Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrs zina, cik patīkami ir skūpstīties ar sev tīkamu un tuvu cilvēku. Tomēr ne vienmēr esam informēti par to, kās notiek ar mūsu organismu skūpstīšanās laikā. Šai sakarā "Women's Health" piedāvā paŗis interesantu faktu par skūpstu ietekmi.

Seja un mute

Kā izrādās, 80 procenti cilvēku skūpstoties galvu pieliec uz labo pusi, liecina pētījumi. Tāpat noskaidrots, ka lūpas ir pat 200 reizes jutīgākas pret pieskārieniem, salīdzinot ar mūsu pirkstu galiem.

Savukārt deguns, kas skūpstīšanās laikā saskaras ar partnera seju, sajūt miljoniem smaržu nianšu, un, ja partnera aromāts ir mums tīkams, šai brīdī sāk izstrādāties oksitocīns jeb labsajūtas hormons, iestājoties nelielai eiforijas sajūtai.

Tāpat, kaislīgi skūpstoties, nodarbinām ne tikai 24 sejas, bet arī 100 ķermeņa muskuļus – iespējams, tas ir viens no patīkamākajiem veidiem, kā sadedzināt kalorijas.

Skūpstīšanās laikā palielinās arī siekalu daudzums mūsu mutēs un, skūpstiem kļūstot īpaši kaislīgiem, ar partneri varam apmainīties pat ar deviņiem mililitriem siekalu un aptuveni miljards baktērijām. Tiesa, 95 procenti no tām mūsu veselībai ir nekaitīgi.

Asinsrite

Ja skūpstāmies ar cilvēku, ko mīlam vai ļoti iekārojam, atsevišķās ķermeņa daļās ievērojami uzlabojas asinsrite – piemēram, krūšu galos, vēdera lejasdaļā, kā arī intīmajās zonās.

Adrenalīns vai miers

Ja esat sākuši tikties nesen, skūpstīšanās laikā izstrādājas adrenalīns, kā rezultātā paātrinās sirdsdarbība, sāk svīst plaukstas un pat reibt galva. Savukārt, ja esat ilglaicīgās attiecībās, skūpstīšanās var efektīvi nomierināt satrauktu prātu un radīt patīkamu labsajūtu un mieru.

Smadzenes

Skūpstīšanās laikā cilvēka smadzenes izstrādā dažādus hormonus, tai skaitā, oksitocīnu, dopamīnu un endorfīnus. Tāpat skūpstīšanās šo hormonu ietekmē rada spēcīgu emocionālo tuvību.

Noskaņojums

Minūti ilgs skūpsts ir viena no efektīvākajām receptēm, kā ievērojami uzlabot noskaņojumu un arī pašsajūtu. Tāpat skūpstu ietekmē mazinās depresija un arī dažādas ķermeņa sāpes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!