Foto: Shutterstock
Augiem, tāpat kā cilvēkiem, nepieciešama pārtika. Augu pārtiku saucam par mēslojumu, un biežākā kļūda, ko cilvēki pieļauj, lietojot mēslojumu, ir augu pārbarošana. Pārmērīgā dedzība un vēlme, lai augs izaugtu ātrāk, būtu kuplāks, veselīgāks un ziedošāks, izdara savu ļaunumu: roka it kā nejauši "paslīd" iedot mazliet vairāk, nekā rakstīts uz iepakojuma... Un kas notiek tālāk? Pārbarošana augu var nogalināt. Viedokli par pārbarošanu, brīdinājuma zīmēm un glābšanu jautājām agronomijas zinātņu doktorei Valentīnai Polei.

Uz jautājumu, vai var pārmērīgi pārmēslot augus, Valentīna Pole atbild: "Jā un pat diezgan viegli!" Izvēlēties mēslojumu savam dārzam nav vienkārši. Apgūt mēslošanas principus un zināt dažādo kultūru vajadzības un to, kā labāk kombinēt mēslojuma veidus, var tikai ar laiku. Tikai no malas šķiet, ka zupu izvārīt un dārzu uzturēt ir tīrais nieks. Bet pat pieredzējuši dārznieki mēdz kļūdīties gan pārbarojot, gan nepareizi izvēloties mēslojuma veidu.

Tomēr, lai gan apzināmies, ka pārmērīgas mēslošanas dēļ augi var iet bojā, nevajadzētu bīties no šī dārzkopībā gana sarežģītā pienākuma, jo augus vajag pabarot!

Brīdinājuma zīmes

Kas var notikt, pārbarojot augu?

Valentīna Pole akcentē, ka, rūpīgi pieskatot augu, brīdinājuma pazīmes var pamanīt jau laikus. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!