Fоtо: LETA/Kiur Kaasik/ŽYGIMANTAS GEDVILA
Līdz garajām ziemas brīvdienām kāds laiciņš, bet Baltijas valstu galvaspilsētās jau radīta Ziemassvētku un Jaunā gada noskaņa. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas galvenās Ziemassvētku egles jau uzstādītas un priecē iedzīvotājus un viesus. "Delfi" nolēma tās salīdzināt, kā mēs to darām katru gadu.

Pērn par balsojuma uzvarētāju kļuva mūsu pašu – Rīgas – Ziemassvētku egle. Kura egle "Delfi" lasītāju vērtējumā iegūs pirmo vietu šogad?

Rīga


Fоtо: LETA

Rīgas galvenās Ziemassvētku egles tika iedegtas Pirmajā adventē, 3. decembrī. Pirmā tika iedegta svētku egle Rātslaukumā. Klātesošie kopā skaitīja pēdējās sekundes, pirms eglē iemirdzējās rotājumi. Pirms tam sanākušie noklausījās svētku koncertu Ievas Sutugovas, Ata Ieviņa un vokālās grupas "Fortuna" izpildījumā.

No Rātslaukuma lielākā daļa apmeklētāju devās uz Doma laukumu, uz otrās lielās egles iedegšanu, kuru muzikāli izdaiļoja koris "Latvija" un bērnu vokālais ansamblis "Knīpas un knauķi".

"Delfi" pastāstīja Rīgas galveno Ziemassvētku egļu dizaina autori, šogad izvēlētā tēma Doma laukuma eglei bija "Ziemas putniņi", kas spoži iemirdzējās starp staltās skaistules apsnigušajiem zariem, savukārt Rātslaukuma egle eleganti sasaucās ar Melngalvju nama stilu.

Pie egles Doma laukumā darbojas Ziemassvētku tirdziņš. Šeit var apskatīt un iegādāties suvenīrus, pašdarinātus izstrādājumus un amatnieku darinājumus, kā arī nogaršot dažādus ēdienus un dzērienus no vairāk nekā 80 tirgotājiem.

Latvijas amatnieki piedāvā dzintara rotaslietas, trikotāžas un ādas izstrādājumus, rotaļlietas, sveces un adījumus.

Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā mieloties var ar tradicionālajiem svētku ēdieniem un dzērieniem – piparkūkām, pelēkajiem zirņiem, skābiem kāpostiem, desiņām, karstvīnu, kā arī ar citiem iecienītiem ēdieniem, piemēram, plovu, boršču, beļģu vafelēm, pildītajām pankūkām, Latvijas augļu vīniem un citiem gardumiem.

Tāpat kā iepriekšējos gados, tirdziņā īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem; brīvdienās rīdziniekus un pilsētas viesus tirdziņā sagaidīs Ziemassvētku vecītis un rūķi. Varēs vizināties karuselī, nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, apskatīt dzīvas aitas un vizināties ar poniju.

Tallina

Fоtо: KIUR KAASIK/DELFI MEEDIA

Šogad uzstādīšanai Tallinas Rātslaukumā tika atlasītas 15 egles, kas ir diezgan maz, salīdzinot ar 26 eglēm, kas tika pieteiktas pērn. Par gada galveno izvēlēta kupla 14 metrus augsta egle no Nabalas ciema Kijles pagastā. Lai arī citas sākotnēji izvēlētās egles bija garākas par gala variantu, tām bija trūkumi: piemēram, tās auga šķībi vai bija retāki zari vienā pusē.

Ziemassvētku tirdziņš Tallinas Rātslaukumā ir atvērts katru dienu no pulksten 11 līdz 20, tas darbosies līdz pat 2024. gada 7. janvārim. Karstie dzērieni un ēdieni ir pieejami no svētdienas līdz ceturtdienai no pulksten 10 līdz 22, piektdienās un sestdienās no pulksten 10 līdz 23. Starp citu, kā parādīja neliels Igaunijas "Delfi" veikts pētījums, cenas tirgū, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir augušas diezgan būtiski.

Piemēram, glāze karstvīna "Vana Tallinn" maksā 7 eiro, cits alkoholisks karstvīns – 6 eiro, bet lētākais bezalkoholiskais karstais dzēriens būs par 5 eiro. Interesanti, ka lielveikalā "Maxima" vesela pudele "Vana Tallinn" karstvīna dzēriena maksā tos pašus 7 eiro. Salīdzinājumam: pērn bezalkoholiskais karstvīns maksāja 3 eiro, alkoholiskais – 4-5 eiro.

Ja jūs nelietojat alkoholu, par kafiju vai kakao būs jāšķiras no četriem eiro.

Tomēr uz tirdziņu var iet ne tikai paēst, bet arī papriecāties. Kultūras pasākumi un koncerti uz lielās skatuves notiks piektdienās un sestdienās no pulksten 17 līdz 19 un svētdienās no pulksten 12 līdz 14. Ziemassvētku vecīša māja ir atvērta katru dienu no pulksten 12 līdz 18.

Plašāka Tallinas Rātslaukuma pasākumu programma apskatāma ŠEIT.

Viļņa

Fоtо: Publicitātes foto

Tradicionāli svētku laiks Viļņā sākas ar Ziemassvētku egles iedegšanu, kas simbolizē siltumu un prieku. Lietuvas galvenā Ziemassvētku egle, kā ierasts, priecē acis Katedrāles laukumā. Iedegšanas ceremonija notika 1. decembrī.

Pēdējo reizi dzīvu egli Viļņā izrotāja 2010. gadā.

Katedrāles laukuma Ziemassvētku egles māksliniecisko kompozīciju šogad veidojusi apvienība "Lumidėja". Līguma summa, saskaņā ar kuru būvuzņēmējs uzstādīja eglīti, ir 89 500 eiro (ar PVN). Ziemassvētku egle Katedrāles laukumā būs apskatāma līdz 7. janvārim.

Līdz 1. janvārim pie egles darbosies Ziemassvētku tirdziņš.

Tradicionālais Ziemassvētku vilciens šogad kursēs no 1. decembra līdz 7. janvārim. Brauciens ilgst 30 minūtes. Vilciens nekursēs publisku pasākumu – egles iedegšanas, Ziemassvētku skrējiena un Jaunā gada sagaidīšanas – laikā.

Pils pagalmā tiks atklāta slidotava 700 kvadrātmetru platībā. Pirmie divi seansi (pulksten 10 un 11.15) būs bez maksas: darba dienās bērniem no 3 līdz 14 gadiem un pensionāriem, bet brīvdienās – visiem. Slidotava darbosies līdz 16. februārim.

Viļņas iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt ne tikai slidotavu, bet arī Ziemassvētku vecīša rezidenci (atvērta līdz 7. janvārim), kā arī vakara šovu. Biļetes uz šiem pasākumiem var iegādāties vietnē "Kakava.lt".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !