas noteikumi.

Lisabonas tramvaji, Porugāle

"Ascensor da Bica" ir viens trīs slavenajiem Portugāles tramvajiem, kas būvēti 1892. gadā. Mūsdienās brauciens ar koka tramvaju kļuvis par vienu no populārākajām tūristu atrakcijām Lisabonā, kuras laikā var gan apskatīt populārākās apskates vietas, gan izbaudīt vairāk nekā 100 gadus veco transportlīdzekli.

Vrangelas pasta nodaļa, ASV

Vrangela ciemats (Wrangell) atrodas uz Aļaskas salas. Kaut arī ciematu apdzīvo vien 3000 iedzīvotāji, viņiem pasta pakalpojumi ir ārkārtīgi svarīgi. Taču tā nav vienkārša pasta nodaļa, tās sienas rotā 1940. gadā unikālais gleznojums, kas tika veidots Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!