Foto: Shutterstock
Klāt Ziemassvētku gaidīšanas laiks, un daudzās mājās tas nav iedomājams bez adventes vainadziņa, kurā četras svētdienas pēc kārtas iedegt pa svecītei. Svētku rotu var iegādāties kā veikalos, tā no rokdarbu entuziastu rokām, taču nekas nav īpašāks par vainagu, kas tapis pašu rokām un simbolizē ģimenes garu. Lai arī no malas šķiet, ka darbs ir visai piņķerīgs un laikietilpīgs, izvēloties pareizos materiālus, skaistu vainagu var radīt raiti un bez lielas piepūles.

Aizvadītajā gadā virtuālo adventes vainagu veidošanas meistarklasi portālam "Delfi" sniedza "Ziedu Darbnīca" floriste Lūcija Sičevska un "Sintijas darbnīca" dekoratore Sintija Sinka. Lūk, viņu ieteikumi, lai adventes vainaga veidošana būtu gana vienkārša, bet rezultāts – skaists. Vispirms gan ekspertes liek padomāt par to, kāds ir vainaga izgatavošanas mērķis. Jau pirms tā veidošanas jāsaprot, vai to plānots pieskaņot interjeram vai gribi realizēt kādu traku un unikālu ideju.

No kā veidot pamatni? Pamatne ir svarīga, jo bez tās vainadziņš izskatīsies plakans un nenoturēs savu formu. Gatavas salmu pamatnes nopērkamas veikalos, taču saviem spēkiem to vari izveidot no papīra, augu stublājiem vai siena, vai arī no elastīgiem bērzu zariem.

Ar ko noklāt pamatni? Ierasts risinājums ir egļu zari, taču svarīgi izvēlēties tādu šķirņu egļu zarus, kuru skujas ilgi nenobirst. "Ziedu Darbnīcas" floriste iesaka "Nobilis" šķirņu egļu zarus, kurus var atrast ziedu veikalos vai arī pasūtīt internetā. Šo šķirņu egļu zariem skujas nenobirst pat pēc diviem gadiem, rāda floristes pieredze. Savukārt no mežā savāktajiem egļu zariņiem skujas siltajos mājokļos sāks birt jau pēc nedēļas.

Svarīgi atcerēties, ka zari jāsagatavo vienādā garumā, lai vainags veidotu skaistu un proporcionālu formu.

Pamatni var noklāt arī ar citu skujeņu zariem, piemēram, priežu, tūju vai kadiķu zariem. Bet, ja gribi kaut ko atšķirīgu, tad pamatni vari noklāt arī ar čiekuriem, ķērpjiem vai citiem sauso augu materiāliem.

Svarīgi atcerēties, ka būs nepieciešama stieple, lai skujas pietītu pie vainaga pamatnes un karstā līme, ar kuru pēcāk pielīmēt dekorus.

Kādus dekorus izvēlēties? Ļaujies iedvesmai! Vari veidot minimālistisku vainagu, kas rotāts ar eikaliptu zariem vai arī kaut ko krāšņāku – bumbiņām, LED gaismiņām vai citām svētku figūrām. Ļoti glīti vainagos iederas dekoratīvās ogas, zīles, kastaņi, smilgas, kanēļu miza, kaltētas plīvurpuķes, kaltētas rozes vai citi sausie augi un kaltēti augļi, piemēram, apelsīna ripiņas. Taču visskaistāk vainags izskatīsies tad, ja netiks pārspīlēts gan ar dekoru daudzumu, gan krāsām.

View this post on Instagram

A post shared by Sintija (@sintija_si)

Lai pārliecinātos, ka izvēlētie dekori labi izskatīsies, vispirms tos izvieto uz vainaga un tikai tad pielīmē.

Kādas sveces izvēlēties? Sveču izvēle ir katra gaumes jautājums, tomēr klasiski, ja sveces ir vienādā formā, taču dažādā garumā.

Kādus drošības aspektus neaizmirst? Lai sveces vainagā droši varētu degt, nedrīkst aizmirst par speciālajiem svečturiem. Bez tiem sveces vainagā spraust un aizdegt nedrīkst. Tāpat jābūt īpaši piesardzīgam, ja vainagā tiek izmantoti sausie augi, kas ātri var aizdegties.

Ar visu adventes vainagu veidošanas meistarklasi vari iepazīties, klikšķinot šeit. Ja rokdarbi un pacietība nav tava stiprā puse, tad svētku dekoru, kurā katru svētdienu aizdedzināt pa svecītei, vari izveidot pavisam vienkārši – izmantojot tukšas vīna pudeles, kantainu koka kastīti vai pat malkas pagales. Idejas smelies rakstā "Kad nav laika taisīt vainagu: idejas vienkāršiem adventes dekoriem".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!