Foto: AP/Scanpix/LETA
Nepilnu gadu pēc karaļa kronēšanas Lielbritānijas valsts iestādēs – skolās, tiesās, policijas iecirkņos, glābšanas dienestos, valdības mājās un tamlīdzīgi – pie sienām tiks likts oficiālais Čārlza III portrets, ziņo BBC. Sākotnēji tika lēsts, ka šāds prieks valstij izmaksās astoņus miljonus britu mārciņu, un summa radīja šūmēšanos pret monarhiju vērstā sabiedrības daļā.

Pirmdien Apvienotās Karalistes Ministru kabinets prezentējis jauno karaļa Čārlza fotoportretu. Tajā viņš pozē flotes admirāļa formastērpā ar medaļām un apbalvojumiem. Attēls uzņemts Vindzoras pilī pērn, tā autors – Hugo Burnands, kurš savulaik fotografēja arī Čārlza un Kamillas kāzas. Viņa kontā ir arī prinča Viljama un hercogienes Katrīnas laulību dienas oficiālie portreti.

Paredzēts, ka jaunais karaļa portrets būs redzams daudzviet valstī. Lai iestāde to iegūtu savā īpašumā, tām tikai jāpiesakās, un attēls bez maksas nonāks katrā iestādē. A3 formāta fotogrāfija būs drukāta uz augstākās kvalitātes papīra un ierāmēta ozolkoka rāmī.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pieteikšanās tam sākās jau novembrī, taču Ministru kabinets nepublisko datus, cik gribētāju jau ir. Pret monarhiju vērstā aktīvistu grupa "Republic" šāda portreta vajadzību nosauca par "apkaunojošu izšķērdību", jo izmaksas nav mazas. Tomēr premjerministra vietnieks Olivers Daudens apgalvo, ka britiem jāturpina tradīcija lepni godāt karaļa valdīšanu – karalis ir "mūsu valsts galvenais darbinieks".

Vai Čārlza noģīmis aizstās karalienes Elizabetes II bildes? Nē. Paredzēts, ka karalis drīkst karāties blakus jebkuram Elizabetes attēlam. Tādu ir daudz, jo karaliene valdīja 70 gadus. Pēdējās desmitgadēs gan nebija neviena jauna "oficiālā" karalienes portreta pie sienām, klāstu veidoja dažādu laikmetu bildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!