Foto: Hansons/SWNS/Scanpix/LETA
Nostalģija un svētku maģiskums spēj rezultēties pārsteidzošās darbībās. To pierāda arī kāda necila 100 gadus veca mākslīgā eglīte, kas, cilvēku saviļņojuma dēļ, izsolē Lielbritānijā tika pārdota par 3661 eiro, vēsta CNN.

Tika lēsts, ka nepilnus 80 centimetrus augstais kociņš ar 25 zariem, 12 ogām un sešiem maziem svečturīšiem, izsoļu namā "Hansons Auctioneers" Lielbritānijas grāfistē Oksfordšīrā tiks pārdots vien par aptuveni 70 līdz 90 eiro, taču izsoles gala cena krietni pārsniedza šo summu.

"Ziemassvētku maģija pastāv! Pasaulē pieticīgākajai Ziemassvētku eglītei ir jaunas mājas, un mēs priecājamies gan par pircēju, gan pārdevēju," sacīja izsoles uzņēmuma īpašnieks Čārlzs Hansons.

Vienkāršā un pieticīgā eglīte Lielbritānijas iedzīvotājas Dorotijas Grantas mājā nonāca 1920. gadā, kad viņai bija vien astoņi gadi. Viņa par eglīti tolaik bija "mežonīgā sajūsmā", norādīts izsoles nama paziņojumā. Tolaik viņa eglīti izrotāja ar vati, lai atdarinātu sniegu, jo pēc Pirmā pasaules kara eglīšu bumbiņas bija grezns dekors, kuru nevarēja atļauties visi. Eglīti viņa vērtēja ļoti dārgi, un tā Dorotija īpašumā bija līdz par viņas nāvei 2014. gadā. Pēc tam svētku kociņu mantoja viņas 84 gadus vecā meita Šērlija Hola.

Izsoles nama īpašnieks uzskata, ka iespaidīgā summa, par kuru nopirkta necilā eglīte, ir pateicoties Dorotijas stāstam. "Tieši tik vienkārši – Dorotija mīlēja šo koku. Tā kļuva par neatņemamu ģimenes svētku sastāvdaļu gadu desmitiem," stāsta Hansons. Viņš norāda, ka fakts, ka necila eglīte spēja sagādāt tādu prieku, atgādina mums, ka izšķērdība un pārmērība nav nepieciešama, lai gūtu Ziemassvētku maģisko noskaņu.

Izsoles nama īpašnieks minēja, ka koks varētu būt ražots dārgam Londonas universālveikalam. Lai gan tas atgādina pirmos masveidā ražotos mākslīgos svētku kociņus, ko reiz pārdeva populārais universālveikals "Woolworths", viņš uzsver, ka Dorotijas eglīte no tām atšķiras sarkanās koka pamatnes apdares dēļ.

Līdzīga eglīte, kas 1937. gadā iegādāta par 8 centiem, 2019. gadā izsolē tika pārdota par 174 eiro. Savukārt vēl viena līdzīga eglīte 2017. gadā tika izsolīta par 488 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!