Foto: Shutterstock

Mīlestības trūkums? Vienaldzība? Neizpratne un pieredzes neesamība? Vecāku atpirkšanās ar naudu vai dārgām mantām? Šie ir tikai daži speciālistu nosaukti iespējamie iemesli tam, ka galvaspilsētā dažādos rajonos pērn apzināti ap 250 unikālo ielu jauniešu. Viņi nereti apdraud gan paši sevi, gan sabiedrību. Kā šos jauniešus virzīt pa citu ceļu? Instrumentu ir gana daudz, tomēr ne visi jaunieši ir gatavi pārmaiņām. Un tas nekas, ja tikai kaut viens no viņiem pieņem lēmumu nelietot narkotikas, nezagt un nelaupīt, arī tad sabiedrība būs ieguvēja.

Par to, kā Rīgas pašvaldībā tiek risinātas riska grupu jauniešu problēmas, kādas ir iespējas un kas to dara, stāstīs Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta Jaunatnes nodaļas vadītājs Dmitrijs Zverevs, Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimenes sociālā atbalsta centra, struktūrvienības "Jauniešu atbalsta centrs" vadītāja Agnese Grauduma un biedrības "Resiliences centrs" valdes loceklis Kārlis Mednieks.

Lielveikali – abas "Akropoles", "Spice", "Origo" –, Vērmanes dārzs, siltākā sezonā arī Ziedoņdārzs, vēl citi mazāki skvēri – tās ir vietas, kurās pulcējas dažādu interešu jaunieši. Ja viņi tikai pulcētos, sarunātos, spēlētu ričuraču, tad jau arī nebūtu jāveido šādi raksti. Diemžēl, bet jaunieši lieto apreibinošas vielas, to iespaidā vai to dēļ izdara likumpārkāpumus. Jauniešu stāstus lasi šajā rakstā.

Zverevs un Grauduma stāsta teju vienā valodā, ka katrā jauniešu uzturēšanās vietā ir savi grupējumi. Pie "Origo" vairāk pulcējoties "lietotāji" – jaunieši ar dažādu vielu atkarībām, un daļa no šiem jauniešiem ir gatavi zagt, lai par iegūtajiem līdzekļiem iegādātos vielas. "Jaunieši ir bezbailīgi. Viņi siro teritorijā no "Origo" līdz Centrāltirgum un 12–13 gadu vecumā mierīgi var kādam vecākam cilvēkam iespert, uzbrukt. Bīstamākais jau ir tā vielu lietošana, jo tai bieži seko uzbrukumi sabiedrībai, lai iegūtu mantas, tās pārdotu un nopirktu vielas," saka Grauduma.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!