Foto: Shutterstock

Puse Latvijas iedzīvotāju gatavojas Ziemassvētkiem, dekorējot
mājokli un rotājot eglīti, ko uzskata par svarīgāko svētku elementu. Tomēr piemērotas eglītes izvēle un tās dekorēšana dažkārt var izrādīties ļoti sarežģīts uzdevums. "Ikea" interjera dizainers Darius Rimkus dalās padomos, kurus var realizēt jebkurā mājoklī, padarot gatavošanos gada gaišākajiem svētkiem vēl patīkamāku un sirsnīgāku.

"Simboliskākais Ziemassvētku brīvdienu elements ir Ziemassvētku eglīte. "Ikea" Ziemassvētku aptaujas rezultāti liecina, ka 57 procentiem Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku eglīte ir svarīgākais svētku elements. Otrajā vietā ir mazāki dekori un svētku aksesuāri, kas tiek izvietoti visā mājoklī, bet trešajā – Ziemassvētku gaismiņu virtenes un sveces," stāsta Darius Rimkus.

Vieta eglītei

Izvēloties Ziemassvētku eglīti savai mājai, vispirms jāizlemj, vai tā tiks novietota ārā vai iekštelpās. "Ja izvēlies eglīti novietot iekštelpās, vispirms novērtē, cik daudz vietas mājā vari atvēlēt eglītei un kāds ir griestu augstums. Pēc tam izlem, vai šogad izmantosi dabīgo Ziemassvētku eglīti vai mākslīgo," ieteikumos dalās Rimkus.

"Mākslīgās Ziemassvētku eglītes ir lieliski piemērotas tiem, kuri nevēlas tīrīt nokritušās skujas," piebilst interjera dizainers. "Tām ir visdažādākie izmēri un formas – eglīšu augstums svārstās no sešiem līdz 210 centimetriem, arī to platums ir ļoti atšķirīgs. Mazāka eglīte būs lietošanai drošāka, ja mājoklī ir arī mājdzīvnieki un mazi bērni. Mākslīgo eglīti var izvēlēties atkarībā no vietas, kur to pēc tam paredzēts uzglabāt. Lielākas eglītes var kompakti uzglabāt, tās izjaucot un kārtīgi sapakojot. Tad tās neaizņems daudz vietas," uzsver Rimkus.

Mazākā mājoklī, kur vieta Ziemassvētku eglītei ir ierobežota, var izmantot citus alternatīvus risinājumus, piemēram, nelielu eglīti, kas veidota no koka un metāla materiāliem, dekoratīvu papīra eglīti vai pat LED galda lampu, kurai ir eglītes forma. "Eglīti var izgatavot arī no mājās esošajām lietām – grāmatām, rotājumiem vai LED virtenēm, piestiprinot tās pie sienas eglītes formā," piebilst Rimkus.

Viens pamattonis un forma

Šogad trīs galvenās Ziemassvētku dekorēšanas tendences ir: dekori sarkanos toņos kombinācijā ar neitrāliem toņiem, "rustic" jeb lauku stils ar odziņu, kā arī dabas iedvesmots skaistums. Šīs tendences var ienest mājoklī, pievienojot dažādus akcentus eglītei un citur interjerā.

"Izplatītākā kļūda, dekorējot eglīti, ir izvietot uz tās rotājumus visās iespējamajās krāsās un formās. Vislabāk eglītei izvēlēties vienu pamatkrāsu un vienotu rotājumu formu. Piemēram, šogad var izvēlēties sarkanu pamatkrāsu, ko papildināt ar diviem papildu toņiem vai diviem dažādas formas eglīšu rotājumiem. Tādā veidā rotājumi un dekorācijas radīs vienotu kopskatu," skaidro interjera dizainers.

"Ja eglīti dekorējat, izmantojot rotājumus – bumbiņas –, noteikti novietojiet mazākās bumbiņas augšpusē un lielākās – apakšā. Un, papildinot rotājumus ar LED gaismas virtenēm, noteikti sāciet tās izvietot no augšas, kārtojot to apkārt eglītei. Virtenes akumulatora bloku uzmanīgi jānovieto uz zemes. Jāpievērš uzmanību arī savam mājokļa stilam – skandināvu askētiskajā interjerā iederas mazāk dekorāciju, savukārt klasiskais interjers var būt ar dekorācijām bagātāks," uzsver interjera dizainers. Viņš arī iesaka Ziemassvētku eglītes dekorācijas papildināt, pievienojot dažus mākslīgos ziedus, lai kopējo atmosfēru padarītu rotaļīgāku.

Tie, kuri dod priekšroku visam dabiskajam, var izvēlēties eglīšu rotājumus no niedrēm vai salmiem, tekstila vai papīra. "Šādam eglītes dekorēšanas stilam piestāvēs paštaisītas piparkūkas vai citi dekori. Laba ideja ir eglītes garākos zarus papildināt ar kādiem nostalģiskiem rotājumiem, kuri ir nodoti no paaudzes paaudzē," piebilst Rimkus.

Dizainers arī iesaka izmantot LED sveces, nevis īstās, kas ir lietošanai drošākas, it īpaši mājoklī, kur dzīvo bērni un mājdzīvnieki. Viņš atgādina, ka pirms eglītes dekorēšanas būtu jāpārbauda arī gaismu virtenes. Virtenes, kurās ir iestrādāts taimeris, kas pēc kāda laika izslēgs apgaismojumu, būs īpaši parocīgas lietošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!