Foto: Shutterstock

Sliktas ziņas – smiekli, kas izskan no otra cilvēka randiņa laikā, nekādā veidā nenorāda, ka tu patiešām esi smieklīgs, liecina jauns pētījums.

Kvīnslendas universitātes komanda pētījumā lūdza 554 heteroseksuālus brīvprātīgos piedalīties trīs minūšu ilgos randiņos. Pēcāk randiņi tika reģistrēti un analizēti, un rezultātā tika secināts – tikai ar humoru vien pie plus punktiem randiņa laikā netikt, vēsta "Independent".

"Mēs atklājām, ka, neatkarīgi no dzimuma, dalībnieki, kuri visvairāk smējās par partnera jokiem vai paši tos saņēma, nenovērtēja viņus kā vairāk vai mazāk pievilcīgu," sacījis pētījuma vadošais autors Henrijs Veinraits. "Interesanti, ka šis rezultāts ir pretrunā vispārpieņemtajam uzskatam, ka sievietes piesaista smieklīgi vīrieši un vīriešus piesaista sievietes, kurām viņi šķiet smieklīgi."

Vēsturiski psihologi ir apgalvojuši, ka sievietes piesaista smieklīgi vīrieši evolūcijas iemeslu dēļ. Veinraits skaidro, ka agrāk tika uzskatīts – ja tava otra pusīte ir smieklīgs cilvēks, tad jūsu bērni, visticamāk, pārmantos labvēlīgas īpašības, piemēram, intelektu. "Tas ir potenciāls izskaidrojums, kāpēc humors ir sastopams praktiski visās cilvēku kultūrās," saka pētnieks, "tomēr mūsu rezultāti liecina, ka mēģinājums būt smieklīgam randiņa laikā var būt vairāk neproduktīvs, nekā lietderīgs. Jums vienkārši vajadzētu būt patiesam."

Ko mums vajadzētu saprast – smiekli ne vienmēr ir tava labā humora rādītājs. Dažreiz smiekli no otra cilvēka var norādīt tieši pretējo, īpaši romantiskā kontekstā. Otra pusīte randiņā var smieties dažādu iemeslu dēļ, piemēram stresa, apmulsuma dēļ, un arī tādēļ, ka patiesībā joki ir ārkārtīgi briesmīgi, taču negribas apbēdināt otru cilvēku, tādēļ spēlējam līdzi... un smejamies.

Arī "Psychology Today" pensionētais psihiatrs no Londonas Rafa Euba norāda, ka humors tradicionāli tiek uzskatīts par ļoti noderīgu. Tiek pat uzskatīts, ka labs humors spēj kompensēt citus cilvēka trūkumus, piemēram, ārējo pievilcības trūkumu. Euba par pētījumu izsakās ar šaubām: "Nez, vai tik īsā tikšanās laikā patiešām droši var saprast, vai potenciālais partneris ir smieklīgs vai nē, un vai nervozajiem smiekliem pirmajās tikšanās minūtēs ir daudz sakara ar humoru. Iespējams, ka mēs savos pavadoņos vairāk novērtējam spēju uztver notikumus humoristiski vai izmantot ironiju, nevis joku plēšanu."

Viņš norāda – pat, ja pievilcīgumā tiek apstrīdēta humora loma, ir skaidrs, ka seksuālā pievilcība nav tikai viena svarīga komponenta rezultāts. Pat ja mēs otrā cilvēkā saskatām labu humoru, inteliģenci, fizisko pievilcību, mums joprojām var pietrūkt citu "burvju putekļu", kas patiesi cilvēku padara par īsto.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!